Защо Лондон бие Делхи и Мумбай в Индийската кухня

| от |

При наградите за ресторанти рядко виждаме нещо неочаквано, особено ако те включват капризнахрана. Представете си изненадат, когато престижните Националните Награди за Ресторанти обявиха нов индийски ресторант в Лондон Mayfair за ресторант на годината.

Gymkhana си е изградил репутация от отварянето си миналия септември, а много хранителни/гастрономни критици редящи се на опашка за повторна визита в рамките на първата седмица. Giles Coren,резервираният критик на The Times даде първата си перфектна оценка и обяви Gymkhana е най-добрият ресторант, в който някога съм бил.

resturant

Още по-интересно е това, че въпреки огромната роля на индийската кухня в британската култура това е първият път, в който индийски ресторант печели наградата. Смята се, че един от първите ресторанти, отворил в Лондон е Hindoostanee Coffee House, през 1810. След постигането на независимост на Индия през 1947, изследванията твърдят, че chicken tikka masala е любимото ястие на Великобритания. Често срещана практика при младежите е да прекарат вечерта в някой пъб преди да се отправят към най-блиския индийски ресторант.

Gymkhana и по-малкият му британски брат Karam Sethi и двата (установени в Trishna), развива концепцията още повече. _40855264_curryhouse2_203Много кулинарни ентусиасти смятат, че най-иновативната и интересна индийска кухня се намира не в Делхи и Бумбай, но само в Mayfair и Knightsbridge.

Лесно разбираема е бързо увеличаващата се популярност на Gymkhana. Sethi казва: „цялата концепция е повлияна от визитите ми като дете в Gymkhana Club в Делхи и голф клуба. Спомените ми включват добра храна, питиета и компания.“

Забравете атмосферата, това, което има значение е качеството и автентичния вкус на храната които наистина привлича клиентите. Това се доближава най-много до индийската домашна кухня поставяйки ударение върху традиционни индийски ястия, сред, които и шиш кебапите. Sethi казва: ловът е забранен в Индий, така че всичко, което може да се отглежда са пъдпъдъци, но индийските раджи, които имат яребици или фазани на техните имоти очевидно ги ядат.

Индийска кухня очевидно процъфтява във Великобритания – там има почти 10 хиляди традиционните къри къщи, в Лондон индийската храна има най-голям брой звезди Мишлен (шест) след френска кухня (13) и двойно броя на италианската (три). Стилът на повечето от тези заведения за луксозна кухня, обаче, е „Frenchified“ предлагайки дегустация и презентация на менюто на високо сложни малки плочи.

Sethi казва, че успехът му се държи на това, че Gymkhana се намира между Brick Lane къри къщите и луксозните заведения със звезди Мишелин. Любовта към индийска храна във Великобритания започва през седемдесетте години. . Също така, Лондон е център за богати NRIs (Non Resident Indians), и те съставляват една трета от клиентите на Gymkhana. Този обмен между двете страни също води до интересни развития в Индия, където има повече и по-висок клас заведения за обществено хранене за богатите индийци и туристи. От тук идва спорът дали най-добрите ресторанти за индийска храна са в Индия или в Лондон. Това което усложнява спора е, че изисканите заведения за хранене за хранене в Индия са в началните етапи на развитието си.

Panjabi, директорът на Масала World, който има 10 ресторанта в Лондон, смята, че през последните 50 години, изискания тип заведения за хранене в Индия съществува само в пет звездни хотели.

„Въпреки това, има промени в международен план – Gaggan, единственият индийски ресторант в Топ 50 Ресторант Awards в света, е в Банкок и готвачът разработва собствените си идеи в Калкута и El Bulli в Испания, без изобщо да работи в ресторант в Лондон.“

gaggan

Другатото усложнение доскоро беше качеството на съставките в Индия, където количества пестициди, рядко са проверени и животните не са непременно отгледани според международните стандарти. „Доскоро хотелиерите критикували готвачи които използвали скъпи подправки“ казва Sanghvi.

Индийска храна в Индия е взаимодействието между подправки, а не действителните съставки. Sethi казва: по отношение на качеството, Лондон съчетава иновативност и креативност. Мисля че в Индия все още има само шепа заведения където храната е толкова добра колкото е тук.

Sanghvi признава, че „англичаните са учудващо добре информирани за индийска кухня.Мисля, че Интерпретацията на индийската храна в Лондон е толкова добра колкото тази на фремслата кухня в Ню Йорк или италианската кухня в Лондон.

