Залезът на гаулайтера

| от |

9_Par7546401

Сравненията с Берия – шефа на сталинските тайни служби – за някои може и да не са сполучливи, но говорят много ясно за отношението към най-мрачната политическа фигура на прехода от страна на опонентите