Блус за VW Bus

| от |

Новият брой на списание auto motor und sport Bulgaria ще бъде на пазара утре, а ексклузивно само за читателите на Chronicle.bg представяме водещата история в него. Още много интересна информация от света на автомобилите можете да намерите на www.ams.bg 

Историята на VW Bus е едновременно история на възхода на Федералната република и на концерна Volkswagen. От малка лекотоварна транспортна машина някогашният Модел 2 се разви до предпочитан семеен автомобил. Какво е усещането при шофиране на трите поколения на „Були” със заден двигател и на модерния им наследник от 1990 г.?

T1_T4_Mutschler 010

Ето ги и тях – мечтата на любителите на далечни пътешествия (T2), желаното семейно превозно средство (T4), обекта на домогванията на многобройни спекуланти (T1) или просто „най-добрия Volkswagen изобщо”, както е можело да се прочете на страниците на auto motor und sport (бр. 4/1983) за Т3. Всички те принадлежат към серията Typ 2 (Модел 2), допринесла за успеха на VW с 9,4 милиона произведени екземпляра.

Днес, след 40 години, Т1 и Т2 ни изглеждат почти еднакви, като близнаци, Т3 също може да бъде разпознат като техен брат, докато T4 сякаш не е член на семейството. Това, разбира се, е както умишлено търсено, така и исторически обяснимо. Защото още Т3 е трябвало да стане съвсем различен. Но нека започнем от началото. Първият модел се появява на фона на следвоенната икономическа оскъдица – няма нищо, всичко е разрушено, както физически, така и душевно. Хората имат нужда от малък транспортен автомобил, който да им помогне да възстановят страната си. За щастие Бен Пон, холандски вносител на VW, видял през 1947 г. една лекотоварна платформа в завода, взел молив и нанесъл на хартията няколко щрихи. Това, което днес изглежда като наивна детска рисунка, две години след края на войната поставя начало на историята на един уникален успех. От 1948 г. започва проектирането, а през 1950-а вече се произвежда серийно новият Typ 2 (Модел 2, тоест вторият модел след „костенурката”; не трябва да се бърка с Т2, който е второто поколение на буса, произвеждано от 1967 до 1979 г.) – четвъртито като брикет пространство, оградено с ламаринени стени.

T1_T4_Mutschler 020

Базовата схема и голяма част от техниката са взети от „костенурката”. И така от конвейерите слиза точно този автомобил, от който са се нуждаели – евтино транспортно средство, с проста конструкция и лесно за ремонтиране.

Днес, когато седнете на мястото на водача, усещате, че ергономията не е играла никаква роля при разработването на Т1. Ако сте по-висок от 1,85 м, сте принуден да заемете прегъната поза и да клечите приведен напред зад почти хоризонталния волан, за да виждате пътя през разделеното челно стъкло. Сега трябва да натиснете докрай малко опърничавия педал на съединителя, да стартирате мотора и да чакате, докато боксерът в отдалечения на четири метра, почти лишен от шумоизолация кърмов сектор се успокои в равномерен празен ход. Задействаният посредством стоманени въжета съединител е лесен за дозиране, 1,5-литровият мотор реагира с известно равнодушие на промените в положението на педала за газта. Тогава T1 бавно започва да се движи.

Скоростта не се увеличава особено дори когато пришпорите докрай всичките 44 конски сили. Но това не е лошо, защото и бездруго имате достатъчно работа с волана. Кормилната уредба има доста широки разбирания за средно положение, тесните гуми следват дори най-малкия коловоз по настилката, а предавателната кутия с дълъг ход на лоста изисква от вас усърдни действия, за да не се превърнете напълно в препятствие за движението.

Ходовата част с колянови носачи на предния мост и люлеещ се заден мост с междинна предавка наистина изисква време за привикване, или, както пише сп. Das Auto, Motor und Sport през 1953 г., „при празна каросерия изначалният недостатък на непрогресивното окачване се проявява по присъщия си начин и това не може да бъде променено в никаква степен дори от най-сполучливото разпределение на теглото между мостовете.”

