Кое е по-лошо от това да изгаряме въглища? Да горим дървесина

| от | |

В надпреварата за нови и чисти източници на енергия, правителствата не успяват да забележат и защитят гората заради бизнеса с горенето на дървета.

i-402-7da-9-1

Изгарянето на биомаса за производство на електричество се представя като чист и възобновяем процес и се насърчава от правителствената политика на повечето страни. Но доклад, публикуван в края на март тази година прави заключението, че изгарянето на дърва е замърсява повече, отколкото изгарянето на въглища .

Повече от 70 електроцентрали, изгарящи дървесна маса са в процес на изграждане или са били построени в САЩ от 2005 г. насам, а още 75 са проектирани, според анализа на неправителствената организация Партньорство за обществен интегритет.

coalburning

За всеки мегават-час произведена електроенергия, дори и „най-чистите“ сред американските централи изгарящи биомаса отделят близо 50 процента повече въглероден диоксид, отколкото тези на въглища, прави заключение Мери Буут, изследовател към организацията, бивш представител на Работна група за околната среда след анализ на данни, свързани с издаването на 88 разрешителни за отделяне на вредни емисии във въздуха. Този тип централи произвеждат също поне два пъти повече азотен оксид, сажди, въглероден окис и летливи органични вещества в сравнение с тези на изкопаеми твърди горива.

Проблемът се корени в леката правна регулация по отношение на индустрия, която масово погрешно е считана за чиста. Така например, правилата на Американката Агенция за защита на природата позволяват отделянето на два пъти повече замърсители при изгаряне на растителна биомаса, отколкото за въглищните централи.

Това което още повече влошава проблема – много от електроцентралите на дървесина в определена степен използват за гориво даже замърсени дървесни отпадъци, включително боядисани и лакирани строителни отпадъци. Извадка от доклада:

„Поради тази перфектна смесица от небрежна правна регулация и нормативни отстъпки, централите на биомаса, които се означават като „чисти“ пред потребителите е много по-вероятно да отделят токсични вещества като диоксини, тежки метали, включително олово, арсен, живак и дори станалите едва напоследък известни замърсители като фталати, които се откриват в добитите от отпадъци горива, които обаче са одобрени като съответстващи с правилата…
По този начин, няма да е пресилено да бъде направено заключението, че централите на биомаса, които са разрешени за експлоатация, съчетават някои от най-лошите характеристики (по отношение на замърсяването) на въглищните електроцентрали и инсинераторите за отпадъци, като същевременно през цялото време се представяха за „чисти” и „зелени”…

Пример: в разрешителното за вредните емисии отделяни във въздуха за централата от 70 мегавата в Берлин, Ню Хемпшир е посочено, че ще се изгарят около един милион тона дървесина годишно, поглъщайки „цели трупи“ със скорост от 113 тона на час, което е равносилно на изсичане на повече от един акър от горите на Ню Хемпшир всеки час.

Правителствата не само толерират тези замърсяващи и обезлесяващи практики – те ги субсидират чрез държавни помощи и данъчни кредити.

burning_wood_by_Dieffi
„Американската белодробна асоциация е против отпускането на субсидии за възобновяема енергия от изгаряне на биомаса, именно защото тя е изключително замърсяваща „, казва официалният говорител на асоциацията Джеф Сейлер. „Защо използваме доларите на данъкоплатците, за субсидиране на електроцентрали, които са по-замърсяващи от тези на въглища?“

Понякога се твърди, че горивото от биомаса помага на климата, тъй като дърветата извличат въглеродния диоксид докато растат, компенсирайки емисиите, които се освобождават, когато горивото се изгаря. Но в доклада също се отбелязва, че може да отнеме десетилетия за да успеят горите да поемат въглеродния диоксид, който се освобождава, при изгарянето им, както и че „възможността за подобна въглеродна компенсация никога не е изисквано да бъде действително доказвана от тези централи”.

Тревожната тенденция по отношение на субсидираните централи за изгаряне на дървесина не е ограничена само в рамките на една държава. Американски дървета се изсичат и изнасят за Великобритания, където се изгарят за производство на електроенергия, като се получава европейска субсидия за зелена енергия.

