8000 лева гаранция за съдия Ченалова

| от |

8000 лева е постановената гаранция за скандалната съдийка Румяна Ченалова. Прокуратурата настояваше тя да остане за постоянно в ареста, но състава на Софийския градски съд все пак определи сума за свободата й.

Ченалова бе доведена с белезници в залата на Съдебната палата късно снощи. Тя бе задържана за 72 часа в ареста след като не се яви на разпит. Наложи се да бъде издирвана и доведена принудително. Съдия Румяна Ченаловa е обвинена за престъпление по служба.

По време на гледането на мярката за задържане стана ясно, че по делото срещу нея има има свидетелски показания, уличаващи я във взимането на подкуп от 690 000 лева. Тези твърдения не са разследвани изобщо от прокуратурата. Според разследващите Ченалова се е готвела да замине за Франкфурт, а оттам за Бразилия, където да си изтегли парите от сметка на брат й и неин адвокат Станимир Ченалов.

В края на 2014 година Ченалова бе замесена в скандала с „гнилите ябълки“ от френския посланик Ксавие дьо Кабан. Дипломатът алармира, че чрез съдебно дело за несъстоятелност, водено от нея, се прави опит да се открадне собствеността върху две фирми на френския инвеститор „Белведере“. След изказването на посланика Висшият съдебен съвет започна дисциплинарно дело срещу Ченалова и я отстрани от длъжност за половин година. Това пък наложи мегапроцесът „Октопод“, гледан от съдийката от 2011 г. насам, да тръгне отначало при друг магистрат.

 
 
Коментарите са изключени за 8000 лева гаранция за съдия Ченалова