Да се завърнеш в града след ваканцията

| от |

Колкото и да е жалко, лятото вече е зад гърба ни. Понякога есента идва като свеж дъжд след дълъг, горещ и уморителен ден, но не винаги. В повечето случаи финалът на лятото ни изненадва по същия начин, по който зимата изненадва общината – всяка година някак успява да дойде ден-два по-рано. А градът ви очаква.

Той е точно толкова голям, колкото го помните, че даже и повече. Струва ви се, че е много по-шумен, много по-пълен, много по-мръсен и много по-студен. Спокойно, проблемът не е във вас, а в начина, по който се адаптирате. Все пак отново трябва да се върнете към рутинните си задължения. Не е верен фактът, че човек свиква бавно с някои неща. Мога да гарантирам, че още от първия летен ден ние свикваме с почивката, а дори и месец след завръщането си в града се чувстваме странно. А вие?

Психолози твърдят, че човек може да научи, както тялото, така и мозъка си да се адаптира по-лесно, да помни повече и да функционира по-бързо. Защото, сигурна съм, не е мит, че понякога рязката промяна на климата и мястото могат да забавят до толкова мозъчната ви дейност, че да изглеждате като жив донор на мозък. Адаптацията към добрия, стар град е бавна, но неизбежна. Какво може да направите? Освен да плачете, да проклинате всичко и да чакате коледните празници,  има още няколко трика.

Избягвайте понеделниците

Буквално! Има как, повярвайте ми! Може да тръгнете на работа от вторник или сряда, може да не говорите за деня, може да прецените, че това е денят, в който ще вършите най-малко работа. Няма значение как, просто го направете. Някакви американски психолози са доказали, че само споменаването на понеделник потиска някои хора, както и фактът, че понеделник е едва началото на една седмица, която ни се струва по-дълга, отколкото е. Понеделниците могат да бъдат избягвани поне две-три седмици след отпуската. А после, повярвайте ми, нещата ще си тръгнат по старо му.

Планирайте следващата почивка

Да, септември и октомври определено са слаби месеци, що се отнася до почивни дни и празници. Може би това е една малка част от фактите загнездени в ума ви, които още повече ви потискат дойде ли време да се върнете там, където ви е било мястото само преди месец или два. Да, Коледа е далече, но планирането на един от най-приятните периоди в годината може да ви донесе утеха. Нали знаете чертичките по стените на различни килии в затворите? Вашата бленувана ваканция и времето до нея са нещо подобно.

Приемете го

Още Боб Фоси е казал, че смъртта има пет фази, през които човек минава, докато приеме голите факти. Гняв, отчаяние, пазарлък, депресия и накрая приемане. Трябва да минете през всичките пет, за да разберете, че нещата няма да променят, не могат, и дори и да могат, това не зависи от вас. Човек минава през петте фази на смъртта всеки път, когато му се налага да приеме или направи нещо, което не му е присъщо, или което удобно е забравил. Но запомнете едно – финалът винаги е един и същ – приемане. Колкото по-бързо стигнете до него, толкова по-добре за вас, финансите ви и потрошената ви мебел.

Не се връщайте към старите навици

Това е нещо като коледния списък, който никога не спазвате. Винаги преди отпуска имате строг режим, най-малкото на хранене. Признайте си. Постепенно, с идването на почивката обаче, започвате да живеете лежерно, ден за ден и с усмивка на уста подминавате дори най-големите тъпотии и досадници. Междувременно, докато ядете, пиете и само лежите, си правите планове, които включват влизане във форма след почивка, задържане на тена, купуване на нови дрехи и отказване от някои, не до там добри, навици. И всичко ви се струва възможно. Но когато се върнете в старата работна обстановка и ежедневния режим ви хване отново, всички онези планове започват да ви се струват все по-илюзорни. А не трябва. Изберете си едно нещо от “есенния ви списък“ и го направете. Наистина.

Не съжалявайте

Най-важното и последно правило: Лятото няма да се върне, улицата няма да стане плаж, апартаментът ви няма да се преобрази във вила с лятна кухня. Фактите са такива, каквито са. Следващото лято пък е  достатъчно далече, за да не си правите планове за него. И освен, ако не планирате да пътувате за Карибите, няма смисъл да съжалявате и да роните крокодилски сълзи за отминалото време. Помнете, следващото лято ще е напълно различно, затова не го сравнявайте със сегашното или с някое от предишните. И не съжалявайте – почивката нямаше да ви се струва толкова хубава, ако трябваше да прекарате целия си живот така. Сигурни съм.

Снимки: Sex and the City/HBO

 
 

Появи се трейлър на дебютния филм на дъщерята на Скорсезе

| от chronicle.bg |

Доменика Камерън-Скорсезе е дъщеря на великия Мартин Скорсезе и съвсем логично е решила да поеме по пътя на баща си.

Дебютният й филм се нарича „Almost Paris” и е семейна драма. Беше показана за първи път в програмата на Трайбека Филм Фестивал преди няколко месеца.

