Звучи налудничаво, но е истина

| от |

Може да ви звучи невероятно, всички неща са истина. Прочетете 10 факта, които звучат напълно откачено и невероятно, а всъщност са самата истина.

1. Бангладеш има повече жители от Русия

Русия се простира на девет часови зони и е с площ по-голяма от повърхността на Плутон. Въпреки че Русия е най-голямата страна в света, малкия Бангладеш (144 000 km²) държава малко по-голяма от Ню Йорк, малко по-голяма от България) има повече жители. В нея живеят 156 милиона души, докато Русия има 143 милиона.

2. Измамник продал Айфеловата кула

Виктор Ластиг смятан за един от най-големите измамници в историята. Четейки за това как Айфеловата кула корозира и че разходите за поддръжка са много високи, било е предвидено кулата да стои само 20 години, на Ластинг му дошла идея да я продаде.

През 1925 година Ластиг прочел във вестника, че властите на Париж имали сериозни трудности с разходите по поддръжката на Айфеловата кула. Като научул това, Виктор Ластиг се престорил на уважаван правителствен чиновник и поканил на среща шестима едри търговци на метал. На срещата те научили от „чиновника“, че за издръжката на Айфеловата кула отиват огромни суми и градът се отказва да ги плаща. Поради тази причина иска да продаде забележителността като метал. Един от търговците бил толкова убеден в твърдението, че дал 20000 долара в брой и още 50000, за да бъде сигурен, че точно той ще получи работата. След като получил парите, Ластинг избягал в Австрия, а излъганият търговец бил толкова шокиран, че не се решил да подаде жалба към властите.. Веднага след сделката Ластиг напуснал Париж с куфар, претъпкан с пари. Когато се върнал в Париж искал още веднъж да направи същото, но се страхувал, че някой от търговците е декларирал в полицията.

3. В мозъка има повече синапси (нервни шевове) от звездите в нашата галактика

Астрономите смятат, че в Млечния път има 200 милиарда звезди. Ще се съгласите,че това е голяма бройка. Но неврохирурзите казват, че броят на синаптичните връзки в мозъка на тригодишно дете са около един трилион! Човек на средна възраст има половината от този брой, т.е. около 500 милиарда синапси.

4. Някъде близо до Джорджия се намира изгубена ядрена бомба

Пилот на американски самолет на 5 февруари 1958 г. поради неизправност, край бреговете на щата Джорджия, изпуснал в морето ядрена бомба с тежест 3 тона. ВМС нас месеца претърсвали този район, но не е успели да я открият.

Въпреки че авиацията и пилотът твърдели, че бомбата не съдържа плутоний, показанията на министъра на отбраната потвърждават, че бомбата е била напълно оборудвана, т.е. че съдържала бойна глава с уран и плутоний. Военните твърдят, че ако бомбата остане непокътната, не трябва да се разпространяват никакви вредни вещества, нито да представлява опасност за населението.

5. Клеопатра е родена във време по-близо до „Пица хът“, отколкото на пирамидите

Изграждането на известните египетски пирамиди в Гиза е започнала около 2550 година преди новата ера и продължило до 2490 пр.н.е., а Клеопатра, последния фараон на древен Египет, е родена 69 г. пр.н.е. и починала 30 г. пр.н.е.. Първият рестурант „Пица хът“ е отворен през 1958 г. в Канзас, което означава, че откриването на известната верига пицарии е по-близо с около 500 години до Клеопатра от пирамидите.

6. Северна Корея и Финландия са разделени само една държава

Русия има обща граница със Северна Корея дълга 25 км въпреки течението на река Тумен, докато Русия и Финландия на запад имат обща граница с дължина от около 1350 км. Така, между Финландия и Северна Корея стои само Русия.

7. Двама души са загинали заради пускане на 1,5 милиона балона на хуманитарно събитие

Балонфестът бил организиран през 1986 г. в Кливланд, тогава в небето били пуснати 1,5 милиона балона, което е трябвало да счупи рекорда. Въпреки, че било предвидено като безопасно събитие, балоните започнали да падат над града, езерото, летището … като причинили големи проблеми.

Най-трагично в цялата ситуация, че балоните попречили на американската брегова охрана, която не успяла да намери двама моряци, които по-късно били намерени удавени.

8. Хероинът бил използван, за да лекува кашлица при деца

Германската фармацевтична компания „Байер“, която произвежда аспирин, комерсиализира хероина през 1890 г. като лекарство, което лекувало кашлица, настинка и болка. Това, което още повече ни шокира е, че през 1912 г. позволяват да се използва и за деца, няколко години по-късно започнали да се публикуват доклади, че става въпрос за опасни наркотици.

През 1914 г. хероинът е бил забранен в Америка и е бил ограничен за закупуване само с рецепта, а през 1924 г. е напълно забранен за употреба.

9. Го отличаваха и съюзниците и нацистите

По времето на Втората световна война испанецът Хуан Пуйол Гарсия работи като двоен шпионин и за нацистите и съюзниците. В началото искал да работи за съюзниците, но бил отхвърлен, така си създал фалшива самоличност и започнал да работи за нацистите, предоставяйки им фалшива информация. Скоро след това Гарсия бил назначен да работи като двоен агент за съюзниците.

По времето, което работил за нацистите, той им предоставил редицца фалшиви доклади и много важна информация, която докладвал прекалено късно, а той и неговият британски колега от МИ5 дори създали мрежа от 27 фиктивни агенти, които са получавали заплата от нацистите. Гарсия след това бил удостоен от германците с Железен кръст, а Британската империя го отличила с множестяо отличия -хитрец.

10. Харвард е основан преди откриването сметачната машина

Харвард е най-старото висше учебно заведение в САЩ, основано през 1636 година. Сметачната машина (нещо, като съвременната елка, но с по-ограничени възможности) е открита след 50 години, благодарение на Готфрид Лайбниц и неговия нов метод през1684 г. и Исак Нютон през 1687 година. През 1673 г., след като се запознава с астронома Кристиан Хюйгенс, Лайбниц създава механична сметачна машина, която изпълнява събиране, изваждане, умножение и деление на числа. Освен това, Галилео Галилей все още бил жив през първите години на Харвард. Умира през 1642 година.

 
 
Коментарите са изключени за Звучи налудничаво, но е истина