Златисто пиле с “британски” картофи на фурна

| от |
Днес е ред на една от любимите рецепти на един от британските ни кореспонденти Александър Смилков.  
За пилето:

500 гр. или 3-4 бр. пилешки гърди

Пресен розмарин

Екстра върджин зехтин

Морска сол, черен пипер и други сушени подправки по избор

За картофите:

500 гр. картофи

500 гр. сладки картофи

Червен пипер

Сушен риган

Морска сол и черен пипер

Екстра върджин зехтин

Гъша мас

Пресен розмарин

4-5 скилидки чесън.

Това е една от любимите ми комбинации – хибрид между рецепти на Джейми Оливър и Гордън Рамзи. Отнема 1 час – 15 минути подготовка и около 45 минути печене. Основата е изключително скучна – пиле и картофи, но приготвени по този начин, те придобиват съвсем различен вкус и вид.
Тайната се крие в няколко съставки. На първо място това е гъшата мас. Който не е ял картофи на фурна с гъша мас, значи нищо не е опитвал досега. Тя е гордостта на британската кухня, пръв приятел на картофите. Гъшата мас няма заместител – ако не можете да я намерите в магазина, тогава и замразено гъше месо ще свърши работа, просто изрежете мазнината от месото.
Втората тайна е пресният розмарин. Не, сушеният с нищо не замества пресния. Продават се връзки пресен розмарин в по-скъпите супермаркети в България и една връзка ще ви стигне за няколко готвения. Както с всяка прясна подправка, с малко розмарин се стига далеч.
Третият важен елемент са сладките картофи – без тях няма начин да се получат толкова разнообразни вкусове в тавата с картофите. Те задължително се готвят без да се белят, в противен случай се губят не само ценните витамини и фибри в обелката, но и голяма част от чара им.
IMG_6045
Приготвяне:
Загрейте фурната на 200 градуса. Започва се с измиване на картофите и тяхното нарязване. Картофите се белят, но сладките остават небелени (краищата им се отрязват). Картофите се режат, както казва една рецепта на български, по дължина като “лодчици” (уеджис/wedges), около 2.5 см в дебелия край. Всяка скилидка чесън (без да се бели) се натиска с широката част на ножа, докато се смачка и отвори леко.
В широка тава или правоъгълен съд за печене се слага гъшата мас – лъжица-две или около 15 грама. Съдът се слага във фурната, за се стопи маста, около 30 секунди или минута-две при замразената мазнина. След това се изважда и в него се нареждат картофите, в идеалния случай на един слой, и се поръсват щедро с морска сол, черен пипер и останалите сушени подправки, а накрая и със зехтина и чесъна. Всичко се омешва хубаво, най-добре това става с ръце.
Слага се във фурната и се пече 15-20 минути, след което се добавя розмаринът на иглички (без стъблото) и картофите се разбъркват и се оставят за още 20-25 минути или докато хванат лека коричка. Сладките картофи са много меки сготвени (в ярък контраст с твърдостта им сурови), така че те се бъркат много внимателно, за да не се раздробят. Както се вижда на снимката, аз ги пекох в по-тесен и дълбок съд, което изискваше повече бъркане и по-дълго печене, около 60 минути.
IMG_6046
След като разбъркате картофите, идва време за пилето. Аз лично не го измивам преди готвене, но ако вие предпочитате да го правите, то задължително го подсушете внимателно с домакинска хартия. Ако гърдите в дебелата си част са по-дебели от 2.5-3 см, то направете ги на две по-тънки като ги разрежете през средата. Пилето се поръсва щедро с морска сол и пипер, както и с любимите ви сушени подправки – риган, чесън, лук, мащерка, и/или червен пипер. Поръсват се леко със зехтин и върху всяка гърда се поставя 1/2 стръкче розмарин.
Гърдите, наредени една до друга, се покриват с хартия за печене или фолио и се начукват с подръчни материали – точилка, тиган или каквото подходящо имате под ръка. Колкото по-тънки са, толкова по-бързо ще се сготвят, но не прекалявайте, защото започват да се късат. Не се начукват без хартия отгоре, защото много лесно се къса пържолата.
След това се пържат с 1 с.л. зехтин в тиган на среден огън, около 3-4 минути на страна, като първо се пържат от страната с розмарина, който буквално се интегрира в пържолата от начукването.
В този момент в кухнята вече трябва да има страхотни аромати от розмарина в тигана и чесъна във фурната. Единствената по-добра комбинация от тази е бекон и чесън, но за тях друг път. Happy days, както би казал Джейми.
 
