Защо Лондон бие Делхи и Мумбай в Индийската кухня

| от |

При наградите за ресторанти рядко виждаме нещо неочаквано, особено ако те включват капризнахрана. Представете си изненадат, когато престижните Националните Награди за Ресторанти обявиха нов индийски ресторант в Лондон Mayfair за ресторант на годината.

Gymkhana си е изградил репутация от отварянето си миналия септември, а много хранителни/гастрономни критици редящи се на опашка за повторна визита в рамките на първата седмица. Giles Coren,резервираният критик на The Times даде първата си перфектна оценка и обяви Gymkhana е най-добрият ресторант, в който някога съм бил.

resturant

Още по-интересно е това, че въпреки огромната роля на индийската кухня в британската култура това е първият път, в който индийски ресторант печели наградата. Смята се, че един от първите ресторанти, отворил в Лондон е Hindoostanee Coffee House, през 1810. След постигането на независимост на Индия през 1947, изследванията твърдят, че chicken tikka masala е любимото ястие на Великобритания. Често срещана практика при младежите е да прекарат вечерта в някой пъб преди да се отправят към най-блиския индийски ресторант.

Gymkhana и по-малкият му британски брат Karam Sethi и двата (установени в Trishna), развива концепцията още повече. _40855264_curryhouse2_203Много кулинарни ентусиасти смятат, че най-иновативната и интересна индийска кухня се намира не в Делхи и Бумбай, но само в Mayfair и Knightsbridge.

Лесно разбираема е бързо увеличаващата се популярност на Gymkhana. Sethi казва: „цялата концепция е повлияна от визитите ми като дете в Gymkhana Club в Делхи и голф клуба. Спомените ми включват добра храна, питиета и компания.“

Забравете атмосферата, това, което има значение е качеството и автентичния вкус на храната които наистина привлича клиентите. Това се доближава най-много до индийската домашна кухня поставяйки ударение върху традиционни индийски ястия, сред, които и шиш кебапите. Sethi казва: ловът е забранен в Индий, така че всичко, което може да се отглежда са пъдпъдъци, но индийските раджи, които имат яребици или фазани на техните имоти очевидно ги ядат.

Индийска кухня очевидно процъфтява във Великобритания – там има почти 10 хиляди традиционните къри къщи, в Лондон индийската храна има най-голям брой звезди Мишлен (шест) след френска кухня (13) и двойно броя на италианската (три). Стилът на повечето от тези заведения за луксозна кухня, обаче, е „Frenchified“ предлагайки дегустация и презентация на менюто на високо сложни малки плочи.

Sethi казва, че успехът му се държи на това, че Gymkhana се намира между Brick Lane къри къщите и луксозните заведения със звезди Мишелин. Любовта към индийска храна във Великобритания започва през седемдесетте години. . Също така, Лондон е център за богати NRIs (Non Resident Indians), и те съставляват една трета от клиентите на Gymkhana. Този обмен между двете страни също води до интересни развития в Индия, където има повече и по-висок клас заведения за обществено хранене за богатите индийци и туристи. От тук идва спорът дали най-добрите ресторанти за индийска храна са в Индия или в Лондон. Това което усложнява спора е, че изисканите заведения за хранене за хранене в Индия са в началните етапи на развитието си.

Panjabi, директорът на Масала World, който има 10 ресторанта в Лондон, смята, че през последните 50 години, изискания тип заведения за хранене в Индия съществува само в пет звездни хотели.

„Въпреки това, има промени в международен план – Gaggan, единственият индийски ресторант в Топ 50 Ресторант Awards в света, е в Банкок и готвачът разработва собствените си идеи в Калкута и El Bulli в Испания, без изобщо да работи в ресторант в Лондон.“

gaggan

Другатото усложнение доскоро беше качеството на съставките в Индия, където количества пестициди, рядко са проверени и животните не са непременно отгледани според международните стандарти. „Доскоро хотелиерите критикували готвачи които използвали скъпи подправки“ казва Sanghvi.

Индийска храна в Индия е взаимодействието между подправки, а не действителните съставки. Sethi казва: по отношение на качеството, Лондон съчетава иновативност и креативност. Мисля че в Индия все още има само шепа заведения където храната е толкова добра колкото е тук.

Sanghvi признава, че „англичаните са учудващо добре информирани за индийска кухня.Мисля, че Интерпретацията на индийската храна в Лондон е толкова добра колкото тази на фремслата кухня в Ню Йорк или италианската кухня в Лондон.

По NewsWeek

 
 

Българският сателит BulgariaSat-1 се подготвя за излитане в космоса

| от chronicle.bg |

Първият български геостационарен комуникационен сателит BulgariaSat-1 приключи успешно всички основни процедури по монтажа и тестването от компанията Space Systems/Loral (SSL) в Пало Алто, Калифорния. В момента се извършва подготовка за транспортирането на сателита до площадката за изстрелване в Кейп Канаверал, съобщиха от компанията България Сат, цитирани от БТА.

