еasyJet прилага за първи път в авиацията най-нови и модерни технологии за поддръжка на самолетите

| от | |

 – Дрони (безпилотни летателни апарати) за подпомагане на външните инспекции на самолетите

 – 3D „augmented reality“ (3Д „разширена реалност“) за подпомагане процеса на по-бързо връщане в експлоатация на самолетите, свеждайки до минимум закъсненията на пътниците

- Специфични приложения, предназначени за асистиране на инженерите и пилотите в ключови за тях задачи

- Самолети без хартия на борда за повишаване на ефективността и намаляване на разходите за гориво

еasyJet, оператор на водеща европейска мрежа от дестинации и петата по-големина авиокомпания на Летище София, обяви днес, че ще прилага нови и иновативни технологии за още по-ефективно опериране на своите 220 Airbus A319 и A320 самолета, намалявайки закъсненията и запазвайки своята водеща в отрасъла точност и безопасност на полетите.

easyJet drones (2)

Коментирайки тези предимства, изпълнителният директор на easyJet Каролин Маккол споделя: „Разгледахме и оценихме най-модерните технологии в много различни индустрии и сега прилагаме гама от нови технологии за първи път в авиационния сектор, за да управляваме флота от самолети по-ефективно, ефикасно и безопасно.

Предимството на тези нови технологии има тристепенно значение – освобождаваме нашия инженерен екип да предприема по-квалифицирани задачи; поддържаме ниски разходи, което на свой ред определя нашите ниски тарифи; свеждаме до минимум забавянето за пътниците, така че поддържаме водеща в индустрията точност на полетите и подобряваме изживяването за пасажерите.

Безопасността е наш приоритет номер едно и за да гарантираме това, всички нови технологии ще се прилагат от нашите опитни инженери и екипажи“.

ДРОНИ И РОБОТИЗИРАНА ТЕХНОЛОГИЯ

Авиокомпанията обяви днес, че работи с Coptrcraft – специализиран екип за аерокосмически измервания, изследвания и роботика в университета Бристол в Англия, за промяна на съществуващите технологии, така че „дроните“ могат да бъдат използвани за инспектиране на нейните самолети Airbus. Дроните или т. Нар. Безпилотни летателни апарати (БЛА) ще бъдат програмирани да сканират и оценяват самолетите, докладвайки обратно на инженерите всяка повреда, която може да изисква допълнителна проверка или ремонтна дейност. В момента тези БЛА са в процес на развитие и се планира да се тестват и въведат в експлоатация най-рано през следващата година.

Ian Davies, eayJet’s Head of Engineering

Иън Дейвис, ръководител на инженерния отдел на еasyJet, коментира: „Използването на дрони може да бъде изключително ефективно, за да извършваме проверки на самолетите. Проверки, които обикновено отнемат повече от един ден, ще могат да се извършват в рамките на няколко часа и вероятно с по-голяма точност“.

Артур Ричардс, началник на катедрата по въздушна роботика в Университета в Бристол, коментира: „Проверката на самолета е голямо приложение за безпилотните летателни апарати. Съчетано с интелигентна навигация и компютърна визия, дроните могат да получат точни данни от неудобни места. С нетърпение очакваме да работим с еasyJet за развитието на безопасни, ефективни и ефикасни системи за БЛА“.

- 3Д ТЕХНОЛОГИЯ „AUGMENTED REALITY“ („разширена реалност“)

Заедно с технологията за дроните, еasyJet планира да интегрира технология с 3Д Виртуална и разширена реалност от Epson и Vuzix, която позволява на дистанционно ситуиран екип от инженери да наблюдава точно това, което пилотът или инженерът вижда с помощта на очила за виртуална реалност. Очилата имат висока разделителна способност за гледане чрез дисплей система, предоставяща разширена реалност. Това помага на еasyJet да диагностицира дистанционно всеки технически проблем. Тази технология ще бъдат особено полезна в някои по-отдалечени летища на авиокомпанията, като Шарм ел Шейх и Тел Авив.

В момента инженери и пилоти трябва да изпращат снимки чрез имейл кореспонденция и да се свържат с оперативния център за управление на полетите, за да се опитат и да разрешат проблема по телефона. еasyJet изпробва в момента подобна видео технология от Vidcie и XO Eye, която позволява стрийминг на живо между инженерите на рампата и оперативния център за управление на полетите.