Прочетете синопсиса на лентата и вижте трейлъра:

В началото на кризата, свързана с ипотеки върху жилища, един бивш банкер се завръща в родния си град. Срещите със семейството и приятелите от детството го карат да осъзнае последствията от действията на финансистите и той се стреми да компенсира любимите си хора… Възстановява отново връзките с приятели и близки роднини в Ойстър Бей, Ню Йорк и се превръща в онзи мъж, който винаги е мечтал да бъде…

Очаква се „Almost Paris” да се разпространява през 2017, но към момента подробности не са известни.

 
 

Общото между Бритни Спиърс, Нели Фуртадо и Луси Лиу

| от chronicle.bg |

Днес Бритни Спиърс, Нели Фуртадо и Луси Лиу имат рожден ден!

Известните девойки стават съответно на 35, 38 и 48. По този повод направихме галерия с техни снимки – да им се порадваме отстрани в случай, че не са ни поканили на купона довечера.

Родените на 2 декември са общителни, оригинални и спонтанни  хора с младежки дух, артистичен темпе­ра­мент и богато въображение. Те също така са възприемчиви, деликатни и амбициозни, с енергичен ха­рактер и темперамент.

 
 

6 лоши кино римейка

| от |

Този месец, преди точно 15 години, на голям екран излиза великолепната криминална комедия „Бандата на Оушън“. Джордж Клуни, Брад Пит, Мат Деймън, Кейси Афлек, Джулия Робъртс и Анди Гарсия, под режисурата на Стивън Содърбърг и майсторския сценарий на Тед Грифин, създават едно истинско удоволствие за гледане в този кино пъзел.

„Бандата на Оушън“ сам по себе си е римейк на известен филм от 1960-а година с Франк Синатра и Дийн Мартин. Но за разлика от нашата класация тук, е един от добрите примери в киното.

Петнайсет години след модерната си версия филмът вече е нещо като класика, която може да бъде гледана отново и отново, при това винаги да ви носи удовоствие и кеф, макар да знаете отговора на загадката в него. Може би, заради това или поради липсата на свежи идеи, но Холивуд вече прави повторен римейк на този филм, при това с жени.

След „Ловци на духове“ „Бандата на Оушън“ ще е следващия филм, който ще пострада от феминистичния удар, разстлал се като сив похлупак над меката на киното. Разбира се, това са само предположения, за които всеки гледал и двете версии на филма, се надява да не е прав.

Междувременно, докато чакаме женската версия на „Бандата на Оушън“ ние си припомняме шест ужасни римейка, с които киното е сбъркало. Много.

В галерията горе.

 
 

Рецепта за тортиля

| от Росица Гърджелийска |

Готвенето през седмицата често минава през битовия дискурс на „Трябва да има нещо за ядене“. Но през уикенда имаме време за нещо по-гурме. Представяме ви рецепта на Росица Гърджелийска, която работи във филмовата индустрия, но обича да готви и да пътува. Живее няколко години във Великобритания, преди да се завърне в България. Обича да пътува до интересни места по света. В блога на Росица www.primalyum.co.uk може да намерите рецепти за интересна и здравословна храна, както и истории за пътешествия.

Тортилята е лесна за приготвяне, вкусна, че даже и диетична! Това е бърз начин да приготвите специална уикенд закуска или дори да вземете с вас за обяд в офиса.

Нужни продукти:

За царевичната тортиля:

2 ч.ч. царевично брашно

2 ч.ч. вода

2 яйца

сол и пипер

малко олио за тигана
За домашната майонеза:

1 жълтък

250гр олио (от гроздови семки ако имате възможност)

1 ч.л. висококачествена дижонска горчица

1 с.л. ябълков оцет

сока на 1 лимон

сол и пипер
Допълнително:

1 омлет

маруля

маслини

+ всичко останало, за което сърцето ви жадува!

Начин на приготвяне:

Разбийте яйцата и добавете към тях водата, брашното, сол и пипер. Разбъркайте, докато се получи хомогенна смес и оставете настрана да набъбне.

През това време може да направите майонезата като разбиете жълтъка и горчицата, използвайки миксер.
Бавно започнете да добавяте олиото, буквално капка по капка. Дайте си време и не бързайте. Сместа ще започне да се сгъстява.

Като стигнете средата на олиото, добавете оцета, който ще разреди и избели сместа.

Продължете бавно да добавяте олио, докато то свърши.

Добавете бавно лимоновия сок и продължете да разбивате. Сместа вече трябва да е почти напълно бяла и гъста точно толкова, колкото купешката.

Добавете сол и черен пипер по вкус.

Заемете се със тортилите. Загрейте няколко капки олио в незалепващ тиган. 

Разбъркайте сместа добре и когато тиганът се е нагрял, добавете 1 черпак и с кръгови движения направете палачинка. След 2 минутки обърнете палачинката и продължете да готвите още малко. Прехвърлете в чиния и захлупете с капак или покрийте с готварска хартия.

От сместа ще успеете да направите около 8-10 тортили.

Поставете 1 в чиния, намажете с майонезата, сложете марула, омлета, маслини и каквото още искате.

Завийте тортилята като дюнер и воала!

тортия