Жертви и ранени при влакова катастрофа в Шуменско

| от chronicle.bg |

Поне седем души са загинали, 12 души са извадени живи под развалините при взрив на влакови цистерни в Шуменско. Инцидентът е станал около 5.30 ч. сутринта до гарата на селото. Чул се е силен тътен. Предполага се, че влакът, натоварен с пропан бутан, е дерайлирал при влизане в гарата в село Хитрино, вследствие на което е станал взрив. Има над 25 пострадали, като сред тях има хора с много тежки изгаряния и травми.

По-тежко пострадалите се транспортират до Варна. Военно въздушните сили са в готовност да окажат съдействие за транспортиране с хеликоптер, ако се наложи, каза пред „Фокус“ главен комисар Николай Николов от ПБЗН.

„Поне 20 сгради са разрушени. Смятаме, че няма опасност от нов взрив, въпреки това е разпоредена евакуация на близките до инцидента къщи. Тези, които не се подчинят на разпорежданията ни ще бъдат принудително извеждани от застрашените зони“, поясни той.

Влаковата линия пресича селото и край нея има много къщи и търговски обекти.

„В 05.42 е получен сигнал за пожар в дежурната оперативна част на Областната дирекция. Съобщено е, че е дерайлирал товарен влак в Хитрино – композиция от 26 цистерни“, каза говорителят на ОДМВР – Шумен.

На място има пожарни, много полиция и медицински екипи. Те евакуират хората в състедство на гарата, за да осигурят безопасността им. На място има експерти от Регионалната инспекция по околната среда и водите, които ще извършват замерване на въздуха с газ анализатор за наличие на вредни емисии във въздуха. Периметърът на пожара е изключително голям и на място е трудно да влязат екипи, предвид на това, че все още има опасност от разрастване на огъня.

Влаковата композиция е наброявала около 19 цистерни, 8 от които са се обърнали при дерайлирането на влака.

Движението в района е ограничено и полицията предупреждава шофьорите да се движат с повишено внимание по обходен маршрут от разклон и да спазват указанията на „Пътна полиция“.

Композицията е пътувала към Русе и е превозвала газ – пропан бутан. Служителите на компанията, която отговаря за композицията, проверяват редовно психическото и физическото състояние на служителите си. Това каза пред bTV Димитър Баев, собственик на фирмата, която стопанисва влаковата композиция.

 
 
Коментарите са изключени за Жертви и ранени при влакова катастрофа в Шуменско