Космическото събуждане на „Розета”

| от |

Comet-bound space probe sends message to Earth

Междупланетната станция на Европейската космическа агенция (ЕКА), изстреляна в космоса почти преди десет години, излиза от „спящ режим”, в който се намираше повече от две и половина години, и се готви за пристигане към целта – кометата 67Р/Чурюмова-Герасименко.

Ако всички планирани операции преминат успешно, то изследователите ще получат на свое разположение нови данни за веществото, от което е била изгладена Слънчевата система преди повече от 4 милиарда години.

Събуждането е само начало на най-отговорния етап в живота на „Розета”: сближаването с кометата Чурюмова-Герасименко, наблюдението й и спускане на нейната повърхност на апарата „Фила”. Срещата ще стане през август тази година, кацането е планирано за ноември. „Розета” и „Фила” ще дежурят цяла година по време на приближаването на кометата към Слънцето (август 2015 г.) и постепенното отдалечаване от него. Краят на мисията е планиран за декември 2015 година.

Кометата 67Р/Чурюмова-Герасименко се намира на издължена елипсовидна Орбита и се сближава със Слънцето на всеки 6,45 години. Нейната история е показателна: през 1840 година (както беше установено по анализа на орбитата) леденото тяло, което преди не привличало с нищо вниманието на наблюдателите от Земята, за първи път преминало в опасна близост към Юпитер. Втори път това станало през 1959 година. Гравитационното взаимодействие с планетата-гигант променило орбитата на кометата, като „я притеглила” към Слънцето. По такъв начин сега тя се приближава към светилото на по-малко от 200 млн. км. (в най-отдалечената точка на орбитата, кометата се отдалечава от Слънцето до почти 850 млн. км).

По такъв начин, 67Р влязла във вътрешните области на Слънчевата система от външните. Както се предполага, те дълго време запазвала „незасегнато” онова вещество, от което била образувана Слънчевата система преди повече от 4 млрд. години.

Сега това „консервирано” време по-малко се открива; с всяко приближаване към Слънцето, кометата губи част от веществото – по данни на наблюденията от периода 2002-2003 години, до 60 кг. в секунда. Целта на научните експерименти на апаратите е това вещество да бъде изучено всестранно. Научното натоварване на „Розета” включва 11 прибори за дистанционно изучаване на ядрото на кометата и още 9 апарата, които са разположени на „Фила”.

Самият апарат, изстрелян в космоса през 2004 година, заслужава внимание. Първо, това е първата автоматична станция на ЕКА, която трябва да стане изкуствен спътник на кометата и да извърши кацане на нейната повърхност на още един малък апарат. Второ, това е първият апарат, който полетял извън границите на Главния пояс на астероидите (между Марс и Юпитер), използвайки само слънчеви батерии, а не обичайните за такива далечни мисии радиоизотопни източници на енергия, пише Гласът на Русия.

 
 

Рецепта за Агнес хапки

| от Росица Гърджелийска |

Росица работи във филмовата индустрия, но обича да готви и да пътува. Живее няколко години във Великобритания, преди да се завърне в България. Обича да посещава интересни места по света. В блога на Роси www.primalyum.co.uk може да намерите рецепти за интересна и здравословна храна, както и истории за пътешествия.

Днес ви предлагаме рецептата й за Агнес хапки.

Нужни продукти:

за блата:

100 гр масло – на стайна температура
100 гр кокосова/кафява захар
50 гр смлени лешници
50 гр смлени бадеми
50 гр оризово брашно
3 белтъка
ванилия

за глазурата:

3 жълтъка
80гр кокосова/кафява захар
ванилия

За тази рецепта може да пробвате кокосовата захар, тъй като тя се разтваря по-бързо от кафявата.

Начин на приготвяне:

Разбивате маслото и захарта, докато получите пухкав, светъл на цвят крем.

Прибавяте към него ядките и брашното и разбърквате. Ще стане много гъсто.

В друг съд, с чисти и подсушени бъркалки на миксер, започвате да разбивате белтъците на сняг.

Бавно прибавете белтъците към тестото и разбъркайте внимателно.

Изсипете в намазнена силиконова форма и печете около 25 мин на 170 градуса.

Оставете да изстине и през това време направете глазурата.