Просветление в Т2
Прехвърлянето в T2b се отразява много добре на изпитателя. Значително увеличената площ на прозорците, и преди всичко голямото панорамно челно стъкло в съчетание с уютното обзавеждане създават впечатлението, че в Т2 наистина се е съмнало.
Отвън Т2 все още прилича на своя предшественик, но многобройни промени подобряват значително неговите полезни качества. Именно те продължават да са най-важни за Модел 2, представен през 1967 г. – по времето, когато Volkswagen вече е разширил продуктовата си гама до пет моделни серии. Увеличеният с 50 кг полезен товар в случая може да бъде пренебрегнат, защото бусовете на VW често биват безнадеждно претоварвани – и успяват да го понесат. Много по-важно е увеличаването на вътрешното пространство. Каросерията е удължена отпред и отзад с по 100 мм, отворът на вратата е разширен със 70 мм, а височината на прага му е снижена със 73 мм. Отсега нататък можете да седите зад волана с високо вдигната глава.

Арматурното табло и уредите са оформени по-привлекателно, седалките са по-стегнато тапицирани и се регулират по-добре – така вече не са нужни толкова усилия за привикване. Двулитровият боксер (от 1975 г.) в предоставения от лекотоварното подразделение VW Nutzfahrzeuge автомобил на снимките стартира с лекота. Ръчната спирачка се освобождава с лост като бастун и при потегляне почти веднага настъпва успокояващото усещане, че агрегатът отзад има достатъчен запас от сили. Двулитровият боксер натоварва коляновия си вал с цели 143 Нм – тоест с 41 повече, отколкото при Т1, – но субективното възприятие е за доста по-голяма сила. При подаване на газ T2b повдига към небето своя нос с високо разположени мигачи, водачът язди точно над предния мост върху леко люлеещите се вълни на усещането за благополучие.

Мост с най-модерна конструкция на VW
Най-голям напредък обаче Т2 показва, когато му се наложи да се отклони от правата линия. Новият заден мост с коси носачи е с най-модерната тогава конструкция в концерна – и това е голяма крачка напред. С него Т2 предлага лишен от напрежение комфорт и позволява динамично шофиране, както и изтощителни преходи през пустини и джунгли. На шофирането с голяма скорост в завой автомобилът реагира с леко недозавиване, което чрез внимателно подаване на газ може да бъде превърнато в презавиване.

Ходовата част и по-широкият набор от полезни качества стават причина в средата на 70-те години Т2 да спечели нови целеви групи – семейства и търсачи на приключения. Друг фактор е въвеждането на по-големия VW LT, който предлага повече полезен товар и пространство за клиентите от различни браншове. Но каква е трябвало да бъде по-нататъшната съдба на Модел 2?
Във VW проиграват различни сценарии, разработват и отхвърлят различни концепции – за да се спрат в крайна сметка отново на изнесения напред волан и разположения отзад мотор. Една от причините е, че касите на концерна бездруго са претоварени от прехода на автомобилната гама към конструкции с преден двигател. Въпреки това инженерите полагат много усилия – и довеждат познатата схема до върха на нейните възможности.

Най-добрият и най-скъп VW

В сп. auto motor und sport от 1983 г. можем да прочетем изрази като: „Камион с техника от Формула 1” и „най-добрия Volkswagen изобщо” – и това по времето, когато наследените от Т2 боксерни мотори с въздушно охлаждене вече са излезли в пенсия. Защото през 1982 г. е започнала успешната ера на боксерите с водно охлаждане. Върхова версия е 2,1-литровият двигател WBX с мощност 112 к.с. Той е идеално подходящ за стегнатото окачване на Т3, който с междуосието си от 2406 мм – само 6 милиметра повече, отколкото на „костенурката” – предлага комфорт на возене като при лек автомобил от горния сегмент на средния клас. Той е пътнически автомобил в образа на лекотоварен; в интериора с първокласното оборудване Multivan почти не откриваме твърда пластмаса, която може да се почиства с пароструйка. T3 Multivan се е изкачил до върха на ценовата листа и е най-скъпият модел на VW. През 1987 г. версията с боксерния мотор със 112 к.с. струва 31 481 марки. С малко допълнително оборудване бързо може да се надхвърли и границата от 40 000 марки – например с предпочитания от мнозина повдигащ се покрив за повече от 4600 марки.

С Т3 обаче е достигнат и краят на един славен път. Необходима е изцяло нова разработка. Парите вече са налице благодарение на бестселърите Polo, Golf и Passat – и още през 1984 г. решението е взето: на мястото на Т3 не само може, но и трябва да дойде Т4. Защото Ford Transit, Mercedes MB 100, а и конкурентите от Далечния изток с Mitsubishi L300 и Nissan Vanette, са показали, че следваната от близо 35 години конструктивна схема вече няма бъдеще.

