Рецепта за японски пух

| от Росица Гърджелийска |

Най-пухкавото, меко и леко подскачащо кексче! Много лесно и ефектно!

Нужни продукти:
100гр масло
230гр крема сирене
6 жълтъка
13 белтъка
60гр безглутеново брашно
60гр царевично нишесте
160гр кафява или кокосова захар
ванилия
кокосово брашно за поръсване

десерт

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 160 градуса
Разтопете маслото и крема сиренето в малка тенджерка на слаб огън и бъркайте до получаване на хомогенна смес.

Разбийте жълтъците в голяма купа и бавно започнете да добавяте кремата с маслото. Не спирайте да разбивате.

Добавете брашното и нишестето и разбийте още около 2 минути.

Измийте и подсушете бъркалките и в голяма тенджера разбийте белтъците до получаване на меки връхчета.

Започнете бавно да добавяте захарта към белтъците и разбивайте няколко минути до получаване на твърди и лъскави връхчета.

На няколко етапа добавете белтъците към останалата смес и бавно разбъркайте до получаване на гладка смес.

Добавете ванилията и разбъркайте добре.

Покрийте с хартия за печене дъното и стените на дълбока тавички.

Изсипете сместа и разклатете добре, за да елиминирате по-големите балони.

Сложете тавата в друга дълбока тава, пълна със студена вода.

Пече се на 160 градуса 25 минути, след което температурата е намалява до 130 градуса и се пече още 55 минути.

десерт

Вади се от фурната. Недейте да използвате чиния, за да обърнете кекса, а използвайте ръката си. Бързо обелете хартията от кекса и оставете да изстине върху решетка.

Поръсете с кокосово брашно отгоре.

Сервирайте с ягоди и маскарпоне.

Аз го направих всъщност в 2 тавички, тъй като сместа ми се стори твърде много за една.
Ефектен, нежен пух!

 
 
Коментарите са изключени за Рецепта за японски пух