Жирардели ще съветва Ангелкова

| от |

Марк Жирардели е съветник на министъра на туризма Николина Ангелкова. Той бе представен днес, предаде репортер на БГНЕС.

За Ангелкова е изключителна чест, че Марк Жирардели ще бъде неин съветник и посланик на България по света. „Той работи за България и представлява страната ни още от 2005 г. Изключително много харесва нашата държава и знае какъв е нашият потенциал особено в зимния туризъм“, каза тя. „Жирардели е легенда в ски спорта и вярвам, че благодарение на неговия опит, контакти и усилия през следващата година, когато ви информираме за резултатите от нашата дейност, те ще бъдат видими“, добави Ангелкова.

Марк Жирардели сподели, че през 2005 година е видял една твърде различна картина от това, което представлява България в момента. Трябва да ви кажа, че наистина харесвам ужасно България, призна ски легендата. Той е особено горд с оказаната му чест да бъде посланик на България във връзка със зимните спортове и обеща да направи всичко възможно да промотира името й.

Ангелкова обяви приоритетите на своето министерство. Те са: създаването на устойчива национална стратегия по туризъм; развитие на регионалните брандове, маркетингова и рекламна стратегия, която да съответства на националната; развитие на туристическата инфраструктура, която е свързана с подготовката на създаването на национален фонд за туристическа инфраструктура и туристически атракции. В момента се обсъжда кога е възможно този фонд най-рано да стартира – може би в началото на 2016 г. би било реалистично, уточни Ангелкова.

Друг фокус, който тя изброи, е върху развитието на специалните видове туризъм – максимално възползване от съществуващите европейски средства за периода 2014 – 2020. За целта ще има специално създадена дирекция „Програмни проекти“ в новата структура на министерството. „Основната ни цел ще бъде позиционирането на България като разпознаваема годишна туристическа дестинация – в първите топ 5 на европейския пазар“, каза Ангелкова.

Работата ще бъде фокусирана и върху съществуващото законодателство и промяната му, за да се постигнат всички набелязани цели. Вече е започнала работа по две от наредбите.

„Статистиката до момента показва, че от една страна имаме увеличение на желаещите и гостуващите в България, от друга страна имаме спад на почивките и ваканциите“, заяви министърката и посочи, че това дава достатъчно основание да се фокусират върху подготовката и правилното анализиране на данните. Затова в новото министерство ще има специално звено за статистика и анализ. Вече им група, която работи заедно с хората в НСИ. Тя припомни данните за периода януари – октомври 2014, които показват, че има увеличение за гостуване и бизнес – 5,6% и намаление при пътувания с цел почивка и ваканция – 6,9%. Основен спад от Русия и Украйна за туризма.

Тя каза, че в новия програмен период около 1 млрд. евро са средствата по оперативните и директните програми, които могат да се ползват в сектор туризъм. „Разбира се те са на конкурентен принцип – тези пари не са резервирани за туризма на 100%, нито пък са само за България, затова е много важно, ние да имаме необходимата концепция и план и да кандидатстваме за тях“, заяви Ангелкова. Предвижда се създаване на регионални звена и туристически представителства в чужбина на целеви пазари. Статистиката до момента и анализите показват, че съседните държави са един от нашите важни целеви пазари, европейските и специален фокус върху далечните пазари. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Жирардели ще съветва Ангелкова