Защо държавите организират Световни първенства и Олимпиади

| от |


1След завършване на всички големи събития като Световните футболни първенства и Олимпийските игри, страните се оплакват, че са похарчили много пари, но защо всички искат да са домакини.
Нито една държава, която е организирала голямо състезание не е отчела големи печалби след събитието, нито пък са имали трайна полза от всички сгради, които са били построени за нуждите на спортното събитие.

1
Олимпийският стадион в Атина

2.

Но всички искат да организират такова събитие и харчат милиони още при подготовката на кандидатурите. Бразилия ще похарчи 3,5 милиарда долара само за строителството на стадиони за нуждите на Световното първенство, а част от тези сгради няма да се използват след края на Мондиала. Бразилия предвиждаше да похарчи не повече от един милиард долара. По време на подготовката на събитията се строят пътища, хотели и стадиони, развива се инфраструктурата, но до колко това е вярно.

Такъв е примерът с град Манаус, който няма футболен отбор в първата, нито пък във втората бразилска лига, а там се строи стадион с капацитет за 44 000 зрители. Местният отбор играе в долните дивизии на първенството и на мачовете не се събират повече от 1000 фена. Там не се провеждат и големи концерти, като на Rolling Stones. Това е причината местните власти да предложат този стадион след края на шампионата да се превърне в затвор.
Stadia Of The 2010 FIFA World Cup

Mbombela Stadium в Южна Африка

В Южна Африка, където всички политици обещаваха, че Световното първенство ще помогне на икономиката се оказаха неверни. Само 309 000 чуждестранни туристи са посетили страната по време на финалите – или по-малко от половината от туристите, които са посетили страната месец по-рано. Икономическият растеж по време на първенството не се случва, а точно обратното – икономиката се забавя.

Повечето от стадионите в Южна Африка, построени за турнира, вече са бели слонове. Страната никога не е имал нужда от тях . По-големите градове домакини- Кейптаун, Йоханесбург Дърбан и Претория – в ​​продължение на десетилетия са имали големи ръгби събития и за това имат големи стадиони, които може да послужат за скромните нужди на местния футбол. Йоханесбург също имаше оригиналния Soccer City, може би най-добрият стадион в Африка. Но на мачовете от местното първенство не се събираха повече от 10 000 човека.

Градовете, които са били домакини на Олимпийски игри винаги имат проблем с използването на съоръженията след края на събитията, така че някои гният и се разпадат.

1

Сараево, тук се провеждат Олимпийските игри през 1984. Така изглеждат съоръженията днес.

2

Сега е ред на Бразилия, където ще се проведе Световното първенство през следващата година, а през 2016 г. там ще проведат и Олимпийските игри.

„Световното първенство в Бразилия се смята за забавление. Едно забавление не се организира, за да забогатее, а за да бъде забавно. Но на бразилците им пречи това, че държавата организира екстравагантни забавление в страна, където милиони хора нямат покрив над главата си, нямат ток, образование, здравни грижи. Затова и се проведоха и протести,“ коментира журналистът от ESPN Саймън Купър.
2

МОК не иска да разгневи данъкоплатците като направи FIFA в Бразилия. Комитета даде организацията на Олимпийските игри през 2020 на Токио. Градът може да си позволи по-добра организацията на игрите от останатите кандидати Истанбул и Мадрид. Европейската футболна асоциация, УЕФА, стигна още по далеч Европейското първенство по футбол през 2020 г. ще се проведе в 13 града. Двата полуфинала, както и финалът ще се играят на един стадион. Българския футболен вече подаде кандидатурата на страната за домакинство на мачове от европейското първенство през 2020 г.
3

В миналото са правени много изследвания за щастието на народа и връзката със спортните състезания. Резултатите от тези изследвания показват, че хората не са много щастливи ако отборът им печели, но съществува някаква връзка между щастието и организирането на Световните първенства.

Саймън Купър в книгата Soccernomics твърди, че според проучвания, проведени от 1974 г. до 2004 г., след края на футболните първенства, жителите на държавите домакините винаги са се чувствали щастливи.