„Були” за два милиарда марки
Моделът, който се появява в салоните на търговците през 1990 г., изпълнява очакванията за модерен лекотоварен автомобил. Двигателят и задвижващият мост отпред, по-голямото и по-добре използваемо товарно пространство с ниски прагове за товарене, както и възможността за по-дълги междуосия, са цяло щастие за майсторите от различни занаяти и за големите семейства. Ходовата част лежи уверено и се държи убедително на пътя; като изключим ефектите от доста високия център на тежестта, Т4 може да се управлява като съвременен лек автомобил – но с много по-добър обзор. Освен това с по-дебели стабилизатори подчертаната склонност на Т4 към накланяне в завои може да бъде смекчена доста ефикасно.

Има обаче и един малък недостатък: отново при старта на производството липсва подходящ двигател. На приятелите на Модел 2 им е много трудно да се разделят с работещите почти без вибрации боксери. Те трудно се примиряват със силно чукащите, слабовати атмосферни дизели с 60 и 78 к.с. Не ги привличат и лакомите бензинови мотори с мощност от 67 до 110 к.с.

Трябва да изминат пет дълги години, докато се появи идеалният задвижващ агрегат за „Були” – от 1995 г. нататък мощните и икономични редови петцилиндрови TDI мотори с техните леко свирещи турбокомпресори извикват у феновете сълзи на радост. Най-после Модел 2 е стигнал където трябва – в новите времена. Като сбор от качества 2,5-литровите мотори с от 88 до 151 к.с. и от 195 до 295 Нм са недостижими и днес.

Разходите за разработката в размер на два милиарда марки са една много добра инвестиция за VW. Т4 дълги години остава без конкуренция. Следващата крачка е направена през 1996 г., с „голямото продуктово обновяване”, при което предната част на Caravelle и Multivan бива удължена с 80 мм и така ги дистанцира от лекотоварните версии на Т4. Непонятно е обаче защо VW не предлага Multivan с дълго междуосие. 40-те сантиметра повече биха му се отразили доста добре. Но едва Т5 Multivan ще може да изпълни и това желание.

Текст: Кай Клаудер
Снимки: Харди Мучлер

Заключение
Ако предпочитате да се възхищавате на вашия „Були”, вместо да го карате, по-добре си купете Т1. За онези, които искат и да излизат на редовни разходки с него, по-подходящ е Т2. За всички, които търсят единствено максимално удоволствие на пътя, T3 с мотор WBX е без конкуренция. А модерният Т4 е точният избор, ако се нуждаете от верен спътник във всекидневието.

ТЕХНИЧЕСКИ ДАННИ VW T1

Двигател
Четирицилиндров четиритактов боксерен мотор с вентилаторно въздушно охлаждане, разположен надлъжно отзад, с корпус от електрон, цилиндри от сив чугун, цилиндрови глави от лека сплав. Диаметър на цилиндъра х ход на буталото 83 x 69 мм, работен обем 1493 см³, степен на сгъстяване 7,5 : 1, централно разположен разпределителен вал, задвижван с ангренажно зъбно колело, два клапана на цилиндър, задействани чрез повдигателни пръти и кобилици, колянов вал с три основни лагера. Мощност 44 к.с. при 4000 об./мин, макс. въртящ момент 102 Нм при 2200 об./мин, един карбуратор с вертикален поток Solex 30 PICT.

Силово предаване
Задвижване на задните колела, еднодисков сух съединител, задействан с въжена система, частично синхронизирана четиристепенна трансмисия, по желание автоматик с хидравличен преобразувател (от август 1965 г.).

Каросерия / ходова част
Самоносеща каросерия от стоманена ламарина, независимо окачване, отпред с колянови надлъжни носачи и напречни торсионни ресори, отзад люлеещ се мост с надлъжни носачи и напречни торсионни ресори. Маслени амортисьори и хидравлични барабанни спирачки Simplex на четирите колела, джанти 3,5 x 16, гуми 5,50-16.

Размери и тегло
Дължина х широчина х височина 4290 x 1750 x 1940 мм, междуосие 2400 мм, тегло 1140 кг, полезен товар 930 кг, резервоар 40 л.

