Ебола може да провали износа на какао

| от |

Цените на шоколадовата съставка се повишават заради епидемията

Една от основните съставки на шоколада – какаовите зърна, е изправена пред сериозен проблем.

Износът от Кот Д’Ивоар е заплашен от епидемията от ебола в Западна Африка. Притесненията, че тя може да обхване още страни, доведе до повишаване на цените на какаото.

Миналия месец стана ясно, че този ръст е бил от цели 23% спрямо данните от миналата година. Анализатори предупреждават, че това може да е само началото на един дълъг процес.

Кот Д’Ивоар е един от основните производители на какао. От тази страна идват около 35% от продукта в глобален мащаб. Африка произвежда 70% от какаото на световните пазари.

Всяко едно притеснение, че този вирус може да навреди на износа, кара цените да скачат, обяснява икономистът Нитеш Шах.

В момента в Кот Д’Ивоар няма ебола. Страната обаче граничи с Гвинея и Либерия, които са тежко засегнати от епидемията.

Според Световната здравна организация, именно Кот Д’Ивоар, както и Мали, са най-застрашени от вируса.

Двете държави са затворили границите си със своите опасни съседи. Това обаче притеснява фермерите, според които това ще се отрази негативно върху бизнеса им.

Страхът, че вирусът може да наруши доставките на какао, накара някои от най-големите производители на шоколадови изделия, като „Хърши“ и „Марс“, да съберат 600 хил. долара, за да помогнат на региона да се справи с разпространението на ебола. Те също така изготвят планове за действие, ако епидемията се разрасне.

Ситуацията продължава да е напрегната. Експерти на свой ред отбелязват, че повишаването на цените на какаото е доказателство за големия брой рискове, които крие епидемията от ебола. / News7

 
 
Коментарите са изключени за Ебола може да провали износа на какао