Златисто пиле с “британски” картофи на фурна

| от |
Днес е ред на една от любимите рецепти на един от британските ни кореспонденти Александър Смилков.  
За пилето:

500 гр. или 3-4 бр. пилешки гърди

Пресен розмарин

Екстра върджин зехтин

Морска сол, черен пипер и други сушени подправки по избор

За картофите:

500 гр. картофи

500 гр. сладки картофи

Червен пипер

Сушен риган

Морска сол и черен пипер

Екстра върджин зехтин

Гъша мас

Пресен розмарин

4-5 скилидки чесън.

Това е една от любимите ми комбинации – хибрид между рецепти на Джейми Оливър и Гордън Рамзи. Отнема 1 час – 15 минути подготовка и около 45 минути печене. Основата е изключително скучна – пиле и картофи, но приготвени по този начин, те придобиват съвсем различен вкус и вид.
Тайната се крие в няколко съставки. На първо място това е гъшата мас. Който не е ял картофи на фурна с гъша мас, значи нищо не е опитвал досега. Тя е гордостта на британската кухня, пръв приятел на картофите. Гъшата мас няма заместител – ако не можете да я намерите в магазина, тогава и замразено гъше месо ще свърши работа, просто изрежете мазнината от месото.
Втората тайна е пресният розмарин. Не, сушеният с нищо не замества пресния. Продават се връзки пресен розмарин в по-скъпите супермаркети в България и една връзка ще ви стигне за няколко готвения. Както с всяка прясна подправка, с малко розмарин се стига далеч.
Третият важен елемент са сладките картофи – без тях няма начин да се получат толкова разнообразни вкусове в тавата с картофите. Те задължително се готвят без да се белят, в противен случай се губят не само ценните витамини и фибри в обелката, но и голяма част от чара им.
IMG_6045
Приготвяне:
Загрейте фурната на 200 градуса. Започва се с измиване на картофите и тяхното нарязване. Картофите се белят, но сладките остават небелени (краищата им се отрязват). Картофите се режат, както казва една рецепта на български, по дължина като “лодчици” (уеджис/wedges), около 2.5 см в дебелия край. Всяка скилидка чесън (без да се бели) се натиска с широката част на ножа, докато се смачка и отвори леко.
В широка тава или правоъгълен съд за печене се слага гъшата мас – лъжица-две или около 15 грама. Съдът се слага във фурната, за се стопи маста, около 30 секунди или минута-две при замразената мазнина. След това се изважда и в него се нареждат картофите, в идеалния случай на един слой, и се поръсват щедро с морска сол, черен пипер и останалите сушени подправки, а накрая и със зехтина и чесъна. Всичко се омешва хубаво, най-добре това става с ръце.
Слага се във фурната и се пече 15-20 минути, след което се добавя розмаринът на иглички (без стъблото) и картофите се разбъркват и се оставят за още 20-25 минути или докато хванат лека коричка. Сладките картофи са много меки сготвени (в ярък контраст с твърдостта им сурови), така че те се бъркат много внимателно, за да не се раздробят. Както се вижда на снимката, аз ги пекох в по-тесен и дълбок съд, което изискваше повече бъркане и по-дълго печене, около 60 минути.
IMG_6046
След като разбъркате картофите, идва време за пилето. Аз лично не го измивам преди готвене, но ако вие предпочитате да го правите, то задължително го подсушете внимателно с домакинска хартия. Ако гърдите в дебелата си част са по-дебели от 2.5-3 см, то направете ги на две по-тънки като ги разрежете през средата. Пилето се поръсва щедро с морска сол и пипер, както и с любимите ви сушени подправки – риган, чесън, лук, мащерка, и/или червен пипер. Поръсват се леко със зехтин и върху всяка гърда се поставя 1/2 стръкче розмарин.
Гърдите, наредени една до друга, се покриват с хартия за печене или фолио и се начукват с подръчни материали – точилка, тиган или каквото подходящо имате под ръка. Колкото по-тънки са, толкова по-бързо ще се сготвят, но не прекалявайте, защото започват да се късат. Не се начукват без хартия отгоре, защото много лесно се къса пържолата.
След това се пържат с 1 с.л. зехтин в тиган на среден огън, около 3-4 минути на страна, като първо се пържат от страната с розмарина, който буквално се интегрира в пържолата от начукването.
В този момент в кухнята вече трябва да има страхотни аромати от розмарина в тигана и чесъна във фурната. Единствената по-добра комбинация от тази е бекон и чесън, но за тях друг път. Happy days, както би казал Джейми.
 
