Европейски „супер-регулатор”

| от |

9dhfgfjfjg

„Тези идиоти от ЕС искат да регламентират още и кафе-машините!”, възкликнал тези дни германският интернет-портал «Volkszorn.Blog.de» («Гняв на народа»), пише Гласът на Русия.

Така емоционално порталът коментирал решението на Еврокомисията да забрани в страните на единна Европа производството и продажбата на кафе-машини, които не са оборудвани с устройство за автоматично изключване на функцията за поддържане на определена температура. Обяснението на чиновниците по този повод е необходимост от борба за икономия на електроенергия.

„Манията на европейската бюрокрация да регламентира абсолютно всичко не знае граници, – пише посоченият портал. По-разумно би било на самите тях да се изключи електричеството, за да не могат повече да натрапват безумните си идеи на цяла Европа”.

Откровеното възмущение на автора на тази реплика, както впрочем, и на негови колеги от европейски медии по адрес на Брюксел може да се разбере. Разбира се, то е предизвикано не толкова от любов към кафето, колкото от огромното развихряне на бюрокрацията в структурите на изпълнителната власт на ЕС. На милиони обикновени европейци още не е улегнало възмущението по повод на неотдавнашните инициативи на Еврокомисията за задължително поставяне на еднакви сифони на душовете за намаление разхода на вода, или за производството на прахосмукачки с намалена мощност за да се икономисва електроенергия.

Саркастичните и злобните забележки по този въпрос през последните дни изпълниха страниците на европейската преса. А известният австрийски публицист и политолог Андреас Унтенбергер нарича на страниците на излизащия във Виена интернет-портал «EU-Infothek» характер на дейността на брюкселските структури на властта „европейско супер-регулиране”. След като посочва внушителния списък на създадените в рамките на Евросъюза бюрократични подразделения, а също появилите се в последно време директиви и предписания на Еврокомисията, Унтербергер резюмира: „Да се регулира, да се принуждава, да се предписва, да се стандартизира – списъкът от абсолютно ненужни, и дори вредни решения, може да продължи до безкрайност”.

Явно през последните месеци по инерция лидерите на ЕС включили също думата „регулиране”, ако тази дума подхожда за случая, и украинската криза. Но използването на двойни стандарти при реализирането на този опит се обърна за тях в пълна загуба на репутация. Затова пък днес те обсъждат нови, и нови санкции против Русия, която упорито обявяват за главен виновник на всички събития в Украйна.

Негативна оценка на Европейския съюз даде в радиоинтервю германският експерт от фракцията на „левите” в Европарламента, публицистът Андреас Вер:

- Европейският съюз загуби своята легитимност. Кризата показа, че ЕС не е своего рода голямо семейство на народите, предоставящ на всеки от нейните членки възможност за развитие и процъфтяване. Окончателно стана ясно, че в условията на сегашния обществено-политически ред, не е възможно равномерно развитие на държавите.

 
 

Хелена Бонам Картър: 12 любими нейни роли

| от chronicle.bg |

Хелена Бонам Картър е легенда в киното. Носителка на награда „БАФТА“, „Еми“ и „Сателит“. Номинирана за две награди „Оскар“, три награди „Сатурн“и седем награди „Златен глобус“.

Освен това, тя е командор на Британската империя от 2012 г. заради приноса й към драматургията.

Хелена Бонам Картър е родена на днешната дата в Лондон – в семейство на баща-директор на банка и майка – психотерапевт.

От 1994 до 1999 г. има връзка с Кенет Брана, а от 2001 до 2014 г. е с режисьора Тим Бъртън. Двамата имат две деца – син на име Били (р. 2003) и дъщеря на име Нел (р. 2007).

Хелена прави филмовия си дебют във филм на К. М. Пейтън, „Модел на рози“, преди да се появи в първата си главна роля в „Лейди Джейн“. Следват много роли, които са удоволствие за зрителите.

В галерията сме подбрали нашите любими.

 
 

Запознайте се с Иза – полякинята, която опитоми дива лисица

| от chronicle.bg |

Лисиците са диви животни и доста враждебни към хората. Но не и за Иза Лисон.

Тя е полякина, живее в Краков, все още е само на 20, а освен с фотография, се учи неврофизика и невро биология.

„Не е лесно да снимаш лисица. Подобно е на това да снимаш куче, но трябва да си много по-бърз, защото лисиците нямат навик да стоят неподвижни“, споделя Иза за опита си с лисицата Фрея.

Иза започва да се занимава с фотография преди осем години, или както сама се изразява: „Почти през половината от късия ми живот.“

Освен Фрея, която няма никакъв проблем да се сгуши в Иза и да бъде обект на фотосесия, 20-годишната полякиня снима всякакви животни, но предимно кучета.

