Започват военни учения в Черно море, няма общо с Украйна

| от |

uss-truxtun-black-sea.siВоенноморските сили на България, Румъния и САЩ ще проведат днес съвместно учение, югоизточно от град Констанца. Учението ще се извърши извън териториалните води на Румъния и в него ще участват българската фрегата „Дръзки“, три кораба от румънските Военноморски сили и от страна на американските Военноморски сили – ескадреният миноносец USS TRUXTUN.

От ВМС съобщават, че учението е планирано още през 2013 година и то няма нищо общо със събитията в Украйна и североизточната част на Черно море.

Подобни учения се организират традиционно „при визитите на чуждестранни кораби в български пристанища или при преминаването им в близост до бреговете на Република България, при изявено желание от двете страни“, обясниха от МО.

Целта на учението е да се повиши оперативната съвместимост с военноморските единици на страни-членки на НАТО, да се подобри взаимното разбирателство и да се повиши подготовката на екипажите на море.

В плана са включени комуникационни учения, учения по съвместно тактическо маневриране и учения по обмен на данни за осветяване на надводната и подводната обстановка.

Американският миноносец ще може да бъде разгледан на пристанище Варна от 12 до 14 март.

 
 
Коментарите са изключени за Започват военни учения в Черно море, няма общо с Украйна