 

Десет сериала, които свършиха прекалено рано

| от |

Американската телевизия е известна с това, че може да разбие сърцата на феновете само с един свой замах. Като прекрати любимото им шоу, като убие най-обичания им персонаж… Примерите са безброй в дългите години правене на качествени сериали.

Много от сериалите, които стартираха в сезон 2016-2017 така и не доживяха да видят новата година и… новия си сезон. Някои биват прекратени още преди да се докоснат до малкия екран, а други дори не изкарват цял сезон.

Независимо колко нагади има един сериал, колко подписки се направят и какво говорят феновете за културното му наследство, когато една телевизия реши да дръпне шалтера на някое шоу, то вече е обречено. Малко са примерите, като „Анатомията на Грей“, Family Guy и прочие, които могат да се похвалят, че са видели живот след телевизионната си смърт.

Разбира се, върлият телевизиоман познава и злощастни примери на сериали продължили по-дълго, отколкото е редно. И успели да отегчат нещастната си аудитория до смърт.

Истината е винаги някъде по средата и е редно да знаеш кога да спреш и да се откажеш. Прекалено рано обаче никога не е добра идея. Особено, ако имаш потенциал. Ние сме събрали за вас 10 телевизионни шоута, които приключиха пътя си от малкия екран към нечий хол прекалено рано. Поне според нас. В галерията горе.

 
 

15 модела, които са доста…грозни

| от chronicle.bg |

Всички знаем какво се изисква, за да бъдеш модел. Трябва да си кльощав и красив.

Поне така беше доскоро. По подиумите и на кориците на списанията обаче вече дефилират закръглени модели със секси извивки и хората свикнаха с това, че моделите на 21 век не са като деветдесетарските модели. Напоследък се забелязва и нов тренд в избора на манекенки: далеч не всички от тях са брилянтно красиви. Някои от тях дори не са хубави.

Вижте в галерията 15 момичета, които работят като модели и не пасват на общоприетите стандарти за красота. Някои от тях не са грозни, а имат някакъв дефект, а други…е, кои пък сме ние, че да съдим. Вижте ги.

 

 
 

Gipsy King: Кралският S-Class от Vilner

| от chronicle.bg |

Това, което виждате на снимките, е един от най-новите проекти на Art Studio Vilner. Автомобилът е топ изпълнението на Mercedes-Benz S-Class, като изключим S 65 AMG и Maybach, който реално е позициониран, като отделен модел.

Клиентът е избрал мощният 585 к.с. S-Class, с топ оборудване, но каталогът с опции на Mercedes-Benz така и не е успял да отговори напълно на желанията му за интериор, дори в секциите с AMG и Designo предложения. Това насочва ’The King’ – ще го наречем така, защото ни помоли да запазим името му в тайна -, към Art Studio Vilner.

мерцедес, кола

Фина черна кожа и алкантара, ромбоидно-квадратен десен, изразен чрез бели, контрастни шевове. Vilner изпълняват дори стелките от кожа с квадратна графика, като същият десен е повторен и от двете страници на таблото с алкантарата, които през повечето време остават скрити от затворените предни врати. Пресичащите се бели шевове вървят през централните области на седалките, отстрани на централния тунел, както и по тавана на автомобила. Кората на капака на багажника също е получила фино отношение, алкантара и бели шевове в квадратни графики.

мерцедес, кола

Секции от алкантара и фина кожа „Напа“ правят волана едновременно приятен за окото и на допир. Алкантара покрива гърба на вътрешното огледало, гърбовете на подглавниците и всички оригинално оставени голи пластмасови елементи в интериора. Тя присъства и на тавана, както покрива дори отварящото се „яйце“, което помещава бутоните за набиране на телефонни номера.

