Златисто пиле с “британски” картофи на фурна

| от |
Днес е ред на една от любимите рецепти на един от британските ни кореспонденти Александър Смилков.  
За пилето:

500 гр. или 3-4 бр. пилешки гърди

Пресен розмарин

Екстра върджин зехтин

Морска сол, черен пипер и други сушени подправки по избор

За картофите:

500 гр. картофи

500 гр. сладки картофи

Червен пипер

Сушен риган

Морска сол и черен пипер

Екстра върджин зехтин

Гъша мас

Пресен розмарин

4-5 скилидки чесън.

Това е една от любимите ми комбинации – хибрид между рецепти на Джейми Оливър и Гордън Рамзи. Отнема 1 час – 15 минути подготовка и около 45 минути печене. Основата е изключително скучна – пиле и картофи, но приготвени по този начин, те придобиват съвсем различен вкус и вид.
Тайната се крие в няколко съставки. На първо място това е гъшата мас. Който не е ял картофи на фурна с гъша мас, значи нищо не е опитвал досега. Тя е гордостта на британската кухня, пръв приятел на картофите. Гъшата мас няма заместител – ако не можете да я намерите в магазина, тогава и замразено гъше месо ще свърши работа, просто изрежете мазнината от месото.
Втората тайна е пресният розмарин. Не, сушеният с нищо не замества пресния. Продават се връзки пресен розмарин в по-скъпите супермаркети в България и една връзка ще ви стигне за няколко готвения. Както с всяка прясна подправка, с малко розмарин се стига далеч.
Третият важен елемент са сладките картофи – без тях няма начин да се получат толкова разнообразни вкусове в тавата с картофите. Те задължително се готвят без да се белят, в противен случай се губят не само ценните витамини и фибри в обелката, но и голяма част от чара им.
IMG_6045
Приготвяне:
Загрейте фурната на 200 градуса. Започва се с измиване на картофите и тяхното нарязване. Картофите се белят, но сладките остават небелени (краищата им се отрязват). Картофите се режат, както казва една рецепта на български, по дължина като “лодчици” (уеджис/wedges), около 2.5 см в дебелия край. Всяка скилидка чесън (без да се бели) се натиска с широката част на ножа, докато се смачка и отвори леко.
В широка тава или правоъгълен съд за печене се слага гъшата мас – лъжица-две или около 15 грама. Съдът се слага във фурната, за се стопи маста, около 30 секунди или минута-две при замразената мазнина. След това се изважда и в него се нареждат картофите, в идеалния случай на един слой, и се поръсват щедро с морска сол, черен пипер и останалите сушени подправки, а накрая и със зехтина и чесъна. Всичко се омешва хубаво, най-добре това става с ръце.
Слага се във фурната и се пече 15-20 минути, след което се добавя розмаринът на иглички (без стъблото) и картофите се разбъркват и се оставят за още 20-25 минути или докато хванат лека коричка. Сладките картофи са много меки сготвени (в ярък контраст с твърдостта им сурови), така че те се бъркат много внимателно, за да не се раздробят. Както се вижда на снимката, аз ги пекох в по-тесен и дълбок съд, което изискваше повече бъркане и по-дълго печене, около 60 минути.
IMG_6046
След като разбъркате картофите, идва време за пилето. Аз лично не го измивам преди готвене, но ако вие предпочитате да го правите, то задължително го подсушете внимателно с домакинска хартия. Ако гърдите в дебелата си част са по-дебели от 2.5-3 см, то направете ги на две по-тънки като ги разрежете през средата. Пилето се поръсва щедро с морска сол и пипер, както и с любимите ви сушени подправки – риган, чесън, лук, мащерка, и/или червен пипер. Поръсват се леко със зехтин и върху всяка гърда се поставя 1/2 стръкче розмарин.
Гърдите, наредени една до друга, се покриват с хартия за печене или фолио и се начукват с подръчни материали – точилка, тиган или каквото подходящо имате под ръка. Колкото по-тънки са, толкова по-бързо ще се сготвят, но не прекалявайте, защото започват да се късат. Не се начукват без хартия отгоре, защото много лесно се къса пържолата.
След това се пържат с 1 с.л. зехтин в тиган на среден огън, около 3-4 минути на страна, като първо се пържат от страната с розмарина, който буквално се интегрира в пържолата от начукването.
В този момент в кухнята вече трябва да има страхотни аромати от розмарина в тигана и чесъна във фурната. Единствената по-добра комбинация от тази е бекон и чесън, но за тях друг път. Happy days, както би казал Джейми.
 
