Западът включил Асад в „най-добрия сценарий”

| от |

5856604803_6c0d9784e9_b

Москва отдавна твърдеше, че победа на опозицията ще превърне Сирия в развъдник на ислямския екстремизъм. Запазването от Башар Асад на властта е най-добрият от възможните сценарии за решаване на сирийската криза. Сега за това започнаха открито да говорят и западните политици.

При това своите възгледи за събитията в Сирия те вече съобщили на сирийските въстаници.
На състоялата се неотдавна в Лондон среща на „приятели на Сирия”, западните страни дали да се разбере, че повече не смятат оставката на Асад за желаем резултат и не са против неговото участие в предстоящите президентски избори. За причините, накарали западните политици да променят позицията си разказва аналитикът Сергей Демиденко:

– Сега за всички вече е очевидно, че Башар Асад се подкрепя от по-голяма част от населението, че сред опозицията преобладават радикалните ислямисти (а това особено плаши Запада), че светската опозиция не е способна да поеме властта, ако режимът на Асад рухне и тя не може нищо да противопостави на ислямистите. Разбирането на това вече съществуваше в дипломатическите и политическите кръгове на Запада. Сега то става официална позиция.

Интересно е да се отбележи, че неотдавна с подобна позиция се изказа бившият ръководител на ЦРУ Майкъл Хайдън. Изказвайки се във Вашингтон на конференция по проблемите на тероризма, той заяви, че окончателна победа на Асад над опозицията е най-добрият сценарий за самата Сирия и за региона като цяло. В противен случай страната я очаква продължителен религиозен конфликт или дори разпадане.

На мнението на западните лидери повлияха и промените, станали в лагера на покровителите на сирийските метежници. След смяната на емира, Катар започна по-малко да се интересува от подкрепата на воюващите в Сирия ислямисти. А Ер Рияд, макар че остава техен главен спонсор, губи контрол над противостоящите срещу Асад групировки, сподели експертът по Близкия изток Семьон Багдасаров:

– Саудитска Арабия подкрепя такава организация като „Джебхат ан-Нусра” Тя непосредствено се курира от ръководителят на разузнаването на Саудитска Арабия Бандар бин Султан. Но в Сирия действа и друга организация, по мощност равна на „Джебхат ан-Нусра – Ислямска държава в Ирак и Леванта”. По някои данни, тази групировка, която излязла из-под контрола на саудитите, напълно се подчинява на лидера на „Ал Кайса” Айман аз-Завахири, пред когото положили клетва за вярност. С други думи, дори Саудитска Арабия губи влияние сред ислямистките структури, пише Гласът на Русия.

 
 
Коментарите са изключени за Западът включил Асад в „най-добрия сценарий”