Captain Richard Nanton with 3D glasses_easyJet

Иън Дейвис продължава:  „Технологията за 3D разширена реалност е от ключово значение за easyJet за намаляване на по-големите закъснения, когато самолетът лети по маршрут. Това ще ни помогне да получим по-голяма яснота за всички технически въпроси, които възникват на стотици километри разстояние. Чрез носенето на очила за разширената реалност, пилотите или инженерите могат да предават на живо снимки и данни в контролния център на еasyJet в Лутън, давайки им директен достъп до визуална информация, което ги улеснява в разрешаването на всеки технически проблем. „

ПРИЛОЖЕНИЯ

Инженерният отдел на еasyJet работи също с компанията Output42 за разработването на собствени приложения, които позволяват на инженерите да решават ежедневни задачи по-ефективно и компанията да връща по-бързо самолетите в експлоатация. Например, едно приложение помага на инженерите да идентифицират и подменят повредени лопатки на двигателя (например след сблъсък с птица) по-бързо, след сканиране на лопатките и автоматична поръчка на нови елементи за подмяна директно от инвентара на авиокомпанията.

Приложенията са в различни етапи на развитие и от авиокомпанията очакват да тестват част от тях това лято.

САМОЛЕТИ БЕЗ ХАРТИЯ НА БОРДА

еasyJet ще завърши монтажа и ще започне употребата на таблети Panasonic във всички кабини на самолетите си до края на този месец. Досега компанията използваше лаптопи и печатни навигационни карти. Тази новост означава, че авиокомпанията на практика вече лети без хартия на борда на самолетите. Тези таблети ще превърнат еasyJet в една от първите авиокомпании, използващи този тип устройства във всички фази на полета и на земята. Чрез замяната на тежките печатни наръчници еasyJet очаква да намалява разходите за гориво с около 500 000 щатски долара всяка година. Всеки килограм тегло, свален от флота със самолети, спестява около 20,000 долара годишно.

В допълнение към това, нова технология  за „електронна хартия“, създадена от Sony, може да означава, че еasyJet ще премахне изцяло всички печатни форми от кабината. Тази нова цифрова хартия е с олекотен дизайн, така че потребителят чувства, че пише на истинска хартия. Попълваните стойности могат да се запишат бързо в централна база данни, осигурявайли бърз и лесен достъп на оперативния екип до информацията във всички самолети. Тестовете ще започнат през следващите месеци.

МОНИТОРИНГ И ПРОГНОЗИРАНЕ ПО ВРЕМЕ НА ПОЛЕТ

еasyJet работи с компанията за авиационен софтуер FlightWatching за инсталирането на съвременен прогностичен инструмент, осигуряващ дейността на авиокомпанията с информация за инженерния персонал директно от всички самолети по време на полет. Системата представлява иновативна уеб-базирана софтуерна програма, наречена WILCO, която може да получава стойности в реално време за параметрите на самолета чрез системата за съобщения ACARS. Тази информация се визуализира в анимирана схема, която може да се използва за предвиждане на всички евентуални въпроси или за отстраняване на известни технически неизправности, преди самолетът да се приземи. Това означава, че прогностичният инструмент позволява на наземните инженери да започнат разследване по средата на полета и да гарантират, че необходимите технически ресурси и елементи ще бъдат налични, когато самолетът се приземи, като по този начин се увеличава ефективността.

ФЛОТЪТ НА EASYJET 

easyJet оперира своя флот от самолети в строго съответствие с всички регулации на производителите, като често надвишава изискванията им. Авиокомпанията разполага с високо квалифициран инженерен състав от 237 служители, както и прехвърля част от дейността към външни доставчици в много бази в цялата мрежа.

Инженерният отдел на еasyJet има професионални постижения в областта на иновациите – миналата година работи заедно Airbus и Nicarnica Aviation за доказване ефективността на технология за идентификация на вулканична пепел, която се очаква да бъде монтирана на самолетите на еasyJet в рамките на следващите месеци.

еasyJet наскоро направи поръчка за придобиване на 35 самолета A320 настояща генерация за доставка между 2015 и 2017 г. в рамките на съществуващо споразумение, както и за още 100 самолета нова генерация A320neo за доставка от 2017 г. до 2022 г.

easyJet drones (3)

Оперативна ефикасност и иновация

– Иновациите и ефективността са важни за еasyJet и компанията се опитва да да разбере как технологиите се използват в други индустрии, за да ги приложи и в авиационния бизнес.