„Обожавам кучета. Уикендите си прекарвам в село в Южна Полша, заедно с един очарователен голдън ретривър – Луна“, разказва за себе си Иза.

Както си личи, снимките са „пипани“, но главно във фона, докато „моделът“ остава истински.

„Снимам главно по залез слънце, заради по-меката светлина. Обичам цветни места, като полета с цветя или със златни листа през есента.

„Не съм кой знае какъв специалист в обработването на снимките, използвам само няколко опции на Photoshop. Но най-трудно ми е при избирането на снимка, която да обработя. Най-важното за мен е да заснема „модела“ по нетрадиционен начин“, казва още Иза.

В галерията горе може да видите част от прекрасните й снимки.

 
 

Колко калории има в чаша вино?

| от chronicle.bg |

Чували ли сте за винената диета? Това е много популярен абсурд, при който, твърди се, отслабвате, докато пиете вино. Уловката е, че покрай виното нямате право да пиете или ядете кой знае какво друго. Така в крайна сметка сте гладни и пияни, а заради махмурлука на следващия ден едва ли ще ви се яде. И така цяла седмица. Разбира се, едва ли точно така стоят нещата, но поне отстрани изглеждат така.

Оказва се обаче, че употребата на алкохол в умерени количества има страхотни позитиви. Една чаша вино може да подобри паметта, да намали шансовете от инфаркт, червеното вино е добро за храносмилането, пише PopSugar.

Все пак е добре да знаете колко калории съдържа всяка чаша вино, която планирате да приемете.

150 мл розе се равняват на 126 калории средно. При червеното вино – 125 калории, бялото – 121 калории, пенливото вино – 113 калории, а десертното – 72 калории.

 
 

Рецепта за експериментална торта с безглутеново брашно и кафява захар

| от Росица Гърджелийска |

Когато Роси ходи на гости, Роси носи торти. Ето един пореден експеримент, който се случи в 2 сутринта. И разбира се, кучо одобри рецептата с много мляскане и протести, защото не получи парче…

Нужни съставки:

Нужни продукти:
За блата:
100 гр масло
230 гр крема сирене
6 жълтъка
13 белтъка
60 гр безглутеново брашно
60 гр царевично нишесте
160 гр кафява или кокосова захар
ванилия
кокосово брашно за поръсване

за крема:
500 гр маскарпоне
500 гр кисело мляко
150 гр кафява захар
ванилия
какао на прах
1 ч. ч. силно подсладено кафе

Начин на приготвяне:

  • Загрейте фурната на 160 градуса
  • Разтопете маслото и крема сиренето в малка тенджерка на слаб огън и бъркайте до получаване на хомогенна смес.
  • Разбийте жълтъците в голяма купа и бавно започнете да добавяте кремата с маслото. Не спирайте да разбивате.
  • Добавете брашното и нишестето и разбивайте за още около 2 минути.
  • Измийте и подсушете бъркалките и в голяма тенджера разбийте белтъците до получаване на меки връхчета.
  • Започнете бавно да добавяте захарта към белтъците и разбивайте няколко минути до получаване на твърди и лъскави връхчета.
  • На няколко етапа добавете белтъците към останалата смес и бавно разбъркайте до получаване на гладка смес.
  • Добавете ванилията и разбъркайте добре.
  • Покрийте с хартия за печене дъното и стените на дълбока тавичка.
  • Изсипете сместа и разклатете добре, за да елиминирате по-големите балони.
  • Сложете тавата в друга дълбока тава, пълна със студена вода.
  • Пече се на 160 градуса за 25 минути, след което температурата се намалява до 130 градуса и се пече още 55 минути.
  • Вади се от фурната. Не използвайте чиния, за да обърнете кекса, а ръката си. Бързо обелете хартията от кекса и оставете да изстине върху решетка.
  • Разрежете на 2 или на 4 блата като използвате дълъг конец. Аз разрязах кекса на 4 блата и направих две отделни торти.
  • В голяма купа пригответе крема като разбиете киселото мляко със захарта. След това добавете маскарпонето и продължете да разбивате, докато всичко се смеси добре и стане леко и пухкаво. Не прекалявайте, защото може да се пресече. Добавете ванилията и разбъркайте внимателно.
  • Сиропирайте един блат с кафе, поръсете с какао и нанесете обилно от крема. Сложете отгоре още един блат и повторете.
  • Това цялото нещо се превръща в един мек разкош от аромати и прелестни цветове.

рецепта, торта