Рецепта за гаспачо

| от Chronicle |

За четвърта поредна година BILLA България развива проекта си „Градините на BILLA“, в който си партнира с над 30 селектирани български производители, управляващи над 150 зеленчукови градини, оранжерии и лозя из цяла България. По този начин клиентите на хипермаркета имат възможност да изберат измежду разнообразни плодове и зеленчуци родно производство.

Тази седмица във всички магазини на BILLA на фокус ще може да намерите вкусни български домати. А идея за по-нестандартното им приготвяне може да намерите по-долу.

tomatos1

Тази традиционна испанска лятна студена супа е перфектното решение за добре узрели, пресни български домати. Дайте й шанс и има голяма вероятност да замени традиционния таратор и да се настани трайно на лятната ви трапеза. Продуктите не са много, всичките са сезонни и лесно ще ги намерите в близкия магазин:

• 1 кг добре узрели домати, обелени и нарязани
• 1 зелена и 1 червена чушка, може и люта (по желание)
• 1 средно голяма краставица, обелена и нарязана
• 2 скилидки чесън, обелени и ситно нарязани
• 150 мл зехтин, за предпочитане студено пресован
• сол и черен пипер на вкус
• 200 гр стар хляб, нарязан на кубчета и накиснат в студена вода за 20 мин.

Обелете и нарежете доматите. Беленето (с най-малко загуба на домат) става много лесно – с малък остър нож направете лек разрез на кръст откъм дъното (дупето) на домата и го потопете в много топла вода за около минута две. След това извадете и потопете в ледена или много студена вода.

Ципата ще започне да се бели сама и ще ви е лесно да почистите.

tomatos2

Обелете и нарежете и краставицата, наситнете чесъна. Нарежете на възможно най-ситно чушките и отцедете хляба от водата. Смесете всичко в блендер, подправете със сол и пипер и пуснете на най-високата скорост да се пасират много добре. Ако не разполагате с блендер, може и с пасатор или да нарежете всичко на много ситно и да омачкате добре с ръце.

Сложете в удобна купа и оставете за поне 2 часа в хладилника да се охлади добре и всички вкусове да се смесят. Преди поднасяне декорирайте с малки листенца босилек и още филийки препечен хрупкав хляб.


В текста има продуктово позициониране.

 
 
Коментарите са изключени за Рецепта за гаспачо