По NewsWeek

 
 

Няма да повярвате колко много това момиче прилича на Ариана Гранде

| от |

Тийн идолката Ариана Гранде си има двойничка. Едно към едно!

Името й е Джаки Васкес и 20-годишната американка наистина е абсолютно копие на поп звездата.

Заради приликата си с Гранде, Джаки вече има малка армия от над 200 000 последователи в Instagram, а дори певицата е коментирала част от снимките й, невярвайки на колко много всъщност двете си приличат.

„Ариана коментира една от снимките ми, след като един от братовчедите й й казал, че ме е помислил за нея и не можех да повярвам”, споделя Джаки.

Васкес работи като сервитьорка във Вирджиния и посетители в ресторанта постоянно искат снимки с нея.

„Хората започнаха да ми казват, че изглеждам като Ариана през 2010-а. Оттогава още не мога да осъзная колко много си приличаме”, казва още Джаки.

В галерията може да видите още за Джаки Васкес. Опитайте се да я различите от Ариана Гранде.

 
 

Усмихващите инструкции за безопасен полет – Част 1: Qantas

| от chronicle.bg |

Инструктажът за безопасност преди полет често е досаден за пътниците. Много авиокомпании се опитват да разчупят рутинната процедура със свежи включвания и различни идеи, за да задържат вниманието на пътниците. Такова е и видеото на австралийците от Qantas.

Превозвачът пуска клипа през февруари 2016 г. и представя далечна Австралия като едно уникално място за посещение.

Приятелски настроени жители на Долната Земя и зашеметяващи гледки са част от демонстарациите за безопасност:

 
 

5 начина да си вдигнете самочувствието чрез Facebook

| от |

Да демонстрираш ниско самочувствие си е човещинка, също като да се оригнеш зловещо след чаша бира. И двете са естествени и присъщи на човешкия род и също така е желателно да не се правят.

Казват, че страданието не е срамно, но когато става въпрос за страдане от ниска самооценка, е желатено да пощадиш околните от нейните манифестации, поне малко. Симптомите и без това не могат да останат скрити и от ненабитото око – надменно говорене, демонстриране на несъществуваща класа, тихо презрение към всичко, шумни селски прояви, налагане на мнение пр.

Добрата новина е, че все още може да промените нещата, малко преди всички да се убедят напълно, че сте излишен за света, вонящ на комплекси, скункс. Едно време беше по-сложно, защото трябваше да показваме колко сме яки наживо и замаскирането на смотанящината и провинциалния манталитет беше по-трудно.

Сега обаче, с инвазията на социалните мрежи в живота ни, замитането на откровената лузърщина под килима и напомпването с изкуствено самочувствие е много по-лесно.

Вижте нашите пет предложения да дадете малко „boost“ на кретащото си самочувствие. Лесно и просто. През Facebook

1. Чеквайте се от всички места, които посещавате

Не е от съществено значение дали сте отишли на околосветско пътешествие с частен дирижабъл или сте слезли да купите кисело мляко от магазина. Във всички случаи го отбележете. Придружавайте чекването със снимка и кратък, оригинален коментар. „Нова прическа, благодарение на Цвети“, at Фризьорски салон „Кифла и половина“ (всички фризьорки се казват Цвети, знаете). „Нова ноктопластика, благодарение на Бубето“, at Козметичен салон „Вярвай в себе си“ (всички маникюристки се казват Бубето). „Един килограм по-лека след обезкосмяване, благодарение на Диди“ at Салон „Красота безкрай“ (всички козметички се казват Диди). Пуснете едни чек от спа хотел във Велинград. От летище – задължително. От мола, от някой краен софийски квартал, ако е лято и се спуснете до морето – знаете какво да правите. Чек на автомагистрала „Тракия“, за да знаят, че отивате към морето. Един от Созопол, веднага като пристигнете. И поне три от плажа.

2. Цитирайте умни хора

Не е лесно човек сам да измисли нещо мъдро. Хубавото е, че няма и нужда. Преди вас са живели достатъчно интелигентни хора, които са казвали интелигентни неща – ако ги цитирате, това значи, че ги разбирате, което прави и вас също толкова интелигентни. Заложете на писатели, учени и известни филмови герои. Имайте едно наум за последните, да не се окаже, че ги мислите за реални хора. Ако в мрежата ви попадне цитат, написан върху снимка на гол женски задник на фона на палма и залязващо слънце, шервайте смело. Ако не, може да се справите и сами. Влезте в Уикицитат, там всичко е сортирано по секции. От опит ви казваме, че най-много се лайкват цитатите за любов, секс, лидерство и величие.

