Започва първата Руска Зимна олимпиада

| от |

Най-голямото спортно събитие в съвременната история на Русия, Зимните олимпийски игри официално стартират в Сочи днес.

1

Малко след 18:00 часа българско време на стадион „Фишт“ ще започне церемонията по откриването на Олимпиадата, за която страната се готвеше в продължение на шест и половина години. Вече са в миналото съмненията дали Русия ще се справи с организацията и споровете за това нужно ли е на страната това спортно събитие.

Олимпийските игри ще поставят няколко рекорда. Първо, в Сочи ще участват представители на 88 страни – с 6 повече в сравнение с тези във Ванкувър преди 4 години. Всичко в 15 спортни дисциплини ще бъдат раздадени 88 комплекта медали, с 12 повече от предните Игри. Очаква се в Сочи да се състезават близо 3 000 спортисти. С най-голям интерес се очаква мъжкия хокеен турнир, в който ще си съперничат 12 от най-добрите национални отбори, разделени в три групи. Турнирът започва на 12 февруари и ще продължи до последния ден на Олимпиадата.

Тържествената церемония по откриването ще започне точно в 20 ч. 14 мин. московско време и ще продължи три часа. Очаква се да я наблюдават над 3 милиарда телевизионни зрители по целия свят. Сценарият е базиран върху етапи от руската история. Ще участват солисти от водещи руски балетни театри, както и над 2500 актьори и танцьори. Авторите обещават незабравими светлинни ефекти и акробатични номера. Кулминация на церемонията ще бъде запалването на олимпийски огън, който за 4 месеца измина 65 хиляди километра, като летя до Космоса и се спусна на дъното на езерото Байкал. В щафетата се включиха повече от 14 хиляди факлоносци. Огънят ще бъде запален именно от факлата, летяла в околоземна орбита, а за чашата, в която ще гори до края на игрите, и ние имаме принос – тя е изработена от българска фирма.

За откриването на Олимпийските игри пристигат над 40 държавни и правителствени ръководители, както и шефове на международни организации. Сред високопоставените гости е и българският премиер Пламен Орешарски. Няма специално планирана негова среща с руския президент Владимир Путин, но е възможно двамата да имат разговор по време на официалния прием.

Дни преди старта на Олимпиадата организаторите съобщиха, че всичко е готово за началото на големия световен спортен празник, както и за пореден път увериха, че е направено всичко необходимо за сигурността на игрите. На упреците на някои журналисти, че се сблъскват с недовършено строителство и битови проблеми, вицепремиерът Дмитрий Козак отговори, че това били дребни недостатъци, които нямало да помрачат големия празник.

2

Именно с финала на хокейния турнир ще приключи състезателната програма на Игрите в Сочи. Претенденти за титлата са не по-малко от шест тима – действащият олимпийски шампион Канада и отборите на САЩ, Швеция, Русия, Финландия и Чехия. Няма да бъде изненада и успешно представяне на Швейцария, която завоюва сребърните медали на Световното първенство през 2013 г. Женският турнир ще се проведе за пети път. Канада отново е абсолютен фаворит, а основен техен съперник за златото е тимът на САЩ.

3

Идеята Зимни игри да се проведат в субтропически град датира от миналия век, но тогава тя изглеждаше пълна утопия. Въпреки това проектът под названието Сочи 2014 обедини първоначално стотици, след това хиляди, а сега и милиони хора. От нулата бяха създадени спортни обекти, олимпийски села, хотели и кафенета, реконструирани основно бяха автомобилните пътища и железопътни линии, морското пристанище.

Построено бе на практика ново летище. Сочи стана лице на съвременна Русия – това е лайтмотивът на много хора, съпричастни към провеждането на Олимпиадата. Много от гостите, вече пристигнали в Сочи, хвалят организаторите за постигнатото. Не по-малко важно е какво още предстои да се направи в Сочи. Безпрецедентното по мащаб строителство превърна Сочи в град, способен да стане един от водещите всесезонни курорти в Европа. Огромен плюс за това е фактът, че от пистите до плажа може да се стигне за един час.