Динамични характеристики/ разход
Ускорение от 0 до 100 км/ч за 32 сек, максимална скорост 105 км/ч, разход 9,7 л/100 км.
Период на производство / тираж
От 1950 до 1967 г., 2,3 милиона екземпляра.

ТЕХНИЧЕСКИ ДАННИ VW T2b

Двигател
Четирицилиндров четиритактов боксерен мотор с вентилаторно въздушно охлаждане, разположен надлъжно отзад, картер и цилиндри от сив чугун, цилиндрови глави от лека сплав. Диаметър на цилиндъра х ход на буталото 94 x 71 мм, работен обем 1971 см³, степен на сгъстяване 8 : 1, централно разположен разпределителен вал, задвижван с ангренажно зъбно колело, два клапана на цилиндър, задействани чрез повдигателни пръти и кобилици, колянов вал с три основни лагера. Мощност 70 к.с. при 4200 об./мин, макс. въртящ момент 141 Нм при 2800 об./мин, два карбуратора с вертикален поток Solex 34 PDSIT.

Силово предаване
Задвижване на задните колела, еднодисков сух съединител, задействан с въжена система, синхронизирана четиристепенна трансмисия, по желание автоматик с хидравличен преобразувател.

Каросерия / ходова част
Самоносеща каросерия от стоманена ламарина, независимо окачване, отпред с надлъжни носачи и двойни напречни торсионни ресори, отзад двушарнирен мост с триъгълни носачи и торсионни ресори. Маслени амортисьори и хидравлични барабанни спирачки (от 1970 г. отпред дискови), на четирите колела, джанти 5,5 J x 14, гуми 185 R 14 C.

Размери и тегло
Дължина х широчина х височина 4505 x 1720 x 1955 мм, междуосие 2400 мм, предна/задна следа 1395/1455 мм, тегло 1270 кг, полезен товар 980 кг, резервоар 60 л.
Динамични характеристики/ разход
Ускорение от 0 до 100 км/ч за 17 сек, максимална скорост 127 км/ч, разход 11,6 л/100 км.
Период на производство / тираж
От 1967 до 1979 г., 3,9 милиона екземпляра.

ТЕХНИЧЕСКИ ДАННИ VW T3 MULTIVAN 2.1

Двигател
Четирицилиндров четиритактов боксерен мотор с водно охлаждане, разположен надлъжно отзад, блок от сив чугун, цилиндрови глави от лека сплав. Диаметър на цилиндъра х ход на буталото 94,0 x 76,0 мм, работен обем 2109 см³, степен на сгъстяване 9 : 1, един централно разположен разпределителен вал, задвижван с ангренажен ремък, два клапана на цилиндър, задействани чрез повдигателни пръти и кобилици, колянов вал с три основни лагера. Мощност 92 к.с. при 4500 об./мин, макс. въртящ момент 154 Нм при 2800 об./мин, електронна система за впръскване на бензин VW Digifant, регулируем катализатор.

Силово предаване
Задвижване на задните колела, еднодисков сух съединител, синхронизирана петстепенна трансмисия, по желание автоматик с хидравличен преобразувател.

Каросерия / ходова част
Самоносеща стоманена каросерия, независимо окачване, отпред с двойка напречни носачи на колело и стабилизатор, отзад с коси носачи; винтови пружини и телескопични амортисьори отпред и отзад. Отпред дискови, отзад барабанни спирачки, джанти 6J x 14, гуми 205/70 R 14.

Размери и тегло
Дължина х широчина х височина 4600 x 1845 x 1960 мм, междуосие 2460 мм, тегло 1395 кг, полезен товар 995 кг, резервоар 60 л.

Динамични характеристики/ разход
Ускорение от 0 до 100 км/ч за 14,5 сек, максимална скорост 150 км/ч, разход 12 л/100 км.
Период на производство / тираж
От 1979 до 1992 г., 1,9 милиона екземпляра (всички варианти).

ТЕХНИЧЕСКИ ДАННИ VW T4 1.9 D MULTIVAN

Двигател
Четирицилиндров четиритактов редови мотор с водно охлаждане, разположен напречно отпред, блок от сив чугун, цилиндрова глава от лека сплав. Диаметър на цилиндъра х ход на буталото 79,5 x 95,5 мм, работен обем 1896 см³, степен на сгъстяване 22,5 : 1, горно разположен разпределителен вал, задвижван с ангренажен ремък, два клапана на цилиндър, задействани с чашкови повдигачи, колянов вал с пет основни лагера. Мощност 61 к.с. при 3700 об./мин, макс. въртящ момент 127 Нм при 1700–2500 об./мин, система за впръскване на гориво Bosch.

