Започна ремонтът на залата във Варна

| от |

Дългоочакваният ремонт на зала „Конгресна“ в Двореца на културата и спорта във Варна започна. Градът трябва да приеме мачове от Световната лига и европейското първенство по волейбол при мъжете през 2015 година.

Капацитетът на зала „Конгресна“ ще бъде увеличен от 3000 на 5000 седящи места, ще бъде подменена голяма част от инсталациите, вътрешната структура и ще се работи върху пожарната и аварийната безопасност.

В календара за следващата година има няколко значими международни мероприятия в зала „Конгресна“ на Двореца на културата и спорта. Проектът стартира във връзка с домакинството на Варна на Европейското първенство по волейбол за мъже през 2015-а година и мога да уверя всички, че ще направим необходимото градът да е домакин, заяви кметът на Варна Иван Портних.

Портних каза още, че е била заложена стойност от 4,5 милиона лева за преустройството, но в действителност залата в момента категорично не отговоря на противопожарните изисквания и заради тях стойността на ремонта към момента е около 9,8 милиона лева. По думите на Иван Портних останалите средства ще дойдат от държавния бюджет. Той уточни, че има писмо от Министерството на финансите за това и изрази надежда, че Варна ще получи тази финансова подкрепа.

Портних каза още, че неофициално инспекция от Европейската волейболна конфедерация се очаква в средата на февруари.

Проектантът на преустройството на зала „Конгресна“ Радомир Серафимов посочи, че основният предмет е увеличаване на капацитета на зала от 3000 на 5000 места. Той уточни, че при културни мероприятия капацитетът на залата ще е много по-голям. Основната идея на проекта, освен че се преустройват всички инсталации и вътрешна инфраструктура, която е силно амортизирана, е да бъде запазен идентичният образ на залата и подобряване на нейната функционалност. Предвижда се подобряване на пожарната и аварийната безопасност на сградата, подмяна на всички седалки. Подвижната трибуна ще бъде запазена изцяло.

 
 
Коментарите са изключени за Започна ремонтът на залата във Варна