– Точно изпълнение на полетите, надеждност и оперативна ефективност са най-основните цели на компанията.

– Светът се променя бързо и easyJet иска да остане водеща компания в областта на приложението на инженерни технологии в авиацията.

– Пътниците ще се възползват по два начина –

o    Ще продължат да усещат подобряване в точността на изпълнение на полетите.

o    Чрез намаляване на закъсненията и разходите, произхождащи от тях, авиокомпанията може да поддържа ниски цени на билетите.

Безопасност и иновация

– Безопасността и сигурността на пътниците и екипажа са с най-висок приоритет за авиокомпанията

– Много от технологиите, които компанията планира да въведе, повишават точността и качеството за сметка на днешните методи в инспекция на самолетите. Това ще позволи на инженери и пилоти да си взаимодействат по-ефективно. От авиокомпанията вярват че това само може да подобри безопасността.

easyJet drones

Технология за използване на дрони

Какво представлява? Малки роботизирани безпилотни летателни апарати, които са в състояние да бъдат програмирани да летят около самолетите на компанията и да извършват много подробни и точни външни проверки.

Прозводител: Coptercraft, Измервателни решения в университета Бристол

За какво ще се използва от easyJet? Дроните ще бъдат програмирани да сканират и оценяват външната част на самолетите, докладвайки обратно на инженерите всяка повреда, която може да изисква допълнителна проверка или ремонтна дейност. Първоначално те ще предават много подробни снимки и сканирания на повърхността на самолета за последващ преглед от инженерите на компанията, а накрая ще се използва 3​​D сканиране, за да се установи и оцени автоматично всяка евентуална щета.

Кога ще бъде приложима технологията? В момента тези БЛА са в процес на развитие и се планира да се тестват през следващите месеци с цел въвеждане в експлоатация най-рано през следващата година.

Технология без хартия на борда

Какво представлява? „Дигитална хартия“ и таблети за пилотите и екипажа вместно употребата на традиционна хартия, необходима за провеждане на полет

Прозводител:: Panasonic и Sony

За какво ще се използва от easyJet? Въвеждане на таблети и  технология за нова електронна хартия в пилотската кабина и пътническия салон означава, че печатните формуляри и наръчници остават в миналото.

Елиминирането на хартия е важно по две причини. На първо място, използването на електронни документи означава, че е лесно да се запазва информация и това подобрява ефективността. На второ място, всеки килограм тегло, превозван от един самолет, изгаря повече гориво. Намаляването на теглото носи ползи за околната среда и разходите. Чрез замяната на тежките печатни наръчници еasyJet очаква да намали разходите за гориво с около 500 000 щатски долара всяка година. Всеки килограм тегло, свален от флота със самолети, спестява около 20,000 долара годишно.

Кога ще бъде приложима технологията? В този момент завършва инсталирането на таблетите, които вече са на борда на всички самолети на easyJet. „Дигиталната хартия“ е все още на концептуално ниво и предстои да се тества на борда.

- 3Д дистанционна технология

Какво представлява? Носене на очила за образи в реално време и трансфер на данни.

Очилата предават кадри посредством технологията за “разширена реалност“.

Производител: Vuzix и Epson

За какво ще се използва от easyJet? Чрез носенето на очила, пилотите или инженерите, намиращи се далече от базата могат да предават на живо снимки и данни на контролния център за управление на полетите в Лутън. Това дава визуална информация в реално време на центъра и възможност за лесно разрешаване на всеки технически въпрос. От своя страна самият център за управление на полетите ще бъде в състояние да предоставя информация в реално време на инженерите и пилотите, заедно с експертна техническа помощ.

Кога ще бъде приложима? Първоначалните тестове са вече извършени и авиокомпанията очаква да използва това оборудване по-късно тази година.

Създаване на собствени приложения

Какво представлява? Собствени приложения и уебсайтове, които позволяват на инженерите да правят оценки чрез всяко устройство

Производител : Output42

За какво ще се използва от easyJet? Разработени са, за да се ускори връщането на самолета в експлоатация след установяване на техническа неизправност и по този начин да се намаляват закъсненията.

Кога ще бъдат приложими? Това е един непрекъснат процес. Някои ще бъдат стартирани до  шест месеца, а някои от тях продължават да бъдат разработвани.

