Журналистически напътствия

| от |

Автор: Лора Иванова, www.oib.bg

Ралица Ковачева беше първият гост-лектор за екипа по Журналистика на третото издание на форума „Идеите-това сме ние“. Тя успя да сподели ценен опит от медийната сфера, като подробно разказа за своите кариерни стъпки в изготвяне на новини, информиране по европейски въпроси, работа в БНТ и дейност във факултета по журналистика на Софийския университет.

Присъствието на утвърдената журналистка провокира истинско вълнение сред участниците в екипа, а оживената дискусията засегна важни теми като медийната отговорност към аудиторията, качеството на информационните канали и надеждата за подобряване на журналистическите кадри.

Според Ковачева място за качествена журналистика има, с цената на определени жертви. Тя вижда смяната на поколенията като единствена възможност това да се случи и затова ентусиазирано обещава на младите журналисти да помогне при издаването на студентския вестник на факултета по журналистика в Софийския университет.

Един от основните проблеми в медийната среда е липсата на мащабно изследване на аудиторията, споделя Ралица Ковачева. Отговорността на журналистите е огромна, именно защото чрез работата си те влияят пряко върху нагласите на хората, а те са най-трудно променливи, подчертава гост-лекторът. Друг недостатък е липсата на саморегулация сред повечето медии.

Важен съвет, който младите репортери и фотографи получиха, бе да бъдат винаги искрени в подхода и работата си, защото това ще доведе до по-голямо лично удовлетворение и до по-качествен резултат.

 
 
Коментарите са изключени за Журналистически напътствия