Засилени мерки за сигурност около сградите на ЕС

| от |

Европейският съюз засилва мерките за сигурност в централата си в Брюксел след арестите на джихадисти, които са се завърнали от Сирия и са планирали нападение срещу сградата.

По време на обиск в Холандия са открити материали на тези джихадисти, които могат да бъдат използвани за направата на взривни устройства. Белгийските съдебни власти обаче не са открили доказателства за заговор за нападение срещу сградата на Европейската комисия. На входа й в централната част на Брюксел има разположени повече охранители. Те проверяват пропуските на всички хора, които влизат в нея.

„Предвид настоящата международна ситуация и като мярка за сигурност, реших да повиша нивото на сигурност в сградите на Комисията. Ако е необходимо ще бъдат предприети допълнителни мерки за сигурност“, каза Марош Шефчович, заместник-председател на Комисията, който отговаря за сигурността. Говорителят Джонатан Тод заяви, че Комисията „постоянно наблюдава“ ситуацията със сигурността, макар че белгийските власти потвърдиха, че няма изрична заплаха за сградата. „Няма да коментираме мерките за вътрешна сигурност, предприети от Комисията. В миналото не сме говорили за това и няма да го направим поради очевидните причини“, каза той.

Прокуратурата в Брюксел опроверга информацията за експлозиви, открити при обиски в Белгия. Двамата задържани души остават в ареста.

Смята се, че около 400 белгийци вероятно са се включили във войната в Ирак и Сирия, 90% от които са се върнали в Белгия. /АФП, БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Засилени мерки за сигурност около сградите на ЕС