Започва ремонтът на Лъвов мост

| от |

Започва изпълнението на реконструкцията на кръстовището на две нива на Лъвов мост. Реално строително-монтажните работи ще започнат на 15 февруари.

3

Ще се оформят специални джобове за спирки на градския транспорт и ще се изместят други съоръжения, за да може основната работа да започне. Това каза днес Любомир Христов, заместник-кмет с ресор „Транспорт и транспортни комуникации” към Столична община. Стойността на проекта е 22 млн. лева.

С реализацията на този проект предстоида се освободи историческия за София мост от автомобилно движение, което силно го амортизира и представлява опасност за него. Като част от рехабилитацията ще бъде възстановен стария облик на Лъвов мост от преди години.

1

Първият етап от строителството предвижда затваряне на булевард „Сливница“ от страната на Централна гара. Движението в района на кръстовището няма да се спира изцяло, само за кратък период от време ще има цялостно затваряне на булевард „Мария Луиза“. Кръстовището на Лъвов мост ще има директно направление по булевард „Сливница“, което ще осигури директно преминаване под моста, на около половината автомобили, които преминават през този район. Останалата част ще се включват в кръгово кръстовище, което ще бъде на нивото на булевард „Мария Луиза“. По самия мост фактически остават да се движат само пешеходци, трамваи и велосипедисти. Срокът за изпълнение на този проект е до края на октомври.

2

Любомир Христов, заместник-кмет на София, обясни какъв ще бъде ефекта след реконструкцията на кръстовището

„Към настоящия момент, между пет и петнадесет минути, в зависимост от конкретния час, е времето което е необходимо за да се премине кръстовището“, каза заместник-кмета по транспорта. „След реализацията на този проект, във кръговото кръстовище времето за преминаване ще бъде от една до три минути, а в директното трасе, при ограничение на скоростта 50км/ч, колегите са направили разчети, че времето за преминаване през този участък ще бъде осемнадесет секунди. Предвидени са и изпълнения на изискванията и мерките за достъпност на средата, включително и със инсталиране на звукова сигнализация на светофарните системи, които са за пешеходното пресичане за нуждите на хората с увредено зрение“, каза Любомир Христов.

4

Историческият Лъвов мост в София ще бъде освободен от леки автомобили и ще се превърне в пешеходна зона, посочи Христов. По отношение на ефекта от трафика, с изграждането на кръстовището на две нива 32 хиляди автомобила ще преминават в директното направление по „Сливница“ и около 28 хиляди – през кръговото кръстовище, което ще бъде на нивото на „Мария Луиза“.

Заместник-кметът по транспорта на Столичната община обясни още, че освен за трафика, ремонтът на кръстовището на Лъвов ще има положителен ефект и от екологична гледна точка. Очаква се вредните емисии в района да се намалят с до 50%.

4

Проектът претърпя различни промени, в резултат на това в кръговото движение няма да има три ленти, както беше първоначално предвидено, а ще са само две. Затова пък са спестени и още средства, а Любомир Христов обясни, че с тези пари ще бъде направенцялостен ремонт на булевард „Мария Луиза“ в участъка от булевард „Сливница“ до Централни хали.

 
 
Коментарите са изключени за Започва ремонтът на Лъвов мост