Оправдан ли е сухият закон в космоса?

| от |

Screenshot_4

Руснаците не само че първи излетяха в космоса. Те първи и тайно пренесоха на борда на космически кораб алкохол – бутилка коняк и я изпиха в орбита без да дочакат докато учените решат трябва ли да се включат спиртни напитки в порциона на космонавтите.

Дискусии по темата „космосът и алкохолът“ са с водели и от двете страни на океана едва ли не от самото начало на космическата ера. Вече е било известно, че полетът и безтегловността предизвикват в човека слабост, вялост, загуба на апетита, имунитета и мускулната маса. Поне част от тези симптоми се е предлагало да бъдат преодоляване с алкохол, разбира се, в разумни дози. Това не е просто стимулатор, но и доставчик на енергия и микроелементи. Минусите също са ясно: ако се отпуснеш и не натиснеш където трябва, може да се провокира извънредна ситуация. Опасенията взеха връх и за космонавтите и в СССР, и в САЩ приеха сух закон.

Въпросът за неговото отменяне се постави на границата на 1960-70-те г., когато започнаха да строят орбитални станции. През 1971 г. излетя „Салют-1“, след две години – „Скайлаб“. Екипажите е трябвало да останат по-дълго да живеят на орбита, хранейки се с невкусната „космическа“ храна. Налагало се е с нещо да увеличат апетита. Отново се е заговорило за алкохол.

НАСА се е обърнала за помощ към специалисти, като поставя условие: напитката да е американска. Спрели са се на марката вино „Пол Масон“: Rare Cream Sherry . Аргумент е станало това, че подсиленото със спирт вино не се разваля. Определили са дозата: 4 унции за 4 дена на човек. И са разработили опаковка за напитката в безтегловност – пластмасов чувал с гъвкава тръбичка. Решили са да го изпробват върху хората в особен самолет, в който при пикиране се създава безтегловност. Когато виненият мирис се разнесъл в салона, където летящите пътници така и така не се чувствали по-добре, на всички им станало лошо. И самолетът за пореден път оправдал прозвището си Vomit-Comet, или «Комета, от която ти се гади», както го наричат в НАСА.

През 1972 г. бъдещият командир на единия от «Скайлабите» публично се изпуснал, че виното влиза в менюто на астронавтите. След тов върху НАСА се изсипала канара с гневни писма и медиците премахнали това вино от порциона на обитателите на «Скайлаба». Ще уточним, че това станало много преди изстрелването на станцията.

А как стоят нещата със спиртните напитки при руските космонавти? Формално е имало забрана, макар че се е нарушавал по различни начини. Коментира експертът Игор Маринин:

- Смята се, в това число и от лекарите, че малко количество качествен алкохол помага за подобряване на настроението, свалянето на стреса, добрия сън. Много космонавти вярват в това. Още през 70-те г. те са успявали да пренесат на борда алкохолни напитки. В плоско пластмасово шишенце са си сипвали коняк и са го пренасяли в джоба на скафандъра. Или са изрязвали дупка в бордовата документация и са пъхали пластмасовото шишенце. Имаше случай, при който космонавтите си направиха експеримент със спирта – изследваха поведението на течността в безтегловност в резервоари за гориво. След това според инструкцията те трябваше за излеят спирта зад борда. Не го изляха, а го използваха «директно по предназначение».

Понякога началниците отстъпваха, продължава експертът:

- На борда на станция „Мир“ имаше веднъж официално алкохол. С нея излетя французинът Жан-Лу Кретиен, на когото позволиха вземе на борда вино от Бордо. Подаръкът много допадна на вкус на останалите космонавти и вдигна настроението.

На „Мир“ са носели и отвара от женшен – тя има мощен тонизиращ ефект. Но се станало ясно, че парите от силните напитки са опасни за оборудването на станцията, казва психологът Юрий Бубеев:

- Алкохолните пари повреждат системата за регенерация на въздуха на станцията. Имаше няколко такива опасни ситуации, които можех ада предизвикат пожар. Имаш на станция „Мир“ спиртна отвара и дори с нея възникнаха проблеми.

Пожар на „Мир“ е имало през 1997 г. и изобщо не заради отвара. След като се справили с огъня, руско-американският екипаж дошъл на себе си благодарение на коняк. Онзи момент е запечатил астронавтът Джери Линенджър. Имало е и по-ранен случай. През 1980 г. към станция „Салют-6“ се приближил корабът „Союз Т-2“. При сближаването отказала навигационната система и скачването се извършило изцяло в ръчен режим. Чудовищното напрежение от маневрите екипажът свалил с коняк, взет на „Союз“ в титанов бидон. Той бил изработен под формата на голяма книга с надпис „Научни експерименти“. Преди старта на Байконур главният конструктор при вида на „книгата“ се възмутил: „Що за експерименти? Защо на мен нищо не ми е известно?“ Успокоили го, като му казали, че „така трябва“.

