Жан-Клод Юнкер настоява Кристалина Георгиева да остане в новия екип на ЕК

| от |

Жан-Клод Юнкер, който се очаква да бъде одобрен утре от Европейския парламент за председател на Европейската комисия, настоява Кристалина Георгиева да бъде номинирана от настоящото българско правителство за нов мандат в ЕК, за да заеме отговорния пост на заместник-председателят на Комисията, отговарящ за външните работи на ЕС, посочва източници на ЕК за сайта EurActiv, предаде БНР.

iunker

Очаква се лидерите на ЕС да обсъдят наследника на сегашния шеф на външните работи на ЕС Катрин Аштън, както и на председателя на Европейския консултативен съвет Херман ван Ромпой и на следващия президент на Еврогрупата на извънредна среща на европейския връх на 16-и юли. Името на Георгиева беше нееднократно споменато като силен кандидат за вицепрезидент на ЕК, отговарящ за външните работи на съюза, посочва изданието. Другото име, което се споменава, е на италианския външен министър Федерика Могерини, която обаче не се ползва с подкрепата на няколко страни от Източна Европа, които смятат, че Италия е прекалено приятелски настроена към Русия в контекста на продължаващата украинската криза.

Говори се, че Юнкер е провел редица телефонни разговори с българския министър-председател Пламен Орешарски, за да се увери, че Георгиева ще бъде номиниран за следващ български комисар. Въпреки този натиск, Орешарски, който се очаква да представлява България на срещата на върха в ЕС тази сряда, е заявил, че той все още не е готов с предложението за нов български еврокомисар.

Дипломати посочват, че европейските лидери, които няма да представят техните кандидати за ЕК на срещата на 16-и юли, няма да бъде в състояние да „изтъргуват“ най-добрите места в новата Европейска комисия.

Според слухове Юнкер е съобщил на Орешарски, че той трябва да дойде в Брюксел с отворен мандат и взето решение, вместо да казва на лидерите на ЕС, че той няма мандат за подобно решение.

Очаква се Пламен Орешарски да подаде оставка по-късно този месец, като предсрочните избори в България ще се проведат на 5-и октомври.

В българската преса пък се тиражират спекулации, че Сергей Станишев може би също се интересува да стане европейски комисар, но вероятно с по-малко важен ресор като социалните въпроси, посочва EurActiv, допълвайки, че Станишев, който е и председател на Партията на европейските социалисти, току-що беше избран за член на Европейския парламент.

Станишев отрече да има планове да работи като еврокомисар, заявявайки, че настоящият му пост на председател на Партията на европейските социалисти е по-важен и че той ще се кандидатира за преизбиране на Конгреса на това европейски политическо семейство през есента на 2015-а година.

Трябва обаче да се има предвид, че до преди дни Станишев отричаше многократно, че той ще стане евродепутат, което поражда съмнение и в неговия отказ, че желае пост в новата ЕК.

В същото време основната опозиционна сила в България – ГЕРБ на бившия министър-председател Бойко Борисов, която е част от ЕНП, продължава да подкрепя силно Кристалина Георгиева за втори мандат като европейски комисар, посочва изданието.

Кристалина Георгиева

Кристалина Георгиева

Според EurАctiv не се очаква на срещата на върха в сряда да бъдат обсъждани имената на други европейски комисари, но най-вероятно Жан-Клод Юнкер ще подчертае пред лидерите на ЕС, че той се нуждае от конкретни номинации за ЕК преди края на август, когато започва сезонът на отпуските.

Според настоящото времево разписание, на 15-и юли Европейският парламент ще гласува за избирането на Юнкер като нов шеф на Европейската комисия на мястото на Барозу. На 16-и юли на специална европейска среща на върха лидерите на ЕС ще дискутират номинациите за други важни позиции в Европейския съюз. През периода юли-август 28-те страни-членки на ЕС ще трябва да уточнят техните кандидати за европейски комисари, като се очаква след това Европейският парламент да гласува новата Европейска комисия. Следващата официална Европейска среща на върха (Европейския консултативен съвет) трябва да се проведе на 23-ти и 24-ти октомври, като от 1-ви ноември трябва да започне да работи новата Европейска комисия, а от 1-ви декември се очаква и новият президент на Европейския съвет да поеме своя пост.

 
 
Коментарите са изключени за Жан-Клод Юнкер настоява Кристалина Георгиева да остане в новия екип на ЕК