Видео

Какво представлява? Камера, която предава на живо кадри от мястото, на което се намира пилота или инженера.

Производител: Vidcie и XOEye

За какво ще се използва от easyJet? Позволява дистанционна поддръжка, за да се наблюдава картината от мястото на събитието. Така технически отговорните лица могат да предоставят насоки и експертиза в реално време и от разстояние.

Кога ще бъде приложима? В момента се извършват вътрешни тестове, преди да се пристъпи към пилотна фаза.

Технология за идентификация на вулканична пепел

Какво представлява? Инфрачервена система за идентификация на вулканична пепел

Производител: Партньорство с Nicarnica Aviation

За какво ще се използва от easyJet? За установяване и измерване на нивата вулканична пепел в атмосферата

Кога ще бъде приложима? В края на 2014 г.

Инструмент за мониторинг и диагностициране по време на полет

Какво представлява? Иновативна уеб-базирана софтуерна система, наречена WILCO, която може да получава стойности в реално време за параметрите на самолета чрез системата за съобщения ACARS. Тази информация се визуализира в анимирана схема, която може да се използва за предвиждане на всички евентуални въпроси или за отстраняване на известни технически неизправности, преди самолетът да се приземи.

Производител: Flightwatching

За какво ще се използва от easyJet? Като съвременен прогностичен инструмент, осигуряващ дейността на авиокомпанията с информация за инженерния персонал директно от всички самолети по време на полет.Навременната прогноза ще позволи на авиокомпанията да се намеси, пред да се развие техническата ситуация, да причини закъснения и да се гарантира, че необходимите части и инженери са на разположение, за да се справят с това. Също така ще даде сигурност, че самолетите с потенциални проблеми остават на основни инженерни бази на компанията и няма да бъдат разположени на отдалечени летища.

Кога ще бъде приложима? В момента се тества на малък брой самолети.

За операциите на easyJet

Оперативен център за управление на полетите

Брой на ежедневни полети в пиков период: Над 1400

Брой на пътниците, обслужвани в рамките на един натоварен ден: Повече от 200,000

Брой маршрути: 689

Брой летища: 138

Брой на държавите, до които компанията лети: 34

Инженерен отдел

Брой персонал: 237

Брой асистенти: 20

Брой на персонал в цялата мрежа: 1500

Брой на персонал по поддръжка на двигатели в други страни: 1000

Брой на самолетите: 220, Airbus A319 и A320

 
 

Дрю Баримор и нейното съвършено копие

| от |

През 1982 година малката Дрю Баримор е очарователна в ролята си в „Извънземното“.

Години по-късно тя вече е зряла жена, която има собствени деца. Една от дъщерите й обаче може спокойно да играе в римейк на филма, тъй като е наистина много прилича на майка си.

Малката Франки навършва 3 години през 2017-а. Скоро тя се появи с майка си на събитие и всички бяха удивени от приликата между двете.
Сравнете и преценете сами:

дрю баримор
Франки Баримор Копелман е родена на 22 април 2014 година. Тя е второто дете на Дрю от бившия й съпруг Уил Копелман. Когато тя се роди, Баримор каза, че е искала по-голямата й дъщеря Олив да си има брат или сестра, защото самата актриса не е имала подобно детство.

„Олив обича Франки и просто иска да е с нея през цялото време. Иска да я храни. Много й харесва“, разказва Баримор.

Това не е първото дете, което прилича толкова много на майка си. Има цяла поредица звездни деца, взели най-красивите черти на родителите си. Можете да видите повече за тях тук.

 
 

Вижте трейлъра на продължението на култовия „Наистина любов“

| от chronicle.bg |

Наистина любов“ („Love Actually“) безспорно е една от най-добрите и най-обичани романтични комедии в британското кино, а и въобще, затова феновете вероятно ще се радват да чуят, че ще има продължение.

То ще представлява 10-минутна късометражна лента, заснета с благотворителна цел за Comic Relief.

Red Nose Day Actually unit stills

Повечето звезди от оригиналния филм ще се завърнат – Хю Грант, Колин Фърт, Лиъм Нийсън, Кира Найтли, Андрю Линкълн, Бил Най, Чуител Еджиофор, Мартин МакКътчън, Томас Броуди Сангстър, Лусия Монис и Роуън Аткинсън – те всички ще бъдат на линия. За съжаление, няма да видим Алън Рикман, който почина миналата година, а Ема Томпсън е отказала участие, защото с режисьорите са решили, че ще е твърде тъжно да играе (тя играеше съпругата на Рикман във филма).

