Гибралтар – неочаквано добра дестинация

| от |

IMG_1436_800x600

Когато разбрах, че ще ходя в Гибралтар не бях много ентусиазирана, а трябваше. Оказа се доста предпочитана туристическа дестинация, но не само заради безмитните магазини с алкохол, цигари и парфюми, които са малко по-скъпи от безмитната зона на летището.

2_800x600За любителите на бира – радост за очите:

3_800x600Туристите се изсипва от автобусите, корабите и самолетите го правят в работно време, между 9 и 17ч, уплътняващи главните улици на така празният, иначе Гибралтар. Тъкмо да не пречат на местните, (които са около 30 000 души), докато развиват финансовия център на града. Част от него прилича на филмов декор и се използва за такъв.

5_800x600

6_450x600
Гибралтар дълго време (от 711 г.) е във владение на маврите. През 1602 г. преминава към Испания, но през 1704 г. е завоюван от британски войски. Наричан е още Херкулесови стълбове, защото според гръцките митове острите скали по двата бряга на протока били издигнати от Херакъл.

На 10 септември 1967 г. на референдум жителите на Гибралтар гласуват той да остане във владение на Великобритания, което разваля отношението към колонията от страна на Испания: в продължение на 16 години тя държи границата с Гибралтар затворена. Дори и след нейното отваряне през февруари 1985 г. проверката на испанския ГКПП отнема няколко часа в сравнение с преминаването за няколко минути на британския пункт.

Та както споменах, Гибралтар е задморска територия на Великобритания, (с което много се гордеят) разположена на голяма скала, която владее протока между Атлантическия Океан и Средиземно море. Географското му положение го прави много важен стратегически пункт, контролиращ изхода на Средиземно море и подходите към него от Атлантическия океан. Заради тази уникална позиция, са се водили и много битки за установяване на контрол над тази територия. През 1713 година е провъзгласено от Англия за нейно владение и днес, то е важно международно пристанище, военноморска база и въздушно укрепление.

IMG_1213Гледката от Скалата е уникална!

8_800x300

Телефонните кабини са познати…

9_450x600На откритото пристанище, всекидневно спират около 200 кораба. През 1985 година е откривта сухопътната граница с Испания. На скалата е разположен единствения град Гибралтар, който е финансов и туристически център. В града съжителстват мирно представители на много националности: испанци, британци, португалци, малтийци, италианци, мароканци, араби, евреи и др. Те говорят свой собствен език, който непринудено наричат гибралтарски (английско – испански). Местните всъщност смесват в речта си испанските и английските думи и това до известна степен напомня есперанто.

Тесните къси улици, отвсякъде водят до Скалата, което ми действа успокояващо, че няма как да се изгубиш:

10_450x600 11_450x600 12_450x600

 

Британското знаме е навсякъде.

14_450x600 16_450x600 18_450x600

Гибралтар е единственото място в Европа, където могат да бъдат открити дивите маймуни маготи (берберски макак).  Те живеят само на скалата и въпреки, че има специално назначен човек да се грижи за менюто им, с нетърпение очакват туристи или местни да споделят храната си.

20_450x60019_450x600А тази маймуна обяснява, че кралицата Елизабет II е идвала на посещение!

21_450x600По държавно устройство страната е конституционна монархия. Държавен глава е кралицата на Великобритания Елизабет II, която се представлява от губернатора (и главнокомандващ) Франсис Ричардс. Главен министър Фабиан Пикардо.

Колонията е силно зависима от испанската работна ръка. Хиляди испанци, които работят тук, всеки ден пеша или с автомобили пресичат границата. Проблеми се правят често на излизане от Скалата, поради непримиреността на испанците за непритежанието на Гибралтар. Претекстът е лимит в изнасянето на цигари. Опашките са дълги, бавно се минава, а за да си предвидиш времето, често се проверява трафика в Google от вкъщи преди излизане. Доста по-търпеливи са от нас, може би поради социалните контакти, които стават там.

22_800x600

Ботаническата градина е доста екзотично местенце. Чудесна е за сватба!

23_450x600 24_450x600

Т.нар. Европейска точка е най-южната част на Гибралтар. На нея са построени фар и катедрала, а от 1997 г. тя в доста либерален дух приюти и най-голямата джамия в немюсюлманска страна, дар от Саудитска Арабия. Това е първият видим знак за човешко присъствие, който се вижда отдалеч. През Втората световна война, тунели в скалата са спасили доста животи.

