Заплахата, която сближи Москва и Вашингтон

| от |

Руската инвазия в Украйна „смрази“ отношенията на САЩ с Русия. Терорът на „Ислямска държава“ обаче е на път отново да ги сближи. Москва дори обяви, че ставащото в Близкия изток доказва правотата й по отношение на Сирия. Един анализ на Дойче веле.

На пръв поглед всичко си е постарому: руската държавна телевизия не пропуска нито една възможност да заклейми Запада. Една телевизионна водеща тези дни цитира с наслада част от речта на иранския президент Хасан Рохани пред Общото събание на ООН в Ню Йорк, където се казваше, че укрепването на терористичната групировка „Ислямска държава“ в Ирак и Сирия било резултат от „стратегическите грешки на Запада“.

Не се минава и без полемични нападки: „Много ми беше странно да чуя повтореното от американския президент изказване, че светът бил станал по-свободен и по-сигурен“, коментира с нескрита ирония руският външен министър Сергей Лавров изявлението на Барак Обама пред Общото събрание на Обединените нации. Лавров се възмути, че Обама посочил Русия и поведението й спрямо Украйна като втората най-сериозна опасност за световния мир, по-сериозна дори от ислямисткия терор!

Руски бойни самолети за Ирак

Случаят „Украйна“ продължава да обременява отношенията между Русия и Запада. Но пък борбата срещу „Ислямска държава“ в Близкия изток изглежда помогна за силното сближаване на Москва и западния свят. Заедно с други държави от Съвета за сигурност на ООН, Русия подкрепи внесената от САЩ резолюция срещу ислямистката терористична групировка. В нея държавите поемат задължението да не оказват никаква помощ на екстремистите.

Москва реагира сдържано, почти неутрално на сформираната от Вашингтон широка коалиция в борбата срещу „Ислямска държава“, но не изказва желание да се включи в нея: „Коалицията срещу „Ислямска държава“ не е клубно парти. Нито очакваме да ни поканят, нито пък смятаме да си купуваме входен билет“, каза пред агенция Интерфакс представител на руското външно министерство. Той обаче подчерта, че Русия вече оказва подкрепа на онези държави, които се борят срещу терористичната групировка.

Москва има предвид главно военната помощ, която оказва на Ирак. Според съобщения в медиите, Русия е доставила дузина военни самолети от типа „Suchoi“ SU-25 и неизвестен брой бойни хеликоптери Mi-28 на правителството в Багдад.

През юли Москва и Багдад сключиха и договор за няколко милиарда, предвиждащ доставката на ракетни установки „Град“, гаубици и друга военна техника. „И без да сме в някаква коалиция, ние отдавна помагаме на Ирак, Сирия и на други държави от региона в борбата срещу това зло“, заяви външният министър Лавров, визирайки „Ислямска държава“.

Москва загрижена за Сирия

Докато в Ирак Русия и Западът де факто работят в името на една и съща кауза, различните им оценки за Сирия все още предизвикват напрежение помежду им. Москва гледа критично на последните въздушни удари на американците и техните съюзници срещу позиции на „Ислямска държава“ в Сирия. Русия настоява подобни действия да се извършват само със съгласието на правителството в Дамаск. САЩ обаче отхвърлят това искане, защото не признават легитимността на управлението на президента Башар Асад заради подхода му спрямо опозицията в страната.

Сирия е близък съюзник на Русия още от съветски времена. От началото на гражданската война в Сирия през 2011 година Русия закриля правителството на Асад и на няколко пъти осуети приемането на строги резолюции в Съвета за сигурност. Преди около година Москва убеди Сирия да предаде своите химически оръжия за унищожение. По този начин Русия предотврати въздушните удари на САЩ срещу сирийската армия. Сега Москва се притеснява, че САЩ биха могли да бомбардират не само позиции на „Ислямска държава“, а и на редовната армия на Асад.

Москва обвинява Вашингтон за „двоен стандарт“ спрямо Сирия и твърди, че ставащото в Близкия изток е доказателство за правотата на руската политика спрямо Дамаск. „Когато апелирахме за подкрепа на сирийското правителство в борбата срещу тероризма, никой не пожела да ни чуе“, каза външният министър Лавров.

„Ислямска държава“ застрашва Русия на Путин

Индиректната руска подкрепа за борбата срещу „Ислямска държава“ всъщност е вид самозащита. Преди броени седмици терористите от „Ислямска държава“ заплашиха и Русия. Във видео, разпространено в интернет, беше казано, че Северен Кавказ ще бъде „освободен“. „Заплахите за терористични нападения в Кавказ би трябвало да бъдат взети насериозно“, заяви по този повод председателят на Комисията по външните работи в Съвета на Федерацията Михаил Маргелов.

Експерти по сигурността предполагат, че в Сирия воюват и бойци, изпратени от Русия. Знае се обаче и това, че активисти на „Ислямска държава“ действат и на руска територия. Точният им брой не е известен. В началото на септември в Москва беше задържан предполагаем член на „Ислямска държава“, а в руските социални мрежи на няколко пъти бяха блокирани различни сайтове на поддръжници на „Ислямска държава“.

 
 
Коментарите са изключени за Заплахата, която сближи Москва и Вашингтон