Защо Средиземноморската диета е полезна за здравето

| от |

Средиземноморската диета предпазва от сърдечносъдови заболявания, като съществено понижава кръвното налягане. Ново изследване на британски специалисти разкрива как става това, пише в. „Дейли експрес“.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Някои от ключовите храни в Средиземноморската диета – зехтин, ядки и авокадо, са богати на ненаситени мазнини. Други като целина, моркови и зелени листни зеленчуци изобилстват от нитрати и нитрити. Именно на тази комбинация се дължи същественото понижаване на кръвното налягане, обясняват авторите на изследването от Кралския колеж в Лондон.

„Настоящото проучване помага да обясним защо Средиземноморската диета допринася за намаляването на случаите на сърдечносъдови проблеми“, казва професор Филип Итън от изследователския екип.

Отдавна е известно, че зехтинът, зеленчуците, плодовете и ядките предпазват от инсулт и инфаркт. Новото проучване разкрива механизма, на който се дължи благоприятният ефект.

В експерименти с мишки изследователите са установили, че нитро мастните киселини, получени от реакция между ненаситените мастни киселини в зехтина и азота в зеленчуците, блокират ензим,наречен sEH, който повишава кръвното налягане.

 
 
Коментарите са изключени за Защо Средиземноморската диета е полезна за здравето