Силово предаване
Задвижване на предните колела, еднодисков сух съединител, синхронизирана петстепенна трансмисия, по желание автоматик с хидравличен преобразувател.

Каросерия / ходова част
Самоносеща стоманена каросерия, независимо окачване, отпред с двойка напречни носачи на колело и стабилизатор, торсионни ресори, отзад с коси носачи; винтови пружини и телескопични амортисьори отпред и отзад. Отпред дискови, отзад барабанни спирачки (от 1995 г. дискови), джанти 6J x 15, гуми 195/70 R 15

Размери и тегло
Дължина х широчина х височина 4655 x 1840 x 1940 мм, междуосие 2920 мм, тегло 1695 кг, полезен товар 1080 кг, резервоар 80 л.
Динамични характеристики/ разход
Ускорение от 0 до 100 км/ч за 18,9 сек, максимална скорост 128 км/ч, разход 7,9 л дизел на 100 км.
Период на производство / тираж
От 1990 до 2003 г., ок. 1,9 милиона екз. (всички варианти).

kor 05.indd

 

В актуалния брой на водещото месечно автомобилно списание в България ще намерите също:

 • Основателни ли са претенциите на новата C-класа на Mercedes – сравнение с конкурентите Audi A4, BMW Серия 3 и Volvo S60
 • Японският бестселър в Европа Nissan Qashqai пристига във своето ново издание
 • Другата Бавария срещу Британия – този път  Audi A1 1.4 TFSIсрещу Mini Cooper
 • Как двама журналисти си представят удоволствието на шофирането с помощта на шест различни автомобила
 • За шофирането под открито небе: Audi A3 Cabrio, VW Golf Cabrio и Opel Cascada
 • Успехите на Audi или още за „напредъка чрез техника“ на компанията
 • Дълбокото съдържание на BMW в компактна форма: BMW M235i
 • Рисковете пред все по-интензивното свързване на системите на автомобила в мрежата
 • BMW представи първите серийни лазерни светлини и още много новости в тази област
 • Как един Land Rover може да се превърне в рали автомобил
 • Анализи от автомобилните спортове
 
 

Рон Уизли в трейлъра на сериалa „Гепи“

| от chronicle.bg |

Култовият филм „Гепи“ на режисьора Гай Ричи, с Брад Пит и Джейсън Стейтъм, ще бъде адаптиран в сериал. Дистрибутор е сайтът Crackle.

Мнозина са скептични по въпроса дали филмът би могъл да стане на сериал и действително – новите актьори не са коравите мъже, които бихме очаквали.

В ролите ще видим Люк Паскуалино от „Скинс“ и „Снежен снаряд“, Ед Уестуик от „Клюкарката“ и… Рупърт Гринт, който разбира се играе Рон Уизли във филмите за Хари Потър. Сериалът има 10 епизода, създадени от Алекс Де Раков, който обещава да запази хумористичното настроение на оригиналния филм от началото на века.

Гринт играе Чарли, двадесет-и-нещо-годишен лидер на банда от малки натегачи. Можем да очакваме бус пълен със златни кюлчета, уговорени боксови мачове и неадекватна престрелка с мъж в халат на цветя.

Трейлърът ни дава достатъчно, за да се закачим, въпреки че по-радикалните фенове може и да не са доволни от променения актьорски колектив и сюжет.

Сериалът излиза на 16 март.

 

 

 
 

2 CELLOS готвят грандиозно шоу в Арена Армеец

| от chronicle.bg |

Супер доброто инструментално дуо 2CELLOS са готови с новия си албум SCORE, който е посветен на филмовата музика. С иновативния си звук и някои от най-популярните мелодии, създавани за класически и съвременни филми, албумът ще е подкрепен с грандиозно шоу и със световно турне, което ще стартира през лятото на 2017.

