Затвореният в Северна Корея американец беше показан на медиите

| от |

Американският мисионер Кенет Бей, който се намира в севернокорейски затвор от повече от година, заяви пред медиите, че иска да се върне при семейството си и помоли САЩ да му помогнат, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.
1

45-годишният Пе Джун-хо (Кенет Бей), беше осъден на 15 години принудителен труд за противодържавна подривна дейност в Северна Корея (КНДР). Според Върховния съд той е използвал
туристическия си бизнес за провеждането на противодържавна дейност.

При появата си пред медиите Кенет Бей носеше затворническа униформа с номер 103. Той заяви, че към него не са се отнасяли зле и изрази увереност, че Вашингтон може да осигури освобождаването му чрез сътрудничество и разбирателство с правителството в Пхенян. Мисионерът се извини и потвърди, че е извършил противодържавна дейност.

3

Според Кенет Бей, коментарите на вицепрезидента на САЩ Джо Байдън и собствената му сестра са усложнили ситуацията му. Те са заявили пред медиите, че той не е извършил никакво престъпление, което е вбесило задържалите го. „В резултат, въпреки че в продължение на 5 месеца досега бях на лечение в болницата, изглежда ще трябва да се върна в затвора. И освен това има големи проблеми при обсъждането на амнистията ми“. Бе се лекува в пхенянския болничен комплекс „Дружба“ поради проблеми със сърцето и панкреаса. В болницата е била проведена и пресконференцията.

Според анализатора Ким Джин Му от Корейския център за отбранителни анализи, цитиран от АП, „Причината, поради която Северна Корея е принудила Кенет Бе да направи това изявление, е
че те искат Вашингтон да им протегне ръка“.

2

„Изявленията на Бе са призив Вашингтон активно да убеждава Пхенян да го освободи“, подчерта той. Причината вероятно се крие в конфликта около ядрената програма на страната. Други чуждестранни анализатори смятат, че целта на Пхенян е да получи помощи и инвестиции, за да подкрепи икономиката си.

 
 
Коментарите са изключени за Затвореният в Северна Корея американец беше показан на медиите