bTV Рокадите – трима директори аут. Обобщение

| от |

btvdirektori

Само седмица, след като бившият директор на Нова тв Павел Станчев официално смени Вики Политова начело на bTV, очакваните промени започнаха. По стар американски обичай, освободените винаги се обявяват в петък.

Днес най-голямата медийна група в България е с трима директори по-малко. И тримата са дългогодишни кадри на телевизията – емблематични лица, сраснали се в структурата, която сами са изграждали в продължение на години. Люба Ризова, Виктория Бехар и Краси Минев напуснаха директорските си постове и от 10 февруари 2014 г. дирекция „Новини и актуални предавания” на bTV и отдел „Спорт” се сливат под шапката на отдел „Новини, актуални предавания и спорт”. Начело на новия отдел от понеделник застава Валя Гиздарска - главен редактор на предаването “Нека говорят с Росен Петров” в продължение на 4 години.

Какви са професионалните биографии на тримата освободени директори – вижте по-долу:

Люба-Ризова-2

Люба Ризова, до днес Директор „Новини и актуални предавания”, bTV Media Group

Люба Ризова е част от екипа на bTV от самото създаване на телевизията през 2000 г., когато заема позицията Главен редактор „Новини и актуални предавания”. След придобиването на bTV от CME през 2010 г. тя заема длъжността директор „Новини и актуални предавания” на bTV Media Group, като отговаря за резултатите на новинарските екипи на bTV и bTV Action.

Ризова е доказан професионалист с богат опит в създаването на новини и актуални предавания, високо ценени от аудиторията. Нейните знания и компетентност са в основата на безспорното припознаване на bTV Новините като най-професионалните, с най-високо доверие, които привличат най-голяма аудитория всеки ден през последните 12 години.

Преди да стане част от екипа на bTV тя работи за БНР и Нова телевизия. От 2000 г. Люба Ризова е член на Американската асоциация на директорите на радио и телевизия (RTNDA). Тя също е член на Управителния съвет на Програма „Достъп до информация” (ПДИ) от 2001 г. за прилагането на законите за свобода на информацията. Тя е автор на няколко документални филми.

Ризова е завършила Факултета по журналистика и масови комуникации в СУ “Св. Климент Охридски”. Специализирала е телевизионна журналистика в САЩ.

460x576

Виктория Бехар, до днес Директор „Новини и актуални предавания“ на bTV

Никога не съм работила на друго място освен в телевизия. Живея в ритъма на новините, което означава бързо, изненадващо и динамично.

Започнах на 18 години в Нова телевизия. В bTV съм от самото й създаване. За 15 години като новинар съм била репортер, водещ, а сега и изпълнителен продуцент на bTV Новините. На зрителите съм разказвала десетки истории – от политически и икономически събития в България и Европа до репортажи от кървавия конфликт в Близкия Изток.

Не съм учила журналистика, но разбрах, че новинарството, е нещо, което обичам. Три пъти имах шанса да специализирам в САЩ, но най-много научих от колегите ни от CNN!

Завършила съм Българо-датския колеж по търговия и маркетинг в София. Имам магистърска степен по „Маркетинг“ от Университета за национално и световно стопанство. Знам английски, италиански и руски.

Обичам да пътувам и не спирам да уча. Винаги търся новото, предизвикателствата и неутъпканите пътеки. Затова обичам и работата си в bTV.

460x669

Красимир Минев – до днес Директор на отдел „Спорт“ в bTV

Зодия Стрелец. Започнах като журналист във в. „Футбол“ през 1988 г., след това продължих да пиша за в. „Подкрепа“. Работих осем години в БНТ.

В продължение на 8 години бях автор и водещ на предаването „Шампионска лига“ – първото, което стартира на живо в ефира на bTV на 12 септември 2000 г.

Когато имам свободно време, играя любимия баскетбол с група приятели. Гневя се, когато ме лъжат в очите и когато знам, че нещо може да се направи, а ме убеждават, че то е невъзможно. Не пестя заслужените похвали, защото знам, че хората работят и заради моралната оценка.

Денят ми е 100% спорт и само спорт.

 
 

Даяна Рос ще получи приза за цялостно творчество на Американските музикални награди

| от chronicle.bg |

Даяна Рос ще бъде удостоена с почетен приз за цялостно творчество на церемонията на Американските музикални награди следващия месец и ще го отпразнува с изпълнение от сцената.

Миналата година отличието получи Стинг, а предходни носители на приза са Елвис Пресли, Франк Синатра, Ела Фицджералд и Майкъл Джексън.

