Заплахата „организирана престъпност“

| от |

Жертвите на организираната престъпност само в Германия са стотици хиляди, а печалбите – стотици милиони евро. Успешната борба срещу престъпните банди изисква повече подкрепа и средства, пише в коментара си Кристоф Щрак от Дойче веле.

Организирана престъпност – загатва за корумпирана икономика, рокерски банди или строителна мафия. Във всеки случай става въпрос за могъщи структури. Безспорно това е така, но си остава само една малка част от необятната сенчеста икономика.

„Структурите на организираната престъпност застрашават икономиката, но също и държавите. Те са дестабилизиращ фактор, който не бива да се подценява. Тези структури действат конспиративно, те се свързани в международна мрежа и постоянно търсят нови печеливши ниши, особено в интернет“, заяви германският вътрешен министър Томас де Мезиер при представянето на нов доклад за организираната престъпност.

Всеки от нас може да пострада от организираната престъпност. Който се е сблъсквал с възрастни хора, станали жертва на професионални измамници, или с хора, чийто домове са били разбити и ограбени, познава чувството. И има представа за мащабите на явлението. Само в Германия през 2013 година организираната престъпност е причинила щети за 720 милиарда евро!

Мафията не е само в Италия

Организираната престъпност е международен бизнес. Който твърди, че само италианците, чеченците, румънците или българите са сред престъпниците, е на грешен път. Не бива да свързваме единствено чужденците с понятията мафия и банди. „Почти винаги в престъпленията са замесени и германски граждани. 40 процента от заподозрените притежават германски паспорт“, припомни вътрешният министър. Що се отнася до Италия, той оцени сътрудничеството с италианските следователи като първокласно. Водещи политици обаче имат „критични забележки“ към държави като България и Румъния.

Престъпността в интернет се развива в едно кодирано пространство, т.нар. „deep web“. Това е онази част от глобалната мрежа, която не може да бъде открита с нормалните търсачки. На тази територия международните банди търгуват с наркотици, оръжия, детска порнография и данни от кредитни карти, обясни шефът на Федералната криминална служба Йорг Цирке. Томас де Мезиер пък назова конкретно някои държави, които имат връзки с организираната престъпност. „Следите на тези международно действащи банди водят до Италия, Балканите, Румъния, България, Русия, Грузия и Холандия“, заяви той при представянето на доклада. През 2013 година в Германия са оперирали престъпници от 100 държави от цял свят. И тяхната структура само онагледява глобализацията на организираната престъпност.

Какво да се прави?

За наблюдателити и жертвите е ясно едно – държавата и властите трябва да вършат много повече в борбата срещу организираната престъпност. Лесно е да се каже, ако човек е жертва или пък е гледал някой репортаж по телевизията за престъпни банди. В действителност обаче борбата срещу трансграничната организирана престъпност е доста неравна. Властите разполагат с ограничени средства и много често не могат да мерят крачка с отлично оборудваните в техническо отношение международни банди. Към това се прибавя и личният риск за следователите. От друга страна нараства загрижеността от прекаления контрол – във виртуалното пространство или в реалния живот с камери за видеонаблюдение. Свободата и сигурността вървят ръка за ръка.

В момента германският книжен пазар е наводнен със заглавия за глобалната мрежа. За съжаление този красив нов свят има и своите тъмни страни. Именно за тях напомня и актуалният доклад за организираната престъпност. В борбата срещу нея властите имат нужда от повече подкрепа. А също и от повече финансови средства – при това във време, когато държавните каси са празни. Защото те се борят срещу световни концерни от сенчестия свят. Правоприлагащите органи вероятно се нуждаят и от разширени правомощия, защото понякога те действат на ръба на действащото право. А всяко пренебрегване на съществуващите правни рамки от страна на държавните институции ще затрудни работата на отделните служители, участващи в борбата срещу организираната престъпност.

 
 
Коментарите са изключени за Заплахата „организирана престъпност“