 

Виктория Бекъм може да съди Spice girls

| от chronicle.bg |

След юридическия огън между Анджелина Джоли и Брад Пит, нова може би още по-изненадваща и бурна съдебна война се появи в шоубизнеса.

Виктория Бекъм изпрати агресивни заплашителни писма на колегите си от Spice girls Мелани Браун, Мелани Чизхолм, Ема Бънтън и Гери Хорнър. В тях съпругата на английския футболист Дейвид Бекъм предупреждава за война, ако певиците изпълняват песни, за които тя има авторски права.

Три от дамите – Гери Хорнър, Ема Бънтън и Мелани Браун, планираха турне по повод 20 години от създаването на групата. Турнето трябваше да се казва GEM (от англ. – скъпоценен камък), което е абревиатура от първите букви на момичетата.

Гери първа се отказа, за да се фокусира върху множащото й се семейство. През октомври миналата година тя съобщи, че очаква детенце. Така остави Ема и Мелани сами да се оправят с правния въпрос.

„Това е невероятно тъжен начин нещата да приключат, особено след всичко, което групата е преживяла заедно“, каза източник близък на Spice girls. „Момичетата са потресени.“

 
 

Google не успява да произведе достатъчно смартфони Pixel

| от chronicle.bg |

Google не смогва да отговори на потребителското търсене на смартфоните от серията Pixel, особено на модела с 5.5-инчов екран Pixel XL.

В момента XL във всичките му версии не е достъпен в онлайн магазина на Google. Стана ясно, че 128 GB моделът пък няма наличности от 30 ноември насам.

Основният партньор на Google – американския оператор Verizon – сочи като най-ранна дата за доставки втората седмица на март (за модела със 128 GB).

Стандартният 5-инчов Pixel бил по-лесен за откриване както от Google, така и от Verizon.

Източник: The Verge

 
 

Най-неприятните жени в Холивуд

| от chronicle.bg |

Да бъдеш актриса в Холивуд не е лесно. Трябва да си секси, красива, талантлива и да даваш всичко от себе си, за да израснеш в една силно конкурентна среда.

Ако успееш в същото време да запазиш някаква човечност и да не изглеждаш супер надута, тогава ставаш истинска звезда. Ако не успееш, израстваш в кариерата си, но разочароваш онези, които имат късмета или нещастието да те познават.

В галерията долу сме събрали онези знаменитости, които по мнение на хората, които имат досег до тях, са изключително капризни, арогантни и се държат като принцеси. Иначе казано – кифли.

Вижте 10 известни, брилянтни в професията си жени, които са се провалили в отношението си към фенове и колеги.

 
 

Първи поглед към Марго Роби като Тоня Хардинг

| от chronicle.bg |

През март миналата година стана ясно, че Марго Роби ще влезе в ролята на лошото момиче на фигурното пързаляне Тоня Хардинг. Роби ще бъде в главната роля в биографичния филм „Аз, Тоня”.

След месеци на спекулации Марго Роби беше уловена в ролята си за предстоящия филм.

*EXCLUSIVE* Margot Robbie tranforms into Tonya Harding for "I, Tonya" **WEB MUST CALL FOR PRICING**

Големият скандал в кариерата на Хардинг е свързана с наемането на човек, който да рани в крака конкурентката й Нанси Кериган, за не може да се състезава на Зимната олимпиада през 1994 година. Лесно се доказва, че нападателят, намушкал Кериган по време на тренировка, е нает от бодигарда на Хардинг.

Филмът, посветен на фигуристката, ще излезе през 2018 година.

За ролята си Марго Роби носи деветдесетарски дънки, протези на лицето и костюм, с който тялото й да изглежда по-едро.