„Отне ми цял живот да стигна до тук. . .Беше удивително пътешествие за мен, изпълнено с радост и много признания“, каза 73-годишната Даяна Рос.

Иконата от Supremes вече неколкократно е пяла на сцената на Американските музикални награди и е била водеща на церемонията два пъти.
Шоуто ще бъде излъчено на живо по телевизия ABC от Лос Анджелис на 19 ноември.

 
 

Как да направим перфектния чай според Джордж Оруел

| от chronicle.bg |

Според Джордж Оруел „чаят е една от основите на цивилизацията“ и както много от съгражданите си британци, той също има силно мнение за това как се приготвя напитката.

Един ден през 1946 Оруел осъзнава, че готварските книги имат скромни инструкции за приготвяне на чай и решава да се справи с тази оскъдица. Той публикува метода си в „Evening Standard“ през януари същата година. Въпросният метод е както следва:

 

1) Използвайте чай единствено от Индия или Шри Ланка. За Оруел по-евтините чайове „не вдъхват достатъчно стимул“. Също така „китайските чайове са окей, но човек не се чувства по-мъдър, по-смел или по-оптимистичен след като ги пие“.

2)Приготвяйте чая в порцелан или глинен съд и само в малки количества. Чай, направен в съд по-голям от чайник или в съд направен от метал (с изключение на калай) или с емайлово покритие, според Оруел, има лош вкус.

3) Затоплете чайника предварително. Поставете го в задната част на печката. Писателят твърди, че да се залее чайника с топла вода, за да се затопли, не е оптимален вариант.

Някои хора действително загряват съда, в който ще приготвят чай, предварително. Това се прави по две основни причини. Първо, така се избягват счупвания заради голямата разлика в температурата на горещата вода и студения съд. Второ, така вкусът на чая става по-богат, особено на черните чайове. Предварително загрятият чайник поддържа температурата на водата висока за по-дълго, а това повлиява топенето на чая.

Разбира се, по въпроса се водят много спорове. Други пък твъдят, че предварителното затопляне ощетява вкуса на по-леките чайове. Според трети няма никаква разлика…

4) Правете чая силен. Тук Оруел е непреклонен, дори въпреки факта, че по това време във Великобритания са били позволени само по 2 унции (56 грама) чай на човек на седмица. Но колко силен? Около 6 чаени лъжици с връх на четвърт чайник. Според лондончанина „една чаша силен чай е по-добре от 20 чаши слаб“.

5) Чаят трябва да плува спокойно в чашата, докато се топи. Всякакви рестрикции около движението на чаените листенца вредят на потенциала му.

6) Водата трявба да ври, когато се сипва в чайника. Джордж дори съветва съдът, в който се кипва водата, да се държи на огъня (ако печката ви е газова), докато се сипва чайника.

7) Разбъркайте чая и оставете листенцата да се въртят. Това помага на чая да се свари.

8) Ползвайте широка чаша. Това помага, твърди Оруел, да се запази напитката топла по-дълго. В малка чаша „чаят става студен преди човек дори да го е почнал“.

9) Сметаната разваля вкуса. Във Великобритания чаят се сервира с мляко, а през 40-те години млякото се е продавало без да се обира сметаната на повърхността. „Прекалено сметанестото мляко дава лепкав вкус на чая“ са думите на Джордж Ордуел.

10) Първо сипете чая и след това млякото. Това е може би най-спорната точка от рецептата. За по-любопитните: науката ни съветва (да, има изследвания по този въпрос) първо да сипем млякото, защото ако е го сипем второ топлата вода ще го нагорещи неравномерно, а това ще накара протеините да се денатурират. Тоест, ще си загубят структурата и ще се съсирят.

И отново – дали съсирените протеини вредят или обогатяват чая се спори.

11) Не го подслаждайте! Ако човек приготвя чай по руския начин, Оруел позволява подсладители. Иначе – твръдо не.

 

Бонус факт:

Държавата, която пие най-много чай на глава от населението, не е Великобритания, а Турция с почти 8 килогрма на човек.

 
 

Оскар Уайлд: творецът, който продължава да ни се присмива

| от |

Да харесваш Оскар Уайлд в днешно време е направо задължително. Почти толкова, колкото и да признаваш приноса на Вазов към българската литература, въпреки, че си чел само „Под игото“ до десета глава в шести клас. Някак е почти невероятно да прочетеш на някого афоризмите на английския класик и да не чуеш: „Ох, толкова ми е любим!“

Да, ако знаете какво означава De Profundis, познавате Лейди Бракнъл, името Базил не го свързвате първо с босилек, ако щастливият принц ви кара да се възмутите от населението, на вас Оскар Уайлд може и да ви е любим. Всичко по-малко от това ви поставя точно в графата хора, на чието осмиване най-великият английски писател посвещава творчеството си.

„ – Английското висше общество се състои само от баби и елегантни горделивци.
   -Напълно сте права, мъжете наистина са баби, а жените елегантни горделивци.“

Не, това не е поредният афоризъм, който ще намерите в сборниците. Това са реплики от една от великите английски пиеси, „Идеалният мъж“.

Защо толкова се превъзнасяме по Оскар Уайлд? Като изключим приятните „мисли“, които от време на време споделяме, има много повече неща от това. Той е творецът, който живее и твори в разгара на викторианска Англия. Времето на фалша. На висшето общество, което живее на гърба на народа, създава образци на подражание, които самото то потъпква, когато затвори вратите на дома си, но на публично място отстоява повече от пламенно.

Оскар Уайлд е човекът, който се присмива над времето, в което живее. И го прави повече от майсторски. Пиесите му са писани за хората, които ги гледат. Публиката ги гледа и се залива от смях. Дали е разбирала, че тя самата е прототип на случващото се на сцената? Може и да е, но да я е било срам да си признае. А може и да е гледала на себе си като толкова „морална“ , че да не е разбирала дори, че самата тя е в основата.

Да можеш да се присмееш по такъв деликатен начин над абсурда на цяла една епоха. Това е геният на Оскар Уайлд. Да можеш да откриеш любовта и красивото, когато си част от един свят, който е заслепен от химери. Да разбереш, че балансът е повече от необходим. Че след разгулният живот е нормално да дойдат дни на страдание. Но не просто да признаеш това на теория, а да го осъществиш на практика. Да се обърнеш към онзи, когото си обичал, но който те е предал и да продължиш да го обичаш. Това е повече от великодушие. В личен план това е гений.

„Животът е прекалено важен, за да говорим сериозно за него.“

Един фарс. Това виждаме, когато четем Оскар Уайлд. И този фарс, макар и малко преувеличен, отразява до голяма степен историческата истина на противоречия, на фалшиви норми. Това поражда смеха. Сериозността, с която е поднесено и възприето всичко, са онова, което прави Уайлд комикът на всички времена. А на другия полюс е детската невинност и наивност. Нежността, деликатността, която лъха от всяка буква в „Щастливия принц“. Всичко отразява реалността на едно друго ниво, в което е необходим дълбок прочит. Този дълбок прочит открива пред читателя неподозирани философски дебри, които са по-интересни и от милион афоризми на едно място.

Колкото и да е странно, Оскар Уайлд продължава да осмива обществото. Дори днешното, 117 години след смъртта си и 163 години след рождението си. Всеки фалш, всяка неподплатена превземка попада под острото му перо. Всяко превъзнасяне по нещо, което не е осъзнато. Всяко осъждане. Всичко нечисто.

Днес се навършват 163 години от рождението на английския писател, поет, драматург и журналист. Днес е роден единственият денди, който има право да е такъв. Няма лошо да си денди, лошо е когато го правиш самоцелно и няма нищо на заден план. Нека не помним Уайлд с хомосексуалните му връзки, смешните цитати и други лекомислени неща, които хващат окото и гъделичкат самочувствието. Той е цяла вселена. Той е цветна градина, която цъфти в безброй нюанси. В нея има и красиво и грозно. В нея има и един градинар, който се грижи за своите цветя, за да може другите да видят красотата. Това е геният. Това е Оскар Уайлд.

„Светът е сцена, но постановката е твърде слаба.“

 
 

Wizz Air ще лети и до Атина от март 2018 г.

| от chronicle.bg |

Нискобюджетната авиокомпания Wizz Air обяви нов маршрут от България. От 25 март 2018 г. превозвачът започва да лети всеки ден от София до Атина – столицата на Гърция.

Местата по маршрута са вече в продажба и могат да бъдат резервирани на wizzair.com или чрез мобилното приложение WIZZ на цени от 9.99 в едната посока, което включва безплатен ръчен багаж с максимални размери до 55x40x23 см.

След неотдавнашното добавяне на маршрутите Ница, Лисабон и Малага към софийската си мрежа, Атина вече е четвъртата поред дестинация, с която Wizz Air ще свърже българската столица от март 2018 г. чрез нискотарифни полети. С обявяването на маршрута до Атина авиокомпанията вече предлага 42 дестинации от трите български летища.