 

Знаете ли какво прави Дженифър Лав Хюит?

| от chronicle.bg |

Предполагаме, че свързвате Дженифър Лав Хюит най-вече с тийн хоръра „Знам какво направи миналото лято“ и със сериала „Шепот от отвъдното“.

Това са най-известните продукции с нейно участие, макар че има и други, които ще ви покажем в галерията. Ще ви излъжем, ако кажем, че се възхищаваме на актьорските й качества и гледаме всички филми с нейно участие, но трябва да признаем едно: Лав Хюит има прекрасно лице и чифт невероятни, естествени гърди, които напълно си заслужават да й отдадем заслуженото с галерия по случай 38-мия й рожден ден.

Първо, малко за нея:

Хюит е родена в Тексас в семейството на Патриша Мей и Хърбърт Даниел Хюит. Израства в Ноланвил, Тексас. След развода на родителите й Дженифър и единственият й брат, Тод Хюит, са отгледани от майка им.

Като малко момиче, Хюит е привлечена от музиката, която е и първият й допир с шоу-бизнеса. На десет години, след като е забелязана от скаути, търсещи млади таланти, и след като спечелва състезание за млади таланти в Тексас, тя се премества в Лос Анджелис, заедно с майка си, за да преследва музикална и филмова кариера.

След пристигането си в Лос Анджелис, Хюит се появява в повече от двадесет телевизионни реклами.

Първата й роля е в детското вариете-шоу на Дисни  – „Детско обединение“ (1989 – 1991). През това време тя танцува и пее всички песни в предаването на живо, наречено „Танцувай! Тренировки с Барби“, продукция на Буена Виста. Следват няколко роли в телевизията.

В киното дебютира с филма „Мунчи“ (1992). Дженифър Лав Хюит става известна с главната си роля във филма „Знам какво направи миналото лято“ , като си партнира с Фреди Принц Джуниър, Райън Филип и Сара Мишел Гелар.

Може би много от вас не знаят, но Дженифър е и певица. Тя подписва с Атлантик рекърдс и Джайв рекърдс. До днес най-известният сингъл на Дженифър Лав Хюит е „BareNaked“  към едноименния й албум, реализиран през 2002 година. Изпълнява някои от саундтраците към филми, в които участва.

В галерията горе ще видите снимки на Лав Хюит от различни нейни моменти. Като във всеки един, тя е безупречно секси.

 
 

Най-срамните моменти от „Оскар“-ите

| от chronicle.bg |

Преди 16 години на червения килим за раздаването на наградите „Оскар” певицата Бьорк се появи в меко казано нестандартно облекло – цялото й тяло беше обхванато от пера, а около врата й извиваше шия…лебед. Това, разбира се, не е най-шокиращият момент в историята на наградите „Оскар”.

Подготвили сме ви галерия с много, много срамни моменти, за които да се сещате в най-тежкия си ден и да знаете, че на тези звезди тогава им е било по-тежко. Спъване на сцената, извикване на грешно име или качване на сцената, без да разбереш, че наградата всъщност е за друг…

Унизителни моменти са съпътствали различни звезди през всяка от годините и ние сме ви подготвили само малка част от тях.

След като разгледате галерията, в главата ви е звучат следните реплики от  „Game of Thrones”: “Shame! Shame! Shame!” (превод: „Срам! Срам! Срам!”)