Когато бъде изстрелян, сателитът ще бъде позициониран в орбита на 36 000 км над Земята, осигурявайки директно до домовете телевизионни и комуникационни услуги на Балканите и в други европейски региони.

Преди да започнат подготовката по транспортирането, инженерите на SSL и България Сат са направили финални проверки на BulgariaSat-1, включително тест, предназначен да симулира разгръщането на слънчевите панели на сателита в среда с нулева гравитация, финална интеграция и проверка на антените на сателита, както и няколко други важни теста, които гарантират, че сателитът ще работи безупречно през предвидения полезен живот.

За целите на транспортирането до стартовата площадка в Кейп Канаверал, Флорида, сателитът ще бъде опакован в специален контейнер, в контролирана среда, който гарантира, че въздухът около него е свободен от частици и че температурата и влажността вътре в контейнера са регулирани.

Когато сателитът пристигне на стартовата площадка, екипите на SSL, SpaceX и България Сат ще работят заедно, за да го интегрират към ракетата-носител Falcon 9 на компанията SpaceX, и да го заредят с гориво.

След като бъде изстрелян от ракетата носител Falcon 9 до геостационарната трансферна орбита, сателитът ще използва своите двигатели, за да достигне до Българската позиция на геостационарната орбита. В рамките на 30 дни след изстрелването, сателитът ще е в оперативна готовност да излъчва голям брой и с високо качество ТВ програми за крайните потребители, информират от компанията.

 
 

Кадри от новия сезон на Game of Thrones

| от chronicle.bg |

В България зимата не иска да си тръгне, а на екрана на HBO тя започна с финала на шести сезон на Game of Thrones. Епизодите ще се завърнат със сняг и бели бродници през лятото, а дотогава можем само да спекулираме какво ще се случи в тях, защото Джордж Р. Р. Мартин все още не е завършил своята книга „Ветровете на зимата“, а благодарение на това феновете разчитат малкия екран да ги насочи към финала на историята.

Седми сезон ще бъде предпоследен за хитовата поредица. Идеи кои ще бъдат водещите действащи лица в него можем да получим от кадрите, които HBO разпространи.

Какво мислите, че ще се случи в новия сезон на Game of Thrones?

 
 

„Бързи и яростни“ с възможен спиноф

| от chronicle.bg |

Universal празнува още един успех с „Бързи и яростни 8″. Франчайзът обаче е толкова налят с силни актьори, че става задушно. Усещайки възможност за печалба, студиото може би ще пусне Люк Хобс (Дуейн Джонсън) и Декард Шоу (Джейсън Стейтъм) по собствен филмов път. Героите на Скалата и Стейтъм станаха доста популярни, дори се конкурират с Дом (Вин Дизел) и останалите от семейството.

Феновете искат подобен спиноф още от „Бързи и яростни 5″, но след последния филм тази вероятност сякаш намаля. Очертаваше се Хобс да стане баща и да си остане вкъщи. Плановете обаче се чертаят в посока филм.

Всъщност, и трети доста изненадващ герой от поредица може да участва в спинофа: самата Сайфър, Шарлиз Терон.

Чарлийз Терон, Шарлиз Терон

Химията между Джонсън и Стейтъм е невероятна. Голям плюс е, че двамата могат да преминат от екшън роля към комедия рязко, неочаквано и доста успешно. Тази комбинация, заедно със студената сериозност на Терон, може да донесе сериозно вълнение.

Има няколко неща, които трябва да се. Евентуалния филм ще отвори пространство за един милион въпроси. Ще участват ли в „Бързи и яростни 9″? Ще има ли нещо общо с действието на поредицата или ще си е отделен, самостоятелен филм? Сега ли ще бъде пуснат или когато серията свърши с „Бързи и яростни 10″? Сайфър ли ще е лошият герой или тримата заедно ще се борят срещу по-голямо зло? Ще видим.

Трйлър на „Бързи и яростни 8″:

 

 
 

Сериалът „Досиетата Х“ се завръща

| от chronicle.bg, по БТА |

Агентите Мълдър и Скъли ще продължат да търсят истината в новите серии на научнофантастичната продукция „Досиетата хикс“ на телевизия „Фокс“.

Сериалът ще се завърне на екрана през есента с 10 нови епизода. Те ще покажат агентите от ФБР Фокс Мълдър (Дейвид Духовни) и Дейна Скъли (Джилиън Андерсън), които разследват случаи на необясними и често извънземни прояви.

Сезоните, които излязоха между 1993 г. и 2002 г., бяха подновени с шест епизода миналата година. В тях Мълдър и Скъли се събраха отново, за да тръгнат по следите на правителствени прикрития, чудовища, мистериозни обекти в небето и техния син Уилям. Те успяха да привлекат близо 16 милиона зрители, според данни на „Туенти фърст сенчъри фокс“.

Създателят на култовия сериал Крис Картър каза пред Ройтерс миналата година, че „Досиетата Х“ са придобили дори по-голямо значение в настоящия век, където конспиративните теории все още са широко разпространени в интернет и НЛО озадачават хората.