Накрая, за нещо по-отскоро. Когато била към края си епохата на „Шатлите“, е имало сведения, че в полет са тръгвали астронавти, които са се качвали на борда вече в нетрезво състояние. Очевидно са смятали, че е по-лесно да пренесеш алкохола „в себе си“, отколкото „със себе си“. А руските космонавти? Когато ги питат за сухия закон, те казват, че законът е в сила. И се усмихват.

Гласът на Русия.

 
 

„Воевода“: Кино и патриотизъм

| от Мария Тодорова |

Най-новият филм на Зорница София тръгна по кината с апломб. „Воевода“ е най-гледаната премиера у нас за втора поредна седмица и няма супергерои или екшъни, които да я свалят от върха на боксофиса.

Много хора се чудят на какво се дължи това. 

„Воевода“ експлоатира най-любимата тема на родната общност – патриотизма. Българското кино, подобно на българското съзнание, трудно успява да се отърве от далечното си минало. Турското владичество и бойният дух владеят ума на родните зрители години наред и това, предвид тенденциите, които наблюдаваме напоследък, особено в седмото ни изкуство, няма да приключи скоро. Но както е приказката – предлагането се определя според търсенето.

Историята, по която Зорница София работи дълго, а още по-дълго търси финансиране за проекта си, е вдъхновена от разказ на Николай Хайтов. В него той описва героичната съдба на Румена войвода – най-известната жена войвода, която оставя мъжа и детето си, за да поведе чета срещу османското поробителство.

Самата Зорница играе Румена, а компания й правят актьорите Владимир Зомбори, Алек Алексиев и Валери Йорданов. Крум Родригез отговаря за операторското майсторство. Кадрите са красиви, дълги и визуално издържани.

На моменти обаче „Воевода“ леко изпуска плавността на разказа си. На места той е разпокъсан и ако човек не се концентрира повече, може и да изпусне важна част от сюжета. За сметка на това родните актьори стоят добре на екран и си личи, че след всяка изминала година стават все по-обиграни, стане ли дума за камерата. Това облекчение за зрителя, който често се плашеше от пламенните вопли на някой, викащ от екрана насреща, все едно е на театрална сцена.

Съдбата на Румена не е сред най-популярните у нас, може би защото българското образование я е пропуснало в един етап от учебния план по история. Хубаво е, че съществуват литературата и киното, за да чуем  за нея.

„Воевода“ работи на нива, които българинът обича. Патриотизмът у нас е като екшънът в чужбина – той винаги продава билети.

Все пак никога не забравяйте, че киното, подобно на повечето неща в живота, е въпрос на избор и на решения. Патриотизмът също. Най-важното за двете е да са с мярка. Ако те в своята премереност успеят да се срещнат някъде по средата при вас, то може да изберете „Воевода“ като своя филм този уикенд.      

 
 

Мелания Тръмп носи Ralph Lauren на церемонията

| от chronicle.bg |

Всички погледи бяха насочени към Мелания Тръмп, докато съпругът й се заклеваше във вярност към американските граждани, а тя ставаше първа дама.

За церемонията г-жа Тръмп беше избрала елегантна бледа синя рокля с жакет с голяма яка, изработен от същата материя и ръкавици. Тоалетът е дело на иконичния дизайнер Ралф Лорън.

Появилата се информация, че Лорън ще работи заедно с Карл Лагерфелд по тоалета на Мелания Тръмп не е вярна. Лагерфелд няма нищо общо с модното решение на първата дама. Или поне не под лейбъла на Chanel, което може да означава, че е германският дизайнер е работил през своя собствен лейбъл.

 
 

Три лесни рецепти за работещи жени

| от Спонсорирано съдържание |

Да си добра в работата, грижовна майка и мила съпруга – тоест три в едно, е мисията на всяка жена, която за нещастие често пъти изглежда само мираж.

Особено за средностатистическата жена в България. Връщаш се изморена от работа, за да започнеш отначало: чакат те децата, разхвърлената къща. А всички те гледат въпросително: Какво има за вечеря?

В тази ситуация трябва да дишаш дълбоко, да изпържиш едни яйца, но всяка вечер не става. Затова има няколко варианта: взимате жена да ви готви, майка ви идва на помощ, купувате храна за вкъщи или… Опитайте с Мултикукър. С него готвенето е лесно и бързо. Така за броени минути вечерята е спасена, а вие поднасяте на семейството здравословна, прясно приготвена храна. Ще ви излезе и по-евтино.

Предлагам ви три лесни и бързи рецепти, специално адаптирани за готвене с Мултикукър.