мерцедес, кола

2015 Mercedes-Benz S 63 AMG, 5461 куб. см, V8, 585 к.с., 900 Нм, 7 ст. автоматична, задно задвижване, 2045 кг.

 
 

Седмичен хороскоп: предприемачество и авантюризъм

| от Селена Астро |

В понеделник Луната ще продължи да преминава през знака Водолей, най-независимият, оригинален и пълен с идеи знак от зодиака. Денят ще бъде подходящ за работа с нови технологии, телевизия, политика или астрономия. Бихме могли да се впуснем в преследване на целите и мечтите ни, да отделим време за социални контакти или обществени дейности.

Денят ще бъде най-успешен за въздушните знаци Водолей, Везни и Близнаци, както и за хората с лични планети или Асцендент в тези знаци. Не е изключено те да получат изненадващи обаждания или съобщения, които да ги насочат в правилна за тях посока.

От вторник до четвъртък Луната ще пребивава в знака Риби. Докато Луната, която отговаря за емоционалното ни състояние преминава през най-мечтателния и отнесен знак от зодиака, е възможно да сме доста объркани и разсеяни. Няма да ни е лесно да се организираме и да сме достатъчно ефективни, но също така не е изключено и в обстоятелствата около нас да цари хаос и по един или друг начин всичко, с което се захващаме да се размива и протака.

През тези три дни най- не във форма ще бъдат подвижните знаци Риби, Стрелец, Близнаци и Дева, както и  хората с лични планети или Асцендент в тези знаци. На тях ще им е изключително трудно да реагират обективно на ситуациите, в които попадат, понеже ще са с изострена чувствителност и емоциите силно ще влияят на преценките им. За тези знаци е добре да намерят време за разпускане и отделяне от стреса, най-добре биха им се отразили занимания с плуване, йога, танци или творчество.

Петък и събота Луната ще преминава през знака Овен и поради тази причина тези два дни са изключително подходящи за отстояване на позициите, поставяне на нови начала, предприемачество, спортни активности, авантюризъм и състезания от всякакъв тип.

Най-успешен ще бъде периодът за огнените знаци Овен, Стрелец и Лъв, както и за хората с лични планети или Асцендент в тези знаци. Те ще успеят да постигнат важни и значими за тях неща и ще се натъкнат на хора, които да им помогнат със съвет или препоръка.

В неделя Луната ще преминава през знака Телец, поради което вторият почивен ден е изключително подходящ за кулинария, архитектура, отдаване на почивка и удоволствия, грижа за тялото и външния вид. Добър е също така за сключване на договори, правене на инвестиции, започване на професионални, но също така и на лични партньорства.

Най-успешен ще бъде този период за земните знаци Дева, Телец и Козирог, както и за хората с лични планети или Асцендент в тези знаци. При тях е вероятно добро стечение на обстоятелствата да им помогне да разгърнат по много добър начин потенциала и възможностите си.

През цялата седмица много силно ще действа аспекта секстил между Марс и Сатурн. Марс е планетата, която отговаря за начина, по който се отстояваме и борим се за нещата, докато Сатурн символизира пречките, спънките,  ограниченията, авторитетите, но също така и стабилността, реда и статуковото.

Конфликтът между двете планети дава амбиция и желание за постигане на успех, но също така пречи на правилното концетриране на енергията, която влагаме. Поради тази причина в периода е възможно прекалено целенасочено да преследваме някоя своя цел, с риск да смачкаме и нараним някой потърпевш, да изгубим границите си или да се изложим на риск (т.е. да се подадем на Марсовата си енергия) или да сме прекалено нерешителни и сдържани, пропускайки добри възможности и страхувайки се да се откроим и да защитим позициите си. Тогава ще съществува риск да бъдем смачкани и потиснати от останалите (т.е. ще се оставим Сатурн да ни завладее).

За да не се развие нито първия нито втория сценарии е важно да влагаме точното количество усилия и старание, за да постигнем максимално добри резултати, стремейки се да не сме прекалено агресивни и настъпателни, но също така и не прекалено пасивни и сдържани. Важно е да съумеем да запазим вътрешния си баланс и да запомним, че нещата, които се случват по време на Сатурнови аспекти не стават лесно, но за сметка на това са на стабилна структура и здрава основа.