Red Nose Day Actually unit stills

Краткото продължение на „Наистина любов“ („Love Actually“) ще бъде излъчено по ВВС на 24 май и по NBC на 25 май.

 
 

CHR хороскоп: Внимавайте с емоционалните изказвания

| от Селена Астро |

Седмичен астрологичен обзор (от 27.03. до 02.04.)

В понеделник Луната ще преминава през знака Риби. Заради това й разположение е възможно да не сме достатъчно практични и ефективни в работа и отмятането на ангажиментите ни. Много е вероятно нещата, които правим да се объркват и забавят. Добре е да отложим сериозната работа за дните след четвъртък и ако имаме възможност да се отдадем на творчески занимания, спа- или водни процедури.

Най не във форма ще бъдат подвижните знаци Риби, Стрелец, Близнаци и Дева, както и  хората с лични планети или асцендент в тези знаци. Tе ще са много емоционални и не е изключено да влошат драстично отношенията си с хора от обкръжението им, заради не добре премислени изказвания или реакции.

Добре е също така да са внимателни, докато вършат задачите си, понеже има риск заради припряността им да допуснат грешки от невнимание.

Вторник и сряда Луната ще преминава през знака Овен, като във вторник в 05.00 часа сутринта ще настъпи новолуние в същия знак.

Тогава движението на Луната ще съвпадне с това на Слънцето.

През двата дни около новолунието е много вероятно да сме доста едностранчиви и фиксирани в собствената гледна точка. Преценката ни няма да е много трезва и е важно да не стартираме важни проекти и да не изясняваме отношения със заобикалящите.

Периодът е изключително подходящ за правене на равносметка и изготвяне на правилна стратегия за бъдещи действия.

Най-напрегнати ще бъдат тези два дни за кардиналните знаци Овен, Рак, Козирог и Везни, както и за хората с лични планети или асцендент в тези знаци. При тях са вероятни неразбирателства с околните и възникване на разправии за незначителни неща. Добре е тези знаци да внимават да не преекспонират нормалните житейски ситуации и да не приемат думите и действията на другите на живот и смърт. Важно е да се стараят да са умерени и търпеливи при общуването си със заобикалящите.

Четвъртък и петък Луната ще преминава през знака на Телеца, което ще направи тези два дни подходящи  за кулинарни занимания, разпределение на бюджета, преразглеждане на ценностите и установяване на приоритети.

Не е изключено да сме доста взискателни, както към себе си, така и към останалите.

Поради тази причина е важно да успеем да намерим начин да се отпуснем и поглезим.

Най-комфортно и в кожата си през тези дни ще се чувстват земните знаци Телец, Козирог и Дева, както и хората с лични планети или асцендент в тези знаци. При тях е възможен значителен пробив във важна за тях сфера, както и постигане на признание от околните, както в личен, така и в професионален план.

Събота и неделя Луната ще се намира в знака Близнаци, което й разположение ще направи уикендът подходящ за активно общуване с другите, попиване на информация от различни източници и кратки пътувания.

Тези два дни ще са най-успешни за въздушните знаци Водолей, Везни и Близнаци, както и за хората с лични планети или асцендент в тези знаци. При тях се очакват големи личностни или професионални успехи, както и значителен напредък във важна за тях сфера.

 
 

Поглед зад кулисите на новия сезон на „Туин Пийкс“

| от chronicle.bg |

Същите актьори, малко остарели, малко променени, малко по-зловещи от преди.

„Туин Пийкс“ се завръща 26 години след последния си епизод, за да ни разкаже още една порция от историята.

Зад епизодите стоят Дейвид Линч и Марк Фрост – оригиналното дуо, създало култовия сериал. „Туин Пийкс“ промени телевизията завинаги, залагайки различен метод за разказване на криминални истории.

Очаква се трети сезон да бъде на екран от 21 май и ще включва 18 епизода.

В тях ще участват както Кайл Маклоклан в ролята си на агент Дейл Купър, така и нови имена като Наоми Уотс, Тим Рот и Моника Белучи.

Entertainment Weekly представи серия от снимки, които показват героите на сериала 25 години по-късно. Сред тях са Дана Ашбрук, Медхен Еймик, Шерилин Фен, Уенди Роби и Шерил Лий.

Вижте ги в галерията.