Жозеф Дол: България трупа дългове за следващите поколения

| от |


Председателят на Европейската народна партия Жозеф Дол изрази загриженост, че, по думите му, българското правителство трупа дългове, които ще трябва да бъдат плащани от следващите поколения, предаде БНР. Дол разговаря в Брюксел със заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов:

Нямаме право да увеличаваме дълга. Аз отстоявам социалната пазарна икономика. Това е и основната разлика между нас и социалистите – ние искаме икономиката да даде резултати, с които да правим социална политика. Това, което в момента се случва във вашата страна, е трупане на дългове, които ще плащат следващите поколения. А особено сега, в условията на криза, ние трябва да сме още по-отговорни към тях.

Цветан Цветанов подчерта, че в ЕНП са обезпокоени как българското правителство отрича правото на мнение на протестиращите и реагира срещу тях с полицейски мерки:

Аз не бих искал тук да виним служителите на МВР. Тук е моралният ангажимент на всеки един политик, който участва в едно управление, когато се стигне до подобни сблъсъци, всеки един трябва да направи своите изводи дали не е по-добре за гражданския мир, за сигурността на страната, да си подаде оставката.

Председателят на групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европарламента Жозеф Дол беше избран за лидер на цялата партия на парламентарната асамблея на ЕНП в Брюксел вчера.

Дол получи 112 гласа „за“ от общо 124, съобщиха в профила на партията в туитър. Французинът пое временно ръководството на ЕНП преди месец по молба на починалия по-късно председател Вилфрид Мартенс.

Медиите коментират, че е възможно Дол да бъде определен за кандидат на ЕНП за следващ председател на Европейската комисия. Засега не е известно дали ЕНП ще последва примера на Партията на европейските социалисти (ПЕС) за предварително определяне на номинация за председател на Еврокомисията. ПЕС номинира преди дни за този пост настоящия председател на Европарламента Мартин Шулц.

 
 
Коментарите са изключени за Жозеф Дол: България трупа дългове за следващите поколения