 
 

Страст и интрига в новия трейлър на „Петдесет нюанса по-тъмно“

| от chronicle.bg |

Нови кадри от едно от най-чаканите заглавия за 2017 г. разгорещяват страстите и обещават неочаквани обрати за Крисчън Грей и Анастейжа Стийл. След като Петдесет нюанса сиво счупи няколко рекорда, продължението от култовата поредица – Петдесет нюанса по-тъмно, ще влезе в киносалоните на Свети Валентин догодина.

В края на първия филм богатият и красив милиардер със специфичен сексуален вкус и срамежливата студентка Ана се разделиха. В новия трейлър към новото заглавие, обаче, Крисчън Грей е твърдо решен да спечели отново любовта на живота си. Въпреки че е объркан от чувствата, които изпитва, той целеустремено започва да преследва Анастейжа. Тя от своя страна поставя категорични условия – без правила и без тайни. Вече пораснала и не толкова наивна, тя все още изпитва чувства към него, но отказва да бъде наранена отново. И точно когато двамата намират път обратно един към друг, призраците от миналото на Крисчън възкръсват.

В Петдесет нюанса по-тъмно освен Джейми Дорнан и Дакота Джонсън, ще видим още носителките на Оскар Ким Бейсинджър и Марша Гей Хардън, както и Дженифър Ел, Люк Гримс, Рита Ора, Виктор Расук, Елоиз Мамфорд и Макс Мартини.

Петдесет нюанса по-тъмно е режисиран от Джеймс Фоли и продуциран отново от Майкъл де Лука, Дана Брунети и Маркус Висиди, заедно с Е.Л. Джеймс. Сценаристи са Майл Леопард и авторът на бестеселъра Е.Л. Джеймс.

FSD_TRL-C_Bulgaria_SUB_1080p25_H264.1

Петдесет нюанса по-тъмно идва в кината на Свети Валинтин 2017.

 
 

Звезделина от Mint Stories: Истории за мода с ментов привкус

| от Зорница Аспарухова |

Запознайте се със Звезделина – професионален “инфлуенсър”. Преди две години и половина, тя и нейният приятел Калоян решават, че животът е прекалено кратък, за да го прекарат в офис и в правене на безинтересни неща и така създават личното си интернет пространство Mint Stories. Сега казват, че се случва да не спят от вълнение заради някоя история, която им предстои да разкажат или да заснемат.

Много от постовете в Mint Stories са свързани с модни течения, комбинации и онези неща, които Звезделина вярва, че читателите й ще харесат. А те са близо 9 000 във Facebook и Instagram.

звезделина цолова

За какво пишат? За всичко, което се радва на лайкове – освен модата, това са пътешествията, храната. Започват без дългосрочен план: „Наистина нямах никаква представа, че ще пиша точно за това или че ще правя нещо подобно вече толкова време. Блогът стана от само себе си това, което е. Харесва ми безкрайната свобода, която ми дава.”

Mint Stories е най-дълготрайното “работно място” на Звезделина.

В тази фотосесия Звезделина е с бижута и аксесоари Folli Follie, чиято глобална стратегия е да работят с модни инфлуенсъри от цял свят. Марката я избра, за да покани своите последователи в магазина на Follie Follie в Paradise Center в четвъртък, 8 декември.

звезделина цолова

Всички фенове на марката или нейни последователи, които посетят магазина на Folli Follie в Paradise Center утре от 17 до 20 часа, ще ползват отстъпка за пазаруване в размер на 30%, както и идеи за комбиниране на красивите аксесоари от Звезделина.

звезделина цолова

Задачата на Звезделина е да покаже своя стил в огромната колекция от пръстени, гривни, чанти и колиета. „Категорично Lady Bubble ми е сред любимата серия този сезон, но не мога да пропусна и среброто – Fashionably Silver, което ми е слабост. Харесват ми по-изчистените и нежни модели и тези две колекции съчетават именно това.“ Звезделина се спира на два масивни пръстена, гривна и колие. Не комбинира всичко едновременно, а ги съчетава с различни визии в червено, черно и актуалното за сезона – златисто.

звезделина цолова

В тоалета й присъства и часовник – едно от нещата, които отдавна не са просто практична вещ, а по-скоро задължителен аксесоар. И разбира се, какво е една жена без чанта. Звезделина избира кожена чанта за едно рамо в златисто.

