Жените с власт по-уязвими за депресия от мъжете

| от |

Жените с власт са по-уязвими за депресия от техните колеги от силния пол, сочи проучване на проблема, извършено от учени от САЩ, предаде АФП.

Специалистите проучили как стои въпроса като изследвали 1500 жени на средна възраст от щата Уисконсин и 1300 мъже от същата възрастова група от същия щат. Оказало се, че дамите с власт – с правото да назначават, уволняват и да влияят върху равнището на заплатите на служителите – проявяват много повече симптоми на депресия от жените без тези права. „При мъжете с тези правомощия има по-малко симптоми“, заяви пред медиите водещата екипа по проучването проф. Тетяна Пудровска, социолог от Тексаския университет. Причината за това може би е в това, че разликата идва от факта, че жените с власт на работното място, когато действат с доверие и увереност биват оценявани негативно, което предизвиква хроничен стрес, смята Пудровска. От друга страна на мъжете не им се налага да се борят с негативните стереотипи, които преследват дамите. Парадоксът при представителките на нежния пол е, че в сравнение с дамите с по-нисък статут високопоставените имат по-високо ниво на образование, по-престижни постове и по-добра заплата, радват се на по-голяма задоволеност и автономност в трудовия си процес, но са в по-лошо състояние на психично здраве.

Спонсорираното от Националния здравен институт изследване ще бъде публикувано през декември в сп.“Journal of Health and Social Behavior“. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Жените с власт по-уязвими за депресия от мъжете