26_800x600

Кухнята

25_800x600

Като се има предвид, че Гибралтар е смесица от раси, етноси и култури, не е изненада, че месната кухня е толкова разнообразна. В тази мулти-културна среда са намерили отражения традиционни ястия от националните кухни на Мароко, Израел, Франция, Италия и Испания. Разбира се, има и традиционни британски ястия като рибата и чипса. Казват, че морските дарове тук са най-добрите в света. Любимата ми храна беше тайландско, редувано от индийско, а тук виждаме и двете едновременно.

27_800x600Не се лиших и от морските деликатеси.

28_800x600 Освен маймуните, атракция са и яхтите паркирани на 2-те пристанища.

29_800x600Милионери и милиардери, руски олигарси, държат скромните си лодки за селфита.

30_800x600Ммм да тук, залезът беше красив и скъп – точно 150 000 евро.

31_800x600Летището в Гибралтар е едно от най-опасните в света поради късата дължина на пистата и спиране на движението на превозните средства и пешеходци. Позволено е да са каца на него  3 пъти на ден и само от Англия.

32_450x600Има 2 плажа, който не бяха впечатляващи и успях да ида до единият от тях.

33_800x600Но ако искате красиви плажове, то отивате в Испания. Близо до Гибралтар се намира испанското крайбрежие наречено Costa del Sol…..Tarifa e най-южната точка на EЕвропа и там се намира границата между Средиземно море и Атлантическия океан.

34_450x600Мястото, където се разделят Средиземно море и Атлантическия океан.

35_800x600Тук плажът вече е красив…

36_800x600Условията в градчето са подходящи за windsurf и се организират състезания от цял свят.

37_450x600Puerto Banús е екзотично градче около доста луксозно пристанище, което е открито през май 1970 г. от предприемача Хосе Банус. Гръдът се намира само на 5 км на изток от Marbella и се превърна в един от най-известните пристанища в Европа с множество супер яхти и звезди, посещаващи района. Puerto Banús е синоним на богатство, екстравагантни партита, висша мода и блясък. Съмнявам се, че самият Хосе e предвиждал, че ще се превърне в прекрасното пристанище, който е днес.

38_800x600 39_800x600

Пристанището е изключително живописно, заобиколено от невероятно бели сгради. Гъмжи от яхти за няколко милиона лири, крайцери, скоростни лодки и ферарита. Естествено на крайбрежната са позиционирани най-добрите дизайнерски магазини на имена като Armani, Versace, Ralph Lauren и Gucci. Не съществува друго място в Европа, където има такава колекция от дизайнерски имена, в такава непосредствена близост! Районът също има страхотни открити ресторанти и барове и най-добрият нощен живот на ивицата Costa del Sol, там се намират известните клубове Tibu, Pangea и Aqwamist. Спокойно можеш да се изживееш, като филмова звезда!

Препоръчвам любимата paella:

40_522x600Оказа се, че Африка е доста близо оттук и благодарение на ферибот и около 100 евро се озовеш направо в Танжер. Надявам се за там да имам време следващия път и да докладвам специално за вас, моите впечатления!

Автор: Антонина Тодорова

 

 

 

 
 

BBC разследва изтеклия финал на новия сезон на Sherlock

| от chronicle.bg |

BBC разследва източника, който е разпространил нелегално финалния епизод от четвъртия сезон на хитовия сериал Sherlock.

Миналата събота, четвъртият епизод от последния сезон на сериала, озаглавен „His Final Problem“, изтече онлайн с руско аудио. От BBC са започнали пълно разследване по отношение на източника, който е разпространил серията.

“ВВС молят феновете на поредицата да останат верни на продукцията и да не свалят епизода ”, споделя в Twitter продуцента на сериала Сю Върчу.

След като разследването приключи, от ВВС смятат да издадат пълен отчет по отношение на това дали руският телевизионен оператор, Пeрвый канал, който се бе сдобил с първото копие на епизода, е виновен за ситуацията.

 
 

Най-интересното от хип-хоп сцената на едно място

| от chronicle.bg |

Тази година започва много силно за хип-хоп сцената в България. След няколко ударни партита от началото на януари в края му идва моментът за кулминацията – Back To The Unity. Това е платформа, която събира в себе си есенцията на българската хип-хоп сцена.