В България, талантливите музиканти ще видим на 4 декември в зала Арена Армеец с концерт, разделен на две части. В първата 2 Cellos ще бъдат на сцената със струнен оркестър, заедно с който ще ни поведат на пътешествие из филми и сериали като Gladiator, Lord of the Rings, Game of Thrones, The Godfather, Titanic и др. Във втората част компания на сцената ще им прави известен барабанист, заедно с който ще изпълнят всички хитове, с които 2 Cellos станаха популярни у нас – Thunderstruck на AC/DC, Smooth Criminal на Michael Jackson и др.

robe_2cellos_verona_2016_photo_by_sven_kucinic_21

Капацитетът на зала Арена Армеец ще бъде ограничен за това шоу, заради спецификата на продукцията. Всички категории ще предлагат запазено седящо място, а първите 300 билета от най-скъпите две категории, закупени от мрежата на EVENTIM, ще гарантират и запазено място на паркинга на Арена Армеец до 20 минути преди старта на концерта, който е с начален час 20:00 часа.

Продажбата на билети за България стартира на 20 януари 2017 г. на цени от 50 до 110 лева. От 17 януари ще е активна специална предварителна продажба на билети на сайта 2Cellos.com

2 Cellos са сензация още от създаването на видео версията на Smooth Criminal от Michael Jackson, която имаше милиони гледания в YouTube през 2011 г. Хърватските челисти Luka Sulic и Stjepan Hauser са създали общо три високо енергични албума за Sony Music Masterworks. Новият албум ги представя в една различна и по-традиционна светлина. За да е осигурен идеалният звуков фон за тяхната виртуозност, към тях се присъединява и Лондонският симфоничен оркестър с диригент Робин Смит.

Албумът започва с аранжимент от мелодии на Ramin Djawadi, представяйки „Игра на Тронове“, чията кулминация е дръзката и героична главна тема на сериала – https://www.youtube.com/watch?v=DcFpvolRN3w

Темите, които звучат по време на някои от най-епичните моменти във филмовата история също са включени в нови преработки. Някои от тях са: „Титаник“ от Джеймс Хорнър („My hearth will go on“); темата от „Списъкът на Шиндлер“ на Джон Уилямс, както и тази от „Огнените Колесници“, написана от Вангелис; „За любовта на една принцеса“ от „Смело Сърце“, отново на Джеймс Хорнър; „May it be“ от „Властелинът на пръстените: Задругата на пръстена“, както и „Now we are free“ от филма Гладиатор, композирана от Ханс Цимер.

От друга страна, вокалната красота от звука на челата, пасва идеално на романтични теми като “Лунна река“ от „Закуска в Тифани“; красиви теми от филми като „Кино Парадисо“ и „Малена“; любовната тема на Нино Рота от „Кръстникът“, спечелилата Оскар тема от филма „Любовна история“ от Франсис Ле, завладяващата песен „Каватина“, която може да бъде чута в „Ловецът на елени“.

Билети за 2CELLOS @ ARENA ARMEEC ще намерите в бензиностанции OMV, The Mall, билетен център НДК, мрежата на Ивентим в цялата страна и онлайн на Eventim.bg

 
 

Facebook тества инструмент за изобличаване на фалшиви новини

| от chronicle.bg |

След новината, че Германия има намерения да глобява Facebook за всяка фалшива новина, която се завърти в мрежата, от компанията явно са решили да се справят с проблема и в момента тестват филтър за фалшиви новини в Германия.

Политиците в Германия се опасяват, че разпространението на фалшиви новини може да се отрази на предстоящите наесен федерални избори.

Немците планират пътя, по който да вървят фалшивите новини така: когато системата за проверка на фактите на Facebook отчете една новина като фалшива, потребителите ще бъдат изпратени на Correctiv, неправителствена новинарска организация със седалище в Берлин. Ако даден елемент се счете за неверен, той ще бъде маркиран като „оспорван“, придружен от обосновка, а сайтът ще предупреждава потребителите, преди те да го споделят в социалната мрежа.

Освен това, т.нар. спорни елементи ще се показват по-малко в новинарския поток на социалната мрежа.

Източник: Financial Times

 
 

Българското представление „Паякът“ заминава на американско турне

| от chronicle.bg |

Ако не сте гледали представлението „Паякът“ на режисьорската двойка Йордан Славейков и Димитър Касабов, сте пропуснали едно от значимите събития в българския театър през последното десетилетие.

Историята на сиамските близнаци Марта и Мартин, така прецизно, пълнокръвно и въздействащо пресъздадена от Пенко Господинов и Анастасия Лютова, е от онези театрални представления, които стискат зрителя за гърлото и не отслабват безпощадната си хватка много след излизането от салона.

Ако сте от театралните фенове, които харесват „Комиците“ и обичат да ходят на театър „да се посмеят малко“, може да спрете да четете този текст веднага. „Паякът“ е метафорична илюстрация на най-черните човешки характеристики и разказ за начините, по които те изпълзяват навън и изменят реалността. Иначе казано – постановката едва ли ще ви разсмее и разсее.

„Паякът“ е едно от най-награждаваните български театрални представления и сега заминава на 20-дневно турне в Америка.

Презокеанската обиколка на „Паякът“ е по покана на няколко родни институции и организации в Америка – Българския културен център в Сиатъл със съдействието на Генералното Консулство на РБ в Лос Анджелис, BG Voice Chicago и BG Еvents NYC.

Както вече споменахме, пиесата е написана и режисирана от Йордан Славейков и Димитър Касабов, а актьорите Пенко Господинов и Анастасия Лютова, които са тандем и в живота, влизат в кожата на брат и сестра, сиамски близнаци, непосредствено преди операция по разделянето им.

Преди американските дати постановката ще бъде показана на 20 януари, петък, на сцената на ТР „Сфумато“.

The-Spider-American-Poster-270872-500x0

Пътуването на „Паякът“ до Америка е своеобразно завръщане след като през лятото на 2013 г. проектът беше показана на престижната сцена на Бродуей в рамките на 17-тото издание на международния театрален фестивал New York International Fringe Festival.

Тогава актьорите Пенко Господинов и Анастасия Лютова изиграха общо 5 представления със субтитри изиграха пред американска публика.

Пиесата беше отличена от американските театроведи и журналисти, като получи блестящи рецензии в изданията на New York Times и The Village Voice. Популярният нюйорски безплатен седмичник за култура и изкуство The Village Voice излъчи българската пиеса „Паякът” като най-добра сред 10 топ спектакъла, показани на най-големия мултиартистичен фестивал в Сверна Америка – New York International Fringe Festival. Играта на българските актьори  Пенко Господинов и Анастасия Лютова беше аплодирана и от журналистът Scott Heller в неделно издание на New York Times, където в пространствена рецензия обсипа със суперлативи българската постановка.

Заглавието се играе вече 6 години на българската сцена с над 65 представления. Има в портфолиото си номинация А’Аскеер 2011 за съвременна българска драматургия, номинация за “Полет в изкуството” 2012 от Фондация Стоян Камбарев. Награди за ней-добър театрален експеримент и за най-добра актриса на Анастасия Лютова от фестивал „Артокраина“ Санкт Петербург 2013, приз за най-добър театрален дует от театрален фестивал „Славянский венец“ – Москва 2013.

Какво каза един от режисьорите, Йордан Славейков, за предстоящото турне:

Това пътуване стана възможно благодарение на енергията на една българка, която живее отдавна в Америка – г-жа Елка Русков. Още преди  три години и половина тя прочела в New York Times рецензия за нас и си казала, че иска да се срещнем. През 2015-та тя дойде в София и гледа „Паякът“. Около една година организира това турне – свърза българските общности и българските културни институции зад граница. Тя направи мрежа от контакти, за да се случи това пътуване. В Чикаго, където живее значителна част от българската общност зад океана, вероятно ще имаме две представления – едно след друго.

Едновременно ще вървят субтитри на английски на всички места, за да може и местна публика да има възможност да ни гледа. В Ню Йорк билетите вече  чудесно се продават сред англоговорящи. Може би това се дължи на факта, че по някакъв начин сме познати в този град и че имаме имаме професионални и бизнес отношения с хората, които представляват театралната общност. Те с голяма радост канят свои приятели англоговорящи. В Ню Йорк публиката ще бъде минимум 50 на 50 – наши сънародници и американци с отношение към театъра.

Преди всичко искам да подчертая, че не отиваме в Америка, за да  умиляваме родната българска публика.

Отиваме да покажем една различна гледна точка на темата за отношенията в двойка. Опитахме се много критично и честно да сложим на масата проблемите в едно партньорство – в случая са брат и сестра, могат да бъдат и син-баща, майка-дъщеря и т.н..  Подходихме към тях честно и безкомпромисно, говорим за неизричани, непомислени, премълчавани неща.  За неща, за които обикновено не се говори, тъй като хората обичат да замитат боклука под килима и да се правят, че боклук няма.