Затъването на рублата

| от |

Рублата се търкаля – все по-надолу и все по-бързо. Анексирането на Крим, войната в Източна Украйна, санкциите и падащите цени на нефта поставят руската икономика и валута под натиск, предава Дойче веле.

Обменно бюро в центъра на Москва. Работници монтират ново гише. На таблото е посочен обменният курс: 1 евро струва 51 рубли и 55 копейки, 1 долар – 40 рубли и 55 копейки. Отдавна курсът на рублата не е бил толкова нисък. Хората в обменното бюро предпочитат да не коментират.

По телевизията зачестяват съветите към руснаците какво да правят. Много актиен в това отношение е и самият финансов министър Антон Силуанов: „Винаги казвам на обикновените хора, че ако човек плаща в рубли и получава заплатата си в рубли, то тогава трябва да остане на рублата. Ако обаче някой има разходи в друга валута, или планира пътуване в чужбина, или пък пести за разходи в чужбина, тогава естествено е по-добре да има известна спестена сума и в друга валута. Но тя да е по-малката част, основната трябва да си остане в рубли“, настоява министърът.

Руските фирми обаче са принудени масово да купуват долари, защото санкциите спират достъпа до международните финансови пазари. Централната банка реагира на падането на стойността на рублата с крайни покупки на ценни книжа. Анализаторите предполагат, че скоро не се очаква стабилизиране на рублата. Продължителната слабост на националната валута „изяжда“ и валутните резерви на страната – през миналата година те са намалели с почти 10 % – от 500 милиарда на около 454 милиарда щатски долара.

Руската тактика

От Централната банка твърдят, че целта не е девалвацията на рублата да бъде спряна напълно, а само процесът да бъде смекчен. Защото обезценяването на рублата работи в полза на руския износ. Руската външна търговия обаче разчита основно на продажбите на нефт и газ и за стабилизиране на рублата страната предвижда преминаването към разплащане с рубли вместо с долари. „Това ще повиши доверието в рублата и засили търсенето на рубли. Ние сме един от най-големите в света доставчици на енергийни суровини и би било правилно да вкараме в оборот колкото се може повече рубли. Защото купувачите така или иначе идват с техните евро и долари на нашия пазар, ще купуват рубли и ще плащат в рубли“, казва руският финансов министър.

Ако проправителствените медии въобще информират за обезценяването на рублата, то те го правят много внимателно. Например в икономическото предаване на канал „Россия 24“ водещата се опита да успокои зрителите по следния начин: „Един от най-важните фактори, който влияе негативно на рублата, са понижаващите се цени на нефта. Според експертите, нефтът е достигнал най-ниските си възможни цени. Зимата обаче вече чука на вратата, а през студения сезон цената на топлоенергията се покачва. Така че тенденцията за спад на курса на рублата скоро може да се обърне“, гласеше коментарът.

 
 
Коментарите са изключени за Затъването на рублата

Повече информация Виж всички