Защо Сабине Кристиансен подкрепя Бареков?

| от |

Както бе обявено – подкрепа на Бареков и неговата партия оказва германската журналистка Сабине Кристиансен. Пред Дойче веле тя съобщи в какво се изразява сътрудничеството им, което е и повод за коментар от Юрген Рот, пише Дойче веле.

0,,17502961_403,00

В отговор на въпроса как се е стигнало до сътрудничеството ѝ с Николай Бареков и „България без цензура“, дългогодишната германска телевизионна водеща Сабине Кристиансен заявява: „Различни жени от Европа оказват подкрепа на движението „Евромайки“, за да могат повече жени да участват в политиката и да бъдат избрани за евродепутати. Ние с Юта Клайншмид /първата жена, печелила ралито „Париж – Дакар“ – б.р./ се срещнахме с жени, които се застъпват за по-добра социална политика от една страна, а от друга искат да бъде оказана повече подкрепа на жените в образованието и равноправието“. Партията на Бареков ще изпрати в Брюксел изключително жени, подчертава пред Дойче веле Сабине Кристиансен. А по повод твърденията, че щяла да осигури на Николай Бареков достъп до германския икономически елит, казва кратко и ясно „това са глупости“. „Нито той е казвал подобно нещо, нито аз съм споменавала това.“

Самият Николай Бареков, който – както се разбра от седмичния политически обзор на БНТ „Панорама“ – не е научил точно името на бившата германската телевизионна водеща, която подкрепя неговата партия, на свой ред споделя какви очаквания има: „Обясних ѝ кой всъщност е господин Бойко Борисов, защото той често ходи да се снима с госпожа Меркел, но госпожа Меркел не знаеше, никой не ѝ беше казвал, че той всъщност е въртял бухалката по улиците на София преди 20 години“. Както стана ясно – Бареков разчита на Сабине Кристиансен като „лична приятелка на федералната канцлерка“ /отново цитат/ да ѝ предаде тази информация.

В интервю за Дойче веле германският публицист Юрген Рот коментира ангажимента на Сабине Кристиансен в България.

ДВ: Като познавач на германския медиен ландшафт, как бихте определили мястото на Сабине Кристиансен в него?

– В българските медии Сабине Кристиансен бе представена като „най-добрата политическа журналистка на Германия“ /http://www.focus-news.net/news/2014/05/14/1918518/v-burgas-liderat-na-balgariya-bez-tsenzura-nikolay-barekov-se-sreshtna-s-zhurnalistkata-ot-germaniya-sabine-kristiansen.html/. Във връзка с което имам някои съображения. Тя действително води от 1998 до 2007 води най-важното и най-гледаното политическо предаване на Първа обществена телевизия АРД. Тогава сътрудникът на „Шпигел“ Матиас Матусек я нарече „Най-успешната изпълнителка на журналистически роли в Германия“. Неправителствената организация „ЛобиКонтрол“ установи, че в нейното предаване „представителите на фирми и икономически съюзи са предпочитани гости, докато синдикатите или социалните съюзи не са достатъчно представени. А членовете на потребителски и неправителствени организации или граждански инициативи не се появяват в шоуто“. /https://www.lobbycontrol.de/sabine-christiansen-schaubuhne-der-einflussreichen-und-meinungsmacher/

0,,17643724_303,00

След това Кристиансен бе водеща на предавания в частни телевизионни канали, появи се като рекламно лице на плакати за вестник „Билд“. От 2012-та година насам тя е член на административния съвет на „Ocleen TV Holding“, международна технологична фирма от Швейцария, разработила софтуер, позволяващ автоматизираното разпращане на телевизионни реклами според демоскопските и демографските лични данни. Което не е много свързано с независимата журналистика. Освен това тя е член на управителния съвет на модната фирма „Arqeonautas Fashion“, а от 2013-та е предложена за член на надзорния съвет на дружеството „Hermes Europe“ – фирма за куриерски услуги, станала обект на много критики заради наложените от нея тежки трудови условия. Всички тези постове определено правят чест на „най-известната германска журналистка“, ако ми позволите тази ирония.

ДВ: Как си обяснявате факта, че г-жа Кристиансен изведнъж оказва подкрепа на една политическа партия в България?

– До момента Сабине Кристиансен почти не се е занимавала с политическата ситуация в България, или поне на мен не ми е известно. Във връзка с което с изненада прочетох, че тя определя Николай Бареков като „млад енергичен лидер“, решен да се пребори с корупцията, младежката безработица и социалните проблеми на България. И била обещала – пак по сведения в българските медии, че ще въведе Николай Бареков в политическия и икономически елит на Германия. В такъв случай изниква въпросът дали предизборното обещание на Бареков, че ще се бори против корупцията, трябва да се възприема сериозно. Понеже за мен близостта на г-жа Кристиансен до неолибералните кръгове на германската икономика не подхожда на един реномиран журналист, се питам – как се е стигнало до това сътрудничество с „България без цензура и г-н Бареков?“.

ДВ: Вие следите внимателно развитието в България, автор сте на много статии и на книга за сенчестите страни на българското общество. С какво привлече вниманието Ви ангажимента на г-жа Кристиансен към г-н Бареков?

– В Германия не се знае много за стремителния възход на лидера на „България без цензура“, който бие барабана за европейските избори и за своята партия, и се застъпва за „капитализъм и пазарна икономика с човешко лице“. Самият аз забелязах Бареков тогава, когато предизвика огромен скандал с твърденията, че правителството на Бойко Борисов е фалшифицирало голямо количество бюлетини. Именно оттам започна възходът на крайно оспорвания телевизионен журналист, който очевидно разполага с необичайно много пари. Затова се питам дали като телевизионен водещ е спечелил парите, с които финансира скъпата реклама на своята нова партия. Във всеки случай той отказва да посочи източниците на своето състояние, което за политик, който официално се бори срещу корупцията, е по-скоро странно. Някои български журналисти критикуват неговата близост със спорния предприемач и политик Делян Пеевски, който е не само символ на опасната медийна концентрация в България, но и на непрозрачните обвързаности. И ако Сабине Кристиансен оказва подкрепа на доскоро непознат политик като Николай Бареков, за мен е ясно кой какви интереси форсира, макар да може да се спори за причините – това не са интересите на мнозинството българи, които искат истинска политическа промяна, а отново интересите на един малък влиятелен елит.

 
 
Коментарите са изключени за Защо Сабине Кристиансен подкрепя Бареков?