Да сготвим… по Агата Кристи

| от chronicle.bg по Guardian |

Кулинарната книга „Creams and Punishments“, създадена по мотиви от произведения на британската авторка на криминални романи Агата Кристи, ще бъде представена на 15 септември в гр. Торки, на фестивал, посветен на 125-ата годишнина от рождението на писателката.

В книгата са събрани рецепти на ястия, в които герои от романите и разказите на Кристи, са слагали отрова. Автор на сборника е френската писателка Ан Мартинети. На представянето тя ще разкаже не само за блюдата, но и ще покаже как се приготвят те (без отрова, разбира се).

Кулинарната демонстрация ще е в дома в гр. Торки, където е живяла Агата Кристи. На фестивала ще бъдат показани например шоколадова торта от романа „Предизвестено убийство“, както и риба от „Тъжният кипарис“, към която според книгата е бил добавен стрихнин.

Мартинети пояснява, че далеч не всяко ястие в книгите на Кристи е било предназначено за отравяне. Тези рецепти също са включени в книгата.

Отровата е любимо средство за убийство в произведенията на Агата Кристи. Писателката добре е познавала различните химични вещества и лекарства, тъй като е работила като доброволец в диспансер по време на двете световни войни.

Писателката е автор на 80 романа и сборника с разкази, а също на 19 пиеси, преведени на повече от 70 езика по света.

 
 
Коментарите са изключени за Да сготвим… по Агата Кристи