„Златната липа“ 2014 за втори път в Стара Загора с 34 филмови заглавия от европейското кино

| от |

Най-добрите нови европейски филми идват в България по време на Международния филмов фестивал “Златната липа”, който ще се проведе за втори път в Стара Загора. “Златната липа” е единственият форум за ново европейско кино, който се провежда у нас.

На 31 май е официалният старт на фестивала, който включва 34 нови филма от 14 европейски държави. Девет са лентите в конкурсната програма от Полша, Унгария, Белгия, Естония и други.

Лентата на полския режисьор и сценарист Мачей Пепшица участва в конкурсната програма и дава сериозна заявка и доказателство, че европейското кино е на световно ниво.

Mixodown

„Искам да живея“ е филм по истинска история. Матеуш е момче с церебрална парализа, което в ранното си детство е диагностицирано като умствено изостанало без никакъв контакт с външния свят. След 25 години се оказва, че той е напълно нормален, интелигентен човек.

Филмът – хроника за живота на Матеуш е вече с няколко награди и номинации: от 49-то издание на Chicago International Film Festival – 2 отличия, от 36-ия Фестивал на световното кино в Монреал 2013 с 3награди, 5 от филмовия фестивал в Гдиня и още другия отличия.

Сценаристът и режисьор Мачей Пепшица е завършил политически науки и журналистика в университета в Силезия; сценаристика във Филмовата школа в Лодз; режисура в Държавната филмова школа в Катовице. Работил е като журналист, телевизионен и филмов сценарист. Носител е намногобройни награди и отличия на международни филмови фестивали за документалните си творбисред които „The Different”, „By Knock-Out”, „I Am a Killer”, както и за телевизионните си филми като „Inferno” и „Feastof St Barbara”. Дебютира през 2008г. със „Splinters”, който печели награда за „Най – добра актриса” на МФФ в Кайро.

Полският режисьор не е добре познат на българската аудитория, затова Международният филмов фестивал „Златната липа“ и директорът на кинофорума Магдалена Ралчева си поставят тежка, но изпълнима задача да популяризират съвременното и качествено европейско кино.

Началото на традицията, наречена „Златната липа“ – млад по дух европейски кинофестивал, е поставена. И тази година в Стара Загора от 31 май до 4 юни прожекциите ще са безплатни в старозагорската опера и в сградата на регионалната библиотека „Захарий Княжевски“. Сезонът на кино липите стартира точно след 10 дни.

 
 
Коментарите са изключени за „Златната липа“ 2014 за втори път в Стара Загора с 34 филмови заглавия от европейското кино