3. Пътувайте и съобщавайте

Снимките на фона на популярни туристически атракции са сред най-лайкваните статуси в социалните мрежи. Лошото е, че пътуването е скъпо. Ако нямате пари да бръмнете до Дубай или поне да посетите някой кофи шоп в Амстердам, не се отчайвайте. Ако сте склонни да лъжете и владеете компютрите, може да си направите колаж на фона на Айфеловата кула. Ако сте честни личности и предпочитате да бъдете себе си, просто пуснете снимка от Google изображения с коментар, че искате да отидете на това място и човек е човек, когато е на път. Не е като да сте там наистина, но приятелите ви ще видят, че поне имате желание да разширявате кръгозора си, а това си струва един лайк.

4. Демонстрирайте любов към ближния

Хората обичат позитивните неща. Ако профилът ви блика от любов, ще генерирате повече харесвания, а оттам – по-добро самочувствие. Снимка на майка ви със съобщение „Моята майка е най-добрата на света“ със сигурност ще събере доста. „Имам си най-хубавата жена, да е ясно“, заедно с фотография от телефон, на която възлюбената ви спи с отворена уста, също ще се котира. Същото е валидно и за жените. Колко е лесно да пуснете снимка на варено яйце с фреш от моркови в чаша на Мики Маус и да напишете под нея „Обичам, когато мъжът ми ми приготви закуска (сърчице). Ако имате щастието да имате деца, там може да се раздадете без чувство за вина, че досаждате. Снимка на бебе Сашо по гащи, снимка на бебе Сашо по без гащи, бебе Сашо хапва, бебе Сашо спинка, бебе Сашо пръцка (това няма как да се заснеме, така че ще се наложи да го опишете). Общо взето, нямате грешен ход. Любовта към родителите, приятелите или съпруга/съпругата може да изглежда превзето, но любовта към децата…тя е безгранична и може да се гордеете с нея публично.

5. Живейте здравословно и поствайте

Живеем във времена, в които се знае, че само пушачите умират и само месоядните боледуват. Здравословният начин на живот се е изпъчил на върха на социалния пиедестал, а всички пороци са завряни в ъгъла да се срамуват. Затова е добре да поддържате имидж на болни от орторексия, поне във Facebook. Снимки на здравословна закуска, състояща се от стрък целина с 10 грама обезсолено сирене върши добра работа. Но по-важни от всичко са снимките от фитнес залата. Ако сте мъж, е добре да имате снимка с щанга, на която се виждат едрите капки пот по сбърченото ви чело, а физиономията ви може да накара и Чък Норис да потрепери. Съчетайте я с оригинална мъдрост от типа на „Здрав дух в здраво тяло“ и чакайте лайковете да завалят като тропически порой в дъждовния сезон. Ако сте жена, направете селфи от съблекалнята. Разбира се, преди това нанесете черна очна линия, бледорозово червило и малко фон дьо тен, колкото да скрие пъпките от яденето на целина със сирене. Сложете мотивираното изражение с леко разтворени устни за полъх сексапил и ако не сте сигурни, че се забелязва, просто добавете към снимката „feeling motivated and sexy“.

Следвайте тези съвети и ще пребъдете. И помнете: всеки лайк е пирон в ковчега на ниското самочувствие.

 
 

Новото летище на Берлин няма да заработи и през 2017

| от CHR Aero с БТА |

Дългоочакваното откриване на новото летище на Берлин няма да стане факт и през 2017 г., потвърди ръководителят му Карстен Мюленфелд, цитиран от ДПА.

Въпреки отдавна обявеното откриване все още има затруднения пред пускането в експлоатация на новото международно летище на германската столица. Първоначалните планове бе то да заработи през 2011 г.

Откриването през тази година бе поставено под въпрос по-рано тази седмица, след като възникнаха проблеми с вратите на летището.

Летище „Берлин-Бранденбург“ се строи в Шьонефелд, извън града, на мястото на старото берлинско летище с ограничен капацитет. Новият аеропорт трябва да замени летище „Тегел“, което е близо до центъра на столицата и няма възможност за разширение.