Защо Израел се страхува от сделката с Иран

| от |

Споразумението с Иран, постигнато в Женева, е смятано за историческо. В Израел обаче то буди противоречиви дискусии, предава Дойче веле. Докато премиерът Нетаняху говори за „историческа грешка“, според някои медии то не е толкова фатално.

Още докатo в Женева взаимно си честитяха постигнатото споразумение с Иран, от Израел вече се сипеха остри критики. Израелският премиер Нетаняху нарече Женевското споразумение „историческа грешка“. Според него светът се бил превърнал в опасно място, защото най-опасният режим в света направил крачка напред към възможността да притежава най-опасното оръжие.

netanyahu

Почти целият израелски кабинет споделя тази позиция. Външният министър Авигдор Либерман дори обяви, че ставало дума за най-голямата дипломатическа победа на ислямската република от революцията на Хомейни насам. Други пък сравниха ситуацията с Мюнхенското споразумение от 1938, което откри пътя към Втората световна война и Холокоста. Само израелският президент Шимон Перес апелира към въздържаност – може би за да не се вреди допълнително на и без друго хладните отношения със САЩ.

Коментарите в израелските медии

В израелския печат споразумението с Иран се обсъжда доста по-диференцирано. „Израел, както и всяка друга страна в региона, ще трябва да свикне с новия статут на Иран като държава, която се намира на прага на атомното оръжие“, пише например израелският журналист Нахум Барнеа в ежедневника „Йедиот Ахронот“. Според него това не е положително, но пък не можело да се смята за края на света.

Yediot-Netanyahu-Shapiro-Obama-620x322

Надав Ейал от вестник „Маарив“ коментира, че сегашната ситуация не е нито „Мюнхен 1938“, нито „Версайският договор за Иран“. „Временното споразумение е все пак по-добро от продължаването на досегашната конфликтна ситуация“, пише той и подчертава, че със сегашното си поведение израелското правителство се оказва в почти пълна изолация. Единствените, които споделяли опасенията му, били кръгове в Саудитска Арабия и някои други държави от Персийския залив, които гледат критично на Женевското споразумение.

Според иранско-израелския анализатор Мейр Яведанфар, поведението на кабинета на Нетаняху не е изненадващо, нито пък е конструктивно. Той казва: „Това споразумение поне гарантира, че Иран сега няма да може да продължи строежа на атомна бомба – не и докато има диалог със страната. А това развитие заслужава да получи шанс“. Положително, от негова гледна точка, е това, че в Иран ще има ежедневни посещения на международните инспектори, които ще контролират атомните съоръжения на страната. „Решаващо обаче ще е това, което ще се случи след шест месеца“, казва още експертът.

„Споразумението не дава поводи за голям възторг, но пък не е и пълен провал“, смята Емили Ландау, експерт по въросите на Иран в Института за изследвания по въпросите на сигурността в Тел Авив. Според нея обаче Западът не бива да отменя и други санкции, наложени на Иран, защото ислямската република е седнала на масата за преговори именно в резултат на натиска, възникнал покрай санкциите.

Switzerland Iran Nuclear Politics

Западът бил „жертва на чара на Рохани“

Тъкмо отхлабването на някои санкции разгневи силно израелското правителство. Тези санкции били мъчително постигнати в хода на много години и сега отпаднали само защото Иран направил няколко дребни отстъпки с козметичен характер. От гледна точка на премиера Нетаняху, западните политици са станали жертва на чара на новия ирански президент Хасан Рохани. Все пак само преди няколко дни аятолах Али Хаменей нарече Израел „бясно куче“.

В официалните кръгове сега се говори, че през следващите шест месеца Израел би трябвало да се опита да окаже политическо влияние върху преговорите за по-нататъшно споразумение. За тази цел би трябвало да бъдат подобрени отношенията със САЩ. Впрочем, тези дни американският президент Обама разговаря по телефона с израелския премиер Нетаняху и му предложи съвместни консултации по атомната програма на Иран. Остава обаче неясно дали това обаждане е успяло да успокои духовете в израелския кабинет или не. Тези дни Нетаняху на няколко пъти повтори, че Израел така или иначе не се чувства обвързан със споразумението от Женева.

 
 
Коментарите са изключени за Защо Израел се страхува от сделката с Иран