„Жадният вампир“ срещу данъкоплатците

| от |

Кристиела Симеонова

Новото главоболие на Камерън, изразяващо се в 2,1 млрд. евро, приближава Лондон с още една крачка към изхода на ЕС.

Кой, ако не Великобритания, отново е в центъра на събитията в Европейския съюз. И то пак несъгласна и бунтуваща се срещу установените от ЕС правила. Почервенялото от гняв лице на Камерън и стиснатият юмрук изместиха на заден план основните теми на провелия се в четвъртък и петък Европейски съвет, обвит в поредните общи приказки. Незабелязан остана призивът, превърнал се в мантра, фискалната дисциплина да се съчетава с програма за инвестиции, насърчаваща растежа. Така и не стана ясно как точно ще се финансира поръчението към Юнкер за проект за инвестицонен пакет на стойност от 300 млрд. евро. Двата лагера отново се изправиха един срещу друг – страните, стриктно спазващи правилата за стабилност и балансираните държавни бюджети, и „непослушните“, т.е. Германия, от едната страна, и Франция и Италия, от другата. Разколът в тази насока става все по-очевиден, докато президентът на ЕЦБ и Европарламентът призовават за повече разходи, за да се подпомогне икономическото съживяване. На италианския премиер Ренци пък му е напълно безразлично как ЕК гледа на неговия бюджет, който така или иначе щял да бъде реализиран.

Едновременно с порицанията и изискването на обяснения за представените бюджети, Еврокомисията пък поиска още пари за годишните вноски към европейския бюджет от определени страни членки. Именно това се превърна в основната новина от съвета. Разгневеният Камерън твърдо заяви, че страната му няма да направи плащане на 1 декември. Макар от юридическа гледна точка заканата му да е невъзможна.

Трябва да се признае, че никак не му е лесно на премиера Камерън да жонглира с британския евроскептицизъм и правилата на ЕС. И то с дишащия зад врата му Найджъл Фараж. Консерваторите загубиха частични избори по-рано този месец и най-вероятно ще изгубят второ място след изборите през ноември, за сметка на антиевропейската Партия на независимостта. Сега пък искат още пари от британските данъкоплатци. Тези 2,1 млрд. евро определено приближават с още една крачка Обединеното кралство към излизане от ЕС, за което Камерън обеща референдум през 2017 г., ако запази премиерския пост. Предвид всичко това е напълно основателна бурната реакция на британския премиер. Пак поради гореизброените причини изненадата му от неочаквано поисканите допълнителни средства може и да е преиграна…
Поредната кофа с вода в евроскептичната мелница на Фараж се оказаха изисканите допълнителни средства. Искането Великобритания да преведе допълнителни 2,1 млрд. евро към бюджета на ЕС според него показва, че Брюксел е „жаден вампир, който пирува с кръвта на британските данъкоплатци“.

Исканията предизвикаха още по-настоятелни призиви за референдум, както и мнения, че разривът между Германия, в лицето на стожер на ЕС, и Великобритания става по-голям. Като се имат предвид и последните изказвания на германския канцлер за недопустимото нарушаване на правилата за свободно движение не само на стоки, но и на хора в ЕС, пресата на Албиона коментира, че това е наказанието на Камерън за антиимиграционната му политика.

Освен Великобритания Холандия, Италия, Малта, Латвия, Кипър, Гърция, Ирландия и България, от която искат още 7 млн. (вноската ни за 2014 г. е в размер на 397 317 226 евро), също трябва да довнесат, макар и значително по-малко, пари в европейската хазна. Забележете, че сред изброените са и страни, раздирани от кризата. 19 държави пък получават награда – ще им бъдат възстановени средства. Сред тях са Германия и Франция, които ще получат най-големи суми – съответно 780 млн. и малко над 1 милиард.

На какво се дължи преизчислението на годишните вноски обаче не става съвсем ясно. Според ЕК това е станало на базата на одобрен от всички страни членки нов модел за пресмятане на приходите от ДДС и на реалния ръст на БВП. Както знаем, вноската на всяка страна членка е около 0,7% от нейния брутен национален доход. Не е и за подценяване и фактът, че Великобритания се ползва с определена отстъпка в бюджета на ЕС, договорена още от Маргарет Тачър.

„Файненшъл таймс“ отбеляза, че фискалната корекция в отчитането е настъпила поради скритите елементи на сивата икономика в резултат на преоценката на националния БВП. Съгласно новите правила оценката на БВП трябва да взима предвид приноса от проституцията, трафика на наркотици и контрабандните стоки.

Според други източници пък тези корекции се дължат на преизчисляване на икономическия ръст за периода 1995-2013 г. Обяснението е, че ако икономиките са се развили по-добре от очакваните прогнози за този период, то трябва да си платят. Или както коментира британският вестник „Експрес“, „британските данъкоплатци трябва да платят данък успех“ – „понеже нашата икономика се е справила по-добре с кризата от други и ръстът ни е по-добър от първоначалните очаквания на комисията, сега трябва да платим по-голяма вноска“.
Според отиващия си като председател на ЕК Барозу това е съвсем нормална процедура. Явно сега методът е различен. А бъркотията – пълна.

Макар това да не са окончателните данни, както твърди ЕК, цифрите са стряскащи. „Това не е цифра, това е смъртоносно оръжие. Произвеждането на такова смъртоносно оръжие кара хората да вярват, че това място е пълно с безсърдечни бюрократи и технократи“, роптае Ренци. И с основание. Как ЕК разбираемо ще обясни на обикновения данъкоплатец, че ще трябва да плаща още и още…

 
 
Коментарите са изключени за „Жадният вампир“ срещу данъкоплатците