звезделина цолова

„Модата е нещо абстрактно. Винаги има нужда от това, да й се внесе малко живот и душа, било то чрез собствена интерпретация или нов прочит, например“, казва Звезделина.

„По-студеното време позволява много повече заигравка с топлите аксесоари. Разбира се, не забравям и любимите ми часовници, без които не излизам, дългите колиета и по-големите чанти, които отново превзеха гардероба ми”. Но все пак най-добрата „модна униформа“ според блогърката, са доброто настроение и усмивката.

звезделина цолова

Звезделина има няколко основни принципа, когато става дума за празници: „винаги да избира нещо ново и да избягва да се облича в черно или други тъмни нюанси.”

За подарък най-често избираните от нея неща са аксесоарите.

звезделина цолова

“Не знам защо, но моето семейство упорито ги пренебрегва или просто свикнаха да разчитат на мен за тези детайли. Миналата година подарих на баща ми стилен черен часовник, който му гравирах с послание – сега всеки ден е на ръката му. С майка ми сме на мнение, че още една чанта никога не е излишна. Обичам да подарявам неща, от които даденият човек има нужда.“

Място: NEA flower shop

Фотограф: Калоян Христов

 
 

15 модела, които са доста…грозни

| от chronicle.bg |

Всички знаем какво се изисква, за да бъдеш модел. Трябва да си кльощав и красив.

Поне така беше доскоро. По подиумите и на кориците на списанията обаче вече дефилират закръглени модели със секси извивки и хората свикнаха с това, че моделите на 21 век не са като деветдесетарските модели. Напоследък се забелязва и нов тренд в избора на манекенки: далеч не всички от тях са брилянтно красиви. Някои от тях дори не са хубави.

Вижте в галерията 15 момичета, които работят като модели и не пасват на общоприетите стандарти за красота. Някои от тях не са грозни, а имат някакъв дефект, а други…е, кои пък сме ние, че да съдим. Вижте ги.

 

 
 

SASA Asian Pub: Преобръща представи!

| от Спонсорирано съдържание |

На 7 декември представите за  ресторант, забавление, вкусна храна и цени буквално ще се преобърнат!

2000 кв. метра площ, 7 метра височина, 700 седящи места, ресторант и бар, обединени от обща сцена, на която постоянно нещо се случва.

Витоша “нахлува” през огромните остъклени витрини, създавайки усещане за полет над града, а огромният аквариум “потапя” посетителите в тайнството на подводния свят.

Най-доброто от 7 световни кухни с превес върху азиатската

Знаковите блюда на Китай, Япония, Тайланд, Монголия и  Сингапур, приготвени специално за SASA Asian Pub от световни шеф-готвачи.
Всички вкусове са адаптирани към българския, като запазват здравословните съставки и начин на обработка, характерни за азиатската кухня. Ястията едновременно засищат и оставят чувство за лекота и прилив на енергия.

В SASA Asian Pub, освен азиатска кухня, се предлагат автентични американски барбекю специалитети, италиански брускети, френски десерти, средиземноморски деликатеси…

Барът е „въоръжен“ със сто различни вида напитки от цял свят, сред които авторски азиатски коктейли и разнообразие от кафе специалитети.

SASA не е просто ресторант, а азиатски пъб, където забавлението е целодневно и гарантирано.

На сцената, обединяваща ресторанта с бара и кафето, се редува жива музика с DJ сетове и шоу програми.

В SASA Asian Pub денят започва със сутрешно кафе, преминава в обяд с колеги, неусетно се удължава до следобеден коктейл или десерт, за да да стигне до вечеря с приятели и танци до късните часове с питие в ръка.

SASA Asian Pub е целодневно заведение, където независимо сам или с компания, всеки се чувства на мястото си.

SASA Asian Pub преобръща представите за ресторант!

Не на последно място SASA Asian Pub ще преобрне и представите за достъпност.

“Преживяването”, наречено SASA Asian Pub е напълно възможно да се превърне в ежедневие, без това да обърка месечния бюджет.

Достъпността е в основата на концепцията на веригата, за да може иновативната идея на SASA Asian Pub да бъде възприета от най-широк кръг хора и да се превърне в начин на живот.

Sasa Asian Pub в Парадайз център отваря на 7-ми декември.
Заповядайте да ви се представим!