 
 

Жените и малцинствата полека си проправят път в Холивуд

| от chronicle.bg, по БТА |

На жените и малцинствата им провървя повече тази година – те правят добро впечатление в надпреварата за наградите „Оскар“, но все пак са слабо представени, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

В доклада си за 2017 г. за разнообразието в Холивуд учени от Калифорнийския университет в Лос Анджелис анализирали 200 филма, които събрали най-големи приходи през 2015 г., и 1206 телевизионни предавания, излъчени през сезона 2014-2015 г.

За този четвърти годишен доклад те проучили също наемането на жени и представители на малцинствата за 11 вида заетост, свързана с дейност пред и зад камерата.

„В сравнение с предишния доклад добрата новина е, че жените и представителите на малцинствата са постигнали напредък, особено в телевизията, където понастоящем се наблюдава нещо, което може да бъде окачествено като златен век – оповестиха от центъра за афроамерикански изследвания „Ралф Бънч“. – Лошата новина е, че въпреки напредъка жените и малцинствата остават слабо представени в телевизията.“

Резултатите от изследването са публикувани няколко дни преди церемонията по връчването на наградите „Оскар“.

Тази година ситуацията е различна – рекорден брой чернокожи актьори са номинирани за престижните отличия. Въпреки това „изключването“ на цветнокожи и жени от Холивуд остава тревожно, отбелязаха авторите на изследването.

Малцинствата съставляват 40 на сто от населението на САЩ, но едва 13,6 на сто от изпълнителите на главни роли и 10,1 на сто от режисьорите са техни представители. Макар жените да съставляват половината от населението на страната, едва 29 на сто от главните роли са поверени на жени и 10 на сто от режисьорите са жени. „Белите мъже продължават да доминират, а на цветнокожите и жените трудно се предоставят възможности, за да успеят“, поясни ръководителят на изследването и директор на центъра „Ралф Бънч“ Дарнел Хънт.

 
 

Повече плодове и зеленчуци – по-дълъг живот

| от chronicle.bg |

Хапването на повече плодове и зеленчуци може да удължи значително живота ви, сочи изследване, проведено от Imperial College в Лондон. Според тях промяната в хранителнитeлния режим може да предотврати преждевременната смърт на 7.8 милиона души годишно.

Екипът на университета е идентифицирал и конкретни плодове и зеленчуци, които могат да намалят риска от рак и сърдечни болести, съобщава Би Би Си.

Анализите показват, че дори и в малки количества, плодовете и зеленчуците имат положителен ефект върху здравето. Колкото повече, толкова по-добре. Малък банан, круша или три препълнени лъжици спанак например.

Изводите са направени от 95 отделни проучвания за хранителните навици на 2 млн. души.

С по-нисък риск от рак е свързана консумацията на зелени зеленчуци – като спанака, на жълти зеленчуци – като чушките и на кръстоцветни зеленчуци (например карфиол).

По-малък риск от удар и сърдечни заболявания носи хапването на ябълки, круши, цитрусови плодове, салати, кръстоцветни зеленчуци.

Резултатите от изследването, публикувани в Международния журнал по епидемиология, сочат, че повече плодове и зеленчуци в диетата предотвратяват и ранната смърт.

Ако всеки ден консумирате по 200 грама, намалявате риска от сърдечно-съдови заболявани с 13%, а ако изяждате по 800 грама – с 28%. Същите количества могат да намлят риска от рак с по съответно – 4% и 13%.

200 грама плодове или зеленчуци на ден намаляват риска от преждевременна смърт с 15%, а по 800 грама – с до 31%. Все още обаче няма доказателства, които да покажат по-големи ефекти при още по-голяма консумация на плодове и зеленчуци.

Ясно е обаче, че те намаляват нивата на холестерола, кръвното налягане и помагат на кръвоносните съдове и имунната система.