Разбийте жълтъците със захарта и ванилията до получаване на много гъста и лепкава смес.

Изсипете върху блата и печете още около 5-10 мин на 150 градуса.

Оставете да изстине напълно и след това нарежете на малки квадратчета.

рецепти, агнес хапки

 
 

Мелания Тръмп носи Ralph Lauren на церемонията

| от chronicle.bg |

Всички погледи бяха насочени към Мелания Тръмп, докато съпругът й се заклеваше във вярност към американските граждани, а тя ставаше първа дама.

За церемонията г-жа Тръмп беше избрала елегантна бледа синя рокля с жакет с голяма яка, изработен от същата материя и ръкавици. Тоалетът е дело на иконичния дизайнер Ралф Лорън.

Появилата се информация, че Лорън ще работи заедно с Карл Лагерфелд по тоалета на Мелания Тръмп не е вярна. Лагерфелд няма нищо общо с модното решение на първата дама. Или поне не под лейбъла на Chanel, което може да означава, че е германският дизайнер е работил през своя собствен лейбъл.

 
 

Новото летище на Берлин няма да заработи и през 2017

| от CHR Aero с БТА |

Дългоочакваното откриване на новото летище на Берлин няма да стане факт и през 2017 г., потвърди ръководителят му Карстен Мюленфелд, цитиран от ДПА.

Въпреки отдавна обявеното откриване все още има затруднения пред пускането в експлоатация на новото международно летище на германската столица. Първоначалните планове бе то да заработи през 2011 г.

Откриването през тази година бе поставено под въпрос по-рано тази седмица, след като възникнаха проблеми с вратите на летището.

Летище „Берлин-Бранденбург“ се строи в Шьонефелд, извън града, на мястото на старото берлинско летище с ограничен капацитет. Новият аеропорт трябва да замени летище „Тегел“, което е близо до центъра на столицата и няма възможност за разширение.

 
 

2 седмици до Super Bowl: Любимите реклами на Весислава Антонова

| от |

Лейди Гага ще пее на полувремето на най-важният мач по американски футбол – Super Bowl. Той ще се състои на 5 февруари 2017 година, но приготовленията започват още от сега.

И ако финалистите ще станат ясни след дълъг и оспорван редовен сезон в Националната футболна конференция и Американската футболна конференция, чиито шампиони се срещат в мач превърнал се почти в национален празник на САЩ, то присъствието на големите рекламодатели е 100% сигурно.

Super Bowl e американското спортно събитие, заради което големите компании зад океана плащат милиони за продукция и още толкова за излъчване на новите си рекламни спотове с надеждата да се превърнат във вирално видео. 30 секунди ефирно време струват около пет милиона долара.

Super Bowl е и моментът, в който всички брандове имат възможността да се покажат в най-добрата си светлина. Това ни накара да потърсим кои са любимите реклами на различни популярни (и не толкова популярни личности). С тяхна помощ ще отброим седмиците до 51-вото издание на Super Bowl, чиито реклами вероятно отново ще задминат по популярност самото събитие.

Тази седмица ви представяме любимите реклами на Весислава Антонова, журналист. Работила е 6 години в БНР. А от 13 години работи във вестник „Капитал”. Основните теми по които пише са медиен, рекламен пазар и култура.

„За мен най-добрите реклами са тези на парфюмите на Chanel, дори и заради факта, че са снимани като бляскава и леко сладникава холивудска продукция. Харесвам ги заради естетизма, посланието и заради факта, че също като киното попадаш в различен хармоничен свят абсолютен контрапункт на реалността. Носят ми естетическа наслада и вдъхновение. И в този конкретен случай, за мен няма значение какво пише в букварите за реклама и рекламни послания. Те са от тези реклами, заради които не бих превключила телевизора на друг канал. Като филм във филма. Антракт, който не те дразни”, каза Антонова.

„Рекламата, която приятно ме впечатли заради съдържащото се в нея послание, е тази на Coca Cola Light – Аплодисменти за… – Защото издига като висши цености смелостта за промяна и свободата. Защото акцентът не е върху качествата на продукта, а именно върху ценностните модели, които споделя и развива самия бранд.”

И за финал: Reebok: 25,915 Days