За пореден път на една сцена ще се качат както утвърдени имена в жанра, така и обещаващи млади таланти. Това са Нокаут, X-Team, F.O., Stick Insect, Atila, 5 o’clock, Keranov & Jay, Feel, Secta, Splitkid, Homelesz, DIS, Logo5, So Called Crew, Sistah/187, DJ Akasha, Ума и Дума, F-act & vWhy, DJ Unkle Billy, МС Нема & Chibook, Mish Mash.

Това ще бъде осмото издание на Back To The Unity, като всяко следващо набира все повече скорост. Неслучайно си печели славата на едно от най-големите меропроприятия за хип-хоп в България. Традиционно това се превръща в мястото, където артистите се обединяват за качествена и неопетнена българска музика.

Back To The Unity ще се състои на 27 януари в Mixtape 5, а вратите отварят точно в 21.00 ч. Билети – на касите на Ticketlogic.

 
 

Три лесни рецепти за работещи жени

| от Спонсорирано съдържание |

Да си добра в работата, грижовна майка и мила съпруга – тоест три в едно, е мисията на всяка жена, която за нещастие често пъти изглежда само мираж.

Особено за средностатистическата жена в България. Връщаш се изморена от работа, за да започнеш отначало: чакат те децата, разхвърлената къща. А всички те гледат въпросително: Какво има за вечеря?

В тази ситуация трябва да дишаш дълбоко, да изпържиш едни яйца, но всяка вечер не става. Затова има няколко варианта: взимате жена да ви готви, майка ви идва на помощ, купувате храна за вкъщи или… Опитайте с Мултикукър. С него готвенето е лесно и бързо. Така за броени минути вечерята е спасена, а вие поднасяте на семейството здравословна, прясно приготвена храна. Ще ви излезе и по-евтино.

Предлагам ви три лесни и бързи рецепти, специално адаптирани за готвене с Мултикукър.

Пилешка супа

Пилешка--Телешка-супа_Thumb

Особено ако децата ви са малки, супите са задължителни. Пилешката е традиционна, много полезна, защото съдържа месо, което е и лесно смилаемо. При болни деца е много подходяща.

Нужни са ви:
125 г. пилешки гърди
2 литра вода
1 морков
1 глава лук
1 връзка магданоз
1 стрък целина
1 скилидка чесън
½ праз лук
сол на вкус
1 кубче бульон
черен пипер
листа дивисил

Заготовка: 10 минути

Порции: 4

Program: BOIL/STEW

Готвене: 1 час 45 минути

Начин на приготвяне:

Сипете 2 л. вода в съда за готвене и сложете пилешкото месо. Натиснете MENU бутона, изберете програмата BOIL. Задайте време за готвене 10 минути и затворете капака. Натиснете бутона START. След като приключи предишната програма, изберете програмата STEW и задайте 40 минути време за готвене. Затворете капака. Добавете всички зеленчуци, солта и бульона и задайте програма STEW с време за готвене 40 минути. Може да добавите и фиде, което обаче, при мултикукъра трябва предварително да сте сварили. Или просто две лъжици от вчерашните макарони.

Всички обичат макарони, и малки и големи. Те са хранителни и се приготвят бързо. Тайната на успеха тук е в соса. Карбонара е сос, типичен за град Рим. Малко е тежък за стомаха, защото има сметана, бекон и яйца. Но определено ще си оближете пръстите.

Спагети карбонара

Спагети-карбонара_Thumb

1 лъжичка зехтин
½ глава лук
1 скилидка чесън
200 г спагети
100 г бекон
180 мл готварска сметана
540 мл вода
сол и пипер на вкус

Заготовка: 10 минути

Порции: 4

Program: FRY/STEW

Готвене: 30-40 минути

Начин на приготвяне:
Нарежете на ситно лука и смачкайте чесъна. След това сипете зехтина, лука и чесъна в съда за готвене. Натиснете MENU бутона, изберете FRY програмата. Натиснете COOKING TIME и задайте 10 минути време. Натиснете START и разбърквайте от време на време.
Счупете спагетите на две и ги сложете в съда за готвене заедно с останалите съставки. Смесете всички съставки.Изберете STEW програмата. Затворете капака и натиснете START. Когато готвенето свърши, Multicooker автоматично преминава в режим KEEP WARM. След като готвенето приключи, не забравяйте да изключете уреда от кабела.

Цялата вода се абсорбира по време на готвенето. Количеството вода зависи от това как предпочитате да приготвите спагетите. С повече вода пастата ще стане по-мека, с по-малко ще бъде по-сурова, напълно по италиански – т.е ал денте.

И накрая един много вкусен десерт, подходящ за зимните вечери.

Бананова торта с шоколад

Бананова-торта-с-шоколад_Thumb

125 грама масло
150 грама захар
ванилова захар
2 яйца
2 банана
1 чаена лъжичка бакпулвер
250 грама брашно
70 грама млечен шоколад
1 чаена лъжичка масло за намазване на тавата
1 чаена лъжичка пудра захар за украса

Заготовка : 10 минути

Порции : 8

Program: BAKE

Готвене: 50 минути

Начин на приготвяне:
Смесете маслото с ваниловата захар. Добавете яйцата едно по едно и разбийте сместа. Добавете след това обелените и смачкани банани, а после и брашното, смесено с бакпулвера.В края добавете шоколадовите кубчета. Оставете малко шоколад за украса. Намажете вътрешната страна на съда за готвене с масло, изсипете отгоре сместа с бананите и я разстелете равномерно. Поръсете с шоколадови кубчета. Изберете програма BAKE (печене), при 150° температура и задайте време за готвене 50 минути. След това затворете капака. В края на програмата отворете капака и оставете тортата да изстине. Когато програмата свърши, Philips Multicooker автоматично ще превключи в режим KEEP WARM (поддържане на температурата). След като готвенето приключи, изключете уреда от контакта.

Остава да си сипете чаша вино и с радост да се насладите на приготвените от вас вкусни ястия. А спестеното време подарете на вашите близки.

 
 

48 години Range Rover

| от chronicle.bg |

Две минути са кратко, но достатъчно време за Land Rover да чества една автомобилна икона.

Land Rover показват еволюцията на своя луксозен SUV автомобил в рамките на четири поколения чрез анимация с продължителност 120 секунди.

Специално поръчаният клип е създаден, за да отбележи ключови дати в историята на автомобила, тъй като производството на оригиналния модел с две врати бива спряно преди 23 години през този месец (януари), а SVAutobiography Dynamic ще бъде пуснат в продажба из целия свят.

Историята на Range Rover започва с 26-те модела преди масовото производство, които са носели емблемата Velar в опит да скрият идентичността си – „velare“ означава „скривам“ на италиански – направена от букви от емблемата Land Rover, която обикновено стои отпред или отзад на автомобила. Следва  класическия модел Range Rover с две врати, като изображенията показват следващите поколения, завършвайки с най-мощната версия – SVAutobiography Dynamic с 550 к.с., конструирана от отдела Special Vehicle Operations (SVO) на Jaguar Land Rover.

Когато е пуснат за първи път на пазара през 1970 г., Range Rover е един от първите автомобили, осигуряващи постоянно задвижване на всички колела, докато при много други това все още е било избираемо. През 1971 г. оригиналният модел е наречен „образцов продукт на индустриалния дизайн“, когато става първия автомобил, изложен в световноизвестния музей Лувър в Париж, и оттогава е начело на иновациите в дизайна и инженерните решения.

Вариантът с четири врати е представен през 1981 г., последван бързо от първото приложение на автоматична трансмисия в Range Rover през 1982 г. През 1989 г. луксозният SUV е първият автомобил 4х4, оборудван с антиблокираща система на спирачките (ABS), а през 1992 г. става първият в света SUV с електронен контрол на сцеплението и автоматично електронно въздушно окачване.

Пионерните инженерни решения продължават през 2012 г., когато RangeRover става първия в света изцяло алуминиев SUV автомобил. Наскоро, през 2014 г., луксозният SUV стана първият автомобил, използващ усъвършенстваната полуавтоматична технология All-Terrain Progress Control (ATPC) на Land Rover, която в своята същност е офроуд автопилот за автономен контрол на скоростта по всякакъв терен.

Последният модел, включен в анимацията, SVAutobiography Dynamic, споделя двигателя си V8 с високооценения Range Rover Sport SVR и е специално калибриран да осигурява 680 Нм въртящ момент и ускорение от 0 до 100 км/ч само за 5,4 секунди. Подобренията в интериора, включително кожената тапицерия с ромбоидна шарка и контрастни шевове, придават изключителен финес и привлекателност.

 От пускането му на пазара преди 48 години флагманът на LandRover е достигнал над 1 700 000 продажби в цял свят и си е спечелил репутацията на върхов луксозен автомобил за всякакъв терен.