Пилешка супа

Пилешка--Телешка-супа_Thumb

Особено ако децата ви са малки, супите са задължителни. Пилешката е традиционна, много полезна, защото съдържа месо, което е и лесно смилаемо. При болни деца е много подходяща.

Нужни са ви:
125 г. пилешки гърди
2 литра вода
1 морков
1 глава лук
1 връзка магданоз
1 стрък целина
1 скилидка чесън
½ праз лук
сол на вкус
1 кубче бульон
черен пипер
листа дивисил

Заготовка: 10 минути

Порции: 4

Program: BOIL/STEW

Готвене: 1 час 45 минути

Начин на приготвяне:

Сипете 2 л. вода в съда за готвене и сложете пилешкото месо. Натиснете MENU бутона, изберете програмата BOIL. Задайте време за готвене 10 минути и затворете капака. Натиснете бутона START. След като приключи предишната програма, изберете програмата STEW и задайте 40 минути време за готвене. Затворете капака. Добавете всички зеленчуци, солта и бульона и задайте програма STEW с време за готвене 40 минути. Може да добавите и фиде, което обаче, при мултикукъра трябва предварително да сте сварили. Или просто две лъжици от вчерашните макарони.

Всички обичат макарони, и малки и големи. Те са хранителни и се приготвят бързо. Тайната на успеха тук е в соса. Карбонара е сос, типичен за град Рим. Малко е тежък за стомаха, защото има сметана, бекон и яйца. Но определено ще си оближете пръстите.

Спагети карбонара

Спагети-карбонара_Thumb

1 лъжичка зехтин
½ глава лук
1 скилидка чесън
200 г спагети
100 г бекон
180 мл готварска сметана
540 мл вода
сол и пипер на вкус

Заготовка: 10 минути

Порции: 4

Program: FRY/STEW

Готвене: 30-40 минути

Начин на приготвяне:
Нарежете на ситно лука и смачкайте чесъна. След това сипете зехтина, лука и чесъна в съда за готвене. Натиснете MENU бутона, изберете FRY програмата. Натиснете COOKING TIME и задайте 10 минути време. Натиснете START и разбърквайте от време на време.
Счупете спагетите на две и ги сложете в съда за готвене заедно с останалите съставки. Смесете всички съставки.Изберете STEW програмата. Затворете капака и натиснете START. Когато готвенето свърши, Multicooker автоматично преминава в режим KEEP WARM. След като готвенето приключи, не забравяйте да изключете уреда от кабела.

Цялата вода се абсорбира по време на готвенето. Количеството вода зависи от това как предпочитате да приготвите спагетите. С повече вода пастата ще стане по-мека, с по-малко ще бъде по-сурова, напълно по италиански – т.е ал денте.

И накрая един много вкусен десерт, подходящ за зимните вечери.

Бананова торта с шоколад

Бананова-торта-с-шоколад_Thumb

125 грама масло
150 грама захар
ванилова захар
2 яйца
2 банана
1 чаена лъжичка бакпулвер
250 грама брашно
70 грама млечен шоколад
1 чаена лъжичка масло за намазване на тавата
1 чаена лъжичка пудра захар за украса

Заготовка : 10 минути

Порции : 8

Program: BAKE

Готвене: 50 минути

Начин на приготвяне:
Смесете маслото с ваниловата захар. Добавете яйцата едно по едно и разбийте сместа. Добавете след това обелените и смачкани банани, а после и брашното, смесено с бакпулвера.В края добавете шоколадовите кубчета. Оставете малко шоколад за украса. Намажете вътрешната страна на съда за готвене с масло, изсипете отгоре сместа с бананите и я разстелете равномерно. Поръсете с шоколадови кубчета. Изберете програма BAKE (печене), при 150° температура и задайте време за готвене 50 минути. След това затворете капака. В края на програмата отворете капака и оставете тортата да изстине. Когато програмата свърши, Philips Multicooker автоматично ще превключи в режим KEEP WARM (поддържане на температурата). След като готвенето приключи, изключете уреда от контакта.

Остава да си сипете чаша вино и с радост да се насладите на приготвените от вас вкусни ястия. А спестеното време подарете на вашите близки.

 
 

Усмихващите инструкции за безопасен полет – Част 1: Qantas

| от chronicle.bg |

Инструктажът за безопасност преди полет често е досаден за пътниците. Много авиокомпании се опитват да разчупят рутинната процедура със свежи включвания и различни идеи, за да задържат вниманието на пътниците. Такова е и видеото на австралийците от Qantas.

Превозвачът пуска клипа през февруари 2016 г. и представя далечна Австралия като едно уникално място за посещение.

Приятелски настроени жители на Долната Земя и зашеметяващи гледки са част от демонстарациите за безопасност: