Защо пак Орбан?

| от |

Страхът е най-силният съюзник на управляващите в Унгария: страхът на хората от репресии, от загуба на работа или капитал. Утре Унгария избира и по всичко личи, че пак ще избере Виктор Орбан и неговата партия, пише Дойче веле.

Viktor Orban

„Успех, Унгария!“ Приблизително такова е посланието на един лозунг, който може да се прочете навсякъде из Унгария. Той краси плакатите на управляващия Унгарски граждански съюз /ФИДЕС/. Думата „Унгария“ е рамкирана от стрелка, която сочи нагоре и напред. Политиците от ФИДЕС и преди всичко техният лидер Виктор Орбан също отправят само положителни послания. „Преди четири години Унгария беше на ръба на фалита, а сега страната се радва на стабилна и растяща икономика, става все по-силна и е изправена пред блестящо бъдеще“, заявява Орбан. Всъщност социалната и икономическа реалност изглеждат доста по-различно от представите на Виктор Орбан и неговото правителствено мнозинство.

Икономическата криза далеч не е преодоляна. Унгария е разединена в социално отношение. Една трета от десетте милиона унгарци живеят в бедност. По всичко изглежда обаче, че партията ФИДЕС и присъединилата се малка християндемократическа партия ще спечелят абсолютно мнозинство на парламентарните избори в неделя /6.4./ Поне така изглеждат резултатите от всички допитвания. Вероятно Орбан отново ще спечели две трети мнозинство в парламента. Опозиционният блок „Правителствена смяна“, който се състои от пет партии, събира само 25 до 30 процента от гласовете.

Архитектура на властта

Дали недолюбваният на Запад Виктор Орбан действително е толкова популярен в Унгария, както сочат анкетите? Само отчасти, смятат много унгарски наблюдатели. Публицистът Атила Ара- Ковач изтъква няколко причини за очаквания успех на Орбан и неговата коалиция с християндемократите. „Чрез своята „борба за свобода“, която по същество е силно антиевропейска, както и националистическа, Орбан държи своите привърженици в състояние на непрекъсната мобилизация“, казва експертът по външнополитическите въпроси. Голяма част от унгарците междувременно се страхуват от неблагоприятните последици на глобализацията, а Орбан им обещава сигурност. „Друга част от обществото живее в постоянен страх от Орбан и неговата система. Това са държавните служители, които се страхуват да не загубят службата си, или предприемачите, които се опасяват, че няма да получават повече поръчки“, казва експертът.

През последните години Орбан и неговото правителствено мнозинство радикално прекроиха Унгария. Те смениха управляващия елит в държавния апарат, в публичния сектор и в обществено-правните медии. Виктор Орбан дългосрочно си подсигури властта със стотици закони и правителствени разпоредби. Между другото беше гласувана парламентарна реформа и реформа на избирателното право, скроени точно по мярката на Орбан и неговия съюз с християндемократите. В избирателното право беше засилен мажоритарният принцип, а избирателните райони бяха разпределени наново. В много от бастионите на ФИДЕС е достатъчен по-малък брой гласове за спечелването на мандат, отколково в лявоориентираните избирателни райони.

„ФИДЕС прекрои избирателното право така, че относителното мнозинство от гласове се превръща в парламентарно мнозинство“, казва Роберт Ласло от будапещенския ИнститутPolitical Capital. В течение на годините Виктор Орбан подмени ръководствата на много важни институции с хора от собствената си партия. Близкото партийно обкръжение получава привилегирован достъп до доходни сделки и лицензи за търговия с тютюневи изделия или покупки на земя. Широкото население пък печели от т.нар. борба срещу повишаването на режийните разноски. Виктор Орбан на няколко пъти намалява цените на природния газ, еректроенергията, водата и общинските услуги предимно за сметка на чуждестранните доставчици.

Националистическа реторика

В идеологически план Орбан и неговото правителствено мнозинство залитат все по-силно надясно. Тяхната реторика е открито антиевропейска, националистическа и авторитарна. Много често Орбан прави и антисемитски и антицигански изявления. С тях той се самоизолира от Европа и разпали стари конфликти със съседни държави като Румъния. Неговата популистка реторика обаче среща одобрението на една част от унгарското население.

Социалистическата либерална опозиция обаче не успява да се противопостави успешно на управляващите. Силата на Орбан е в слабостта на демократичната опозиция. Едва преди няколко седмици се стигна до обединяването на пет социалистически и либерални партии в опозиционен блок, наречен „Правителствена смяна“. Конфликтите между тях обаче едва ли са изцяло преодоляни, а и самите партии сякаш не са особено убедени в силите си да предизвикат смяна на правителството в Унгария.

Изненадващи победители в парламентарните избори могат да се окажат десните екстремисти от Йобик /в превод: „по-добрите“/. През последните месеци те загърбиха своята антисемитска и антициганска реторика и се представяха по-умерено. Според анкетите, Йобик може да спечели до 20 процента от гласовете. Десните екстремисти обаче не оставят съмнение какво ще стане, ако дойдат на власт: излизане на Унгария от ЕС, повторно въвеждане на смъртното наказание, проверки на политици и държавни служители за евентуално притежаване на израелско гражданство, както и интерниране на ромските деца в държавни приюти.

 
 
Коментарите са изключени за Защо пак Орбан?