6 симптома, че работното ви място може да е заплаха за психичното ви здраве

| от chronicle.bg |

Много хора реагират скептично, когато става дума за стрес на работното място. Колко пък може да се стресира един човек, докато си работи в офиса? Не е като да прави каскади или да обезврежда взривни устройства…

Всъщност, подценяването на стресорите в работната среда, е сериозна грешка, която може да допуснат както служителите, така и работодателите. 10 октомври е световен днен на психичното здраве и тази година той е посветен на психичното здраве на работото място – тема, на която всички трябва да обърнем повече внимание, ако искаме да вършим работата си пълноценно и да не позволяваме тя да уврежда психиката ни.

Според европейско проучване от 2011 г. над 38% от гражданите на ЕС са преживявали някакво психично заболяване през живота си, като 14% от тях са били с тревожни разстройства, 7% са страдали от безсъние, 6.9% от депресивни разстройства, 6.3% – от психосоматични разстройства, и над 4% са злоупотребявали с алкохол или вещества. 5% от хората с психичноздравни проблеми не успяват да се върнат на работа, а две трети от тези които се връщат, заемат по-ниска позиция и получават по-ниско заплащане в сравнение с предишната си работа.

Дори да ви се струва, че работата ви е безопасна за здравето ви, тъй като не работите с опасни химикали и не изследвате Марианската падина, трябва да бъдете нащрек за следните тенденции в работната ви среда, които биха могли да представляват потенциална опасност за психичното ви здраве:

Страх от уволнение

Страхът от уволнение не е нормална емоция в рамките на работното място, нито извън него. Той е знак, че или не сте уверени в компетентността си, или работодателят ви ви е внушил, че сте заменими и е възможно да се наложи да напуснете мястото си във всеки един момент. Липсата на сигурност и устойчивост е сред най-тежките стресори на работната среда.

Всеки ден ви се спи на работа

Разбира се, може предишната вечер да сте препили или да сте си легнали късно. Може да сте уморени или претоварени. Но ако всеки ден нямате никаква енергия на работното си място и искате само да се приберете вкъщи и да спите, това е потенциален източник на стрес. Много хора считат, че единствено болните от депресия спят много, но всъщност хората, които страдат от тревожност също изпитват по-голяма нужда от сън. Освен това, непрестанната сънливост е знак, че работата ви ви отегчава, което в дългосрочен план няма да доведе до нищо добро.

Твърде много конфликти

Конфликтите на работното място не са задължително признак за проблем. Конфликтът сам по себе си не е задължително нещо лошо, от което трябва да се бяга като от чума. Често той е начин за разрешаване на проблеми. Ако често изпадате в конфликти с работодателите или колегите си обаче, в това няма нищо здравословно. Особено в случаите, когато негативната емоция от конфликта ви съпътства дълго след като сте напуснали офиса.

Клюки и интриги

Ако клюките в една компания се ограничават до усмихнато обсъждане на странното облекло на колегата, супер. Ако обаче клюките прераснат в злостни интриги и с колегата на съседното бюро се гледате мрачно изпод вежди, защото някой ви е казал, че той е казал на някого нещо за вас, нещата не са добре. Добрият екип спазва стриктна комуникационна хигиена на работното място. Ако този, в който работите, не е способен на това, може би трябва да си потърсите нов.

Срам да кажете на приятел колко ви е заплатата

Не са много хората у нас, които изпитват огромна гордост от заплатата си. Но ако ви е срам да кажете на приятелите си колко взимате не поради друга причина, а защото наистина се срамувате, че взимате малко, е добре да се преориентирате.

Резки промени в настроението

Ако безпричинно настроението ви търпи резки смени, ако често се чувствате потиснати без видима причина, проблемът може да се корени в работата ви, без дори да си давате сметка за това.

 

 
 

Популярна малтийска блогърка беше убита с бомба

| от chronicle.bg |

Известната малтийска блогърка Дафне Каруана Галиция, обвинила правителството на страната си в корупция, стана жертва на бомба, поставена под автомобила й, съобщиха световните медии.

Премиерът на страната Джоузеф Мускат направи телевизионно изявление, в което определи убийството като „варварско посегателство срещу свободата на медиите“ и обеща, че виновниците ще бъдат наказани. „Страната ни заслужава справедливост“, подчерта Мускат и призова за национално единство.

По-рано тази година популярната блогърка заяви, че компания, споменаваща се в Панамските досиета с името „Егрант“, е собственост на Мишел Мускат, съпругата на премиера. Според Галиция съпругата на Мускат е получила пари от дъщерята на азербайджанския президент чрез компания, създадена от „Мосак Фонсека“ – правната кантора, озовала се в центъра на скандала с Панамските досиета. Както Мускат, така и съпругата му отрекоха обвиненията и премиерът свика предсрочни избори, на които беше преизбран.

Половин час преди смъртта на 53-годишната Дафне Каруана Галиция излезе последният й пост в блога й, в който началникът на кабинета на премиера е обвинен в корупция. Блогът й бе толкова популярен и влиятелен, че допринесе за избухването на политическа криза, когато тя обвини съпругата на премиера Джоузеф Мускат, че използва фирма параван в Панама, в която са били внесени суми от семейството на президента на Азербайджан. Мускат отрече да е нарушавал закона и свика предсрочни избори през юни, които бяха спечелени от неговата Лейбъристка партия, припомня вестникът.

Европейското издание на новинарския сайт „Политико“ неотдавна включи Каруана Галиция в списъка си на 28 души, които „формират и разтърсват Европа“. Сайтът я нарече „блогърка фурия“ и заяви, че тя сама върши работа колкото целия „Уикилийкс“ с разкритията си за корупция и шуробаджанащина, отбелязва „Ню Йорк таймс“. Днес Джулиан Асандж обяви награда от 20 000 долара за информация, която би помогнало за разкриването на убийците. Посещенията на създадения от Галиция през 2008 г. блог понякога достигаха 400 000, което е почти колкото населението на Малта, пише вестникът и отбелязва, че неотдавна тя се е уведомила полицията за получавани заплахи.

Постовете на тази блогърка често пъти имаха повече читатели от всички малтийски вестници, взети заедно, пише в. „Гардиън“. Статиите й бяха трън в очите на политическото ръководство и хората от престъпния свят с влияние в най-малката страна членка на ЕС. Каруана Галиция заявяваше, че не е политически обвързана. Тя пишеше по най-различни теми – от банки, които улесняват прането на пари, до връзки между малтийската индустрия на онлайн хазарта и мафията.

Най-новите й разкрития засягат премиера на Малта Джоузеф Мускат и двама от най-близките му сътрудници в афера със свързани с тях офшорни компании, продажби на малтийски паспорти и плащания от правителството на Азербайджан.

 
 

Страх ли ви е? Серийните убийци, които харесваме

| от |

 

 Изобретателното убийство на друг човек привлича хората към историята като мухи към лампа. Най-люпобитното нещо според жадната публика, разбира се, е убиецът.

Колкото е важно кой хваща злодея, така е важно и кой всъщност е този злодей. Светът на лошите хора познава хиляди примери на зли мъже и жени, които убиват без капка емапия в себе си. Те ще ви накълцат и разчленят преди да сте изпили кафето и ще го направят с удоволствие.

Светът на киното, което обича да черпи вдъхновение от реалността, може да се похвали с няколко много приятни примера на лоши момчета, които кълцат други момчета. Често и момичета.

Светът на серийните убийци е любим на седмото изкуство. Там те намират почва, в която да бъдат посяти и да пораснат кървави и неприятни, за да държат будни дълго нощем, онези които са решили да ги изгледат.

От тази седмица нов сериен убиец намира място на голям екран. Това е Снежния човек. Покрай киноадаптацията по романа на норвежкия автор Ю Несбьо, ние си припомняме онези серийни убийци на голям екран, от които косата ни се изправя.

 
 

„Да убиеш присмехулник“ и други лоши заглавия от книгите

| от chronicle.bg |

След като американците изключиха „Да убиеш присмехулник“ от програмата в училищата заради повтарящата се дума „негър“, всички си отдъхнахме, че нещата тръгват в правилна посока.

Но това е само началото на политическата коректност, която трябва да погълне творческата продукция.

Ето няколко предложения за преименуване заглавията на други книжни класики, които, като се замислим, не звучат угодно на цялото население на Земята:

 „Борба за територия и мир“

„Война“ е лоша дума. Това е нещо, от което трябва да се страхуваме и като всяко нещо, от което се страхуваме, да не го назоваваме. Както правят героите от „Хари Потър“ с Волдемор. Та нека бъде „борба за територия“.

„Умствено изостанал в тежка степен“

„Идиот“ е обидна дума. А нейният еквивалент в учебниците по психиатрия е „умствено изостанал в тежка степен“. Та хайде да не се обиждаме. И Достоевски ще се съгласи, че „идиот“ не звучи добре в рамките на съвремието.

„Десет малки афроамериканчета

Какво е това „негърчета“? Срам за българските преводачи.

„Трима души в една лодка (като броим и кучето)“

Ей! И животните имат права!

„Възрастният мъж и морето“

„Старец“ звучи грозно. Каква е тази дискриминация на възрастните?

„Материално подсигурен и нуждаещ се от финансова помощ“

„Богат, беден“ всява класови различия и конфликт между слоевете

„Прекратяване на жизнените функции край Нил“

Думата „смърт“ не е хубава.

„Мемоарите на една репресирана жена“

Гейшите все пак не са виновни, че са проститутки, животът ги е принудил.

От българските класики също има какво да се желае, що се отнася до коректност.

„Под игото“, например, следва да се прекръсти на „Под османското присъствие“. „Маминото детенце“ може да обиди 30-годишните, които живеят с техните и е по-добре да се преименува на „Момчето, което обичаше майка си“, а за „Крадецът на праскови“ да не говорим. Да не искате някой да реши, че е хубаво да се краде?

 
 

Двубоят Пулев-Джошуа окончателно пропадна

| от chronicle.bg |

Двубоят между Кубрат Пулев и Антъни Джошуа няма да се състои, обяви промотърът на световният шампион Еди Хърн. Българският боксьор е получил частично разкъсване на гръден мускул и няма да успее да се възстанови за 28 октомври.

Вместо него на ринга на стадион „Милениум“ в Кардиф ще се качи Карлос Такам. Камерунецът с френски паспорт е на 36 години и има 35 победи и три загуби в професионалния бокс. Той е №3 в ранглистата на Международната боксова федерация (IBF), за чийто пояс Пулев беше първи претендент.

„В късния следобед получих обаждане от Кале Зауерланд, който ме информира, че Пулев е контузил рамото си може би е аут от двубоя. По-късно това беше потвърдено от неговия доктор. Според правилата на IBF претендентското място отива при следващия по ранглиста, който е Такам“, заяви Хърн.

Освен пояса на IBF Джошуа ще защитава титлите на Международната боксова организация (IBO) и Световната боксова асоциация (WBA).

Олимпийският шампион от Лондон 2012 преследва 20-ата си победа в 20 мача на професионалния ринг. Всеки един от двубоите му е завършил с нокаут.

„Това е трудна ситуация за Антъни, защото той се подготвяше целенасочено за стила и височината на Пулев. Сега ще трябва да се изправи срещу боксьор с коренно различен стил. Досега това не се е случвало в кариерата му, но той е готов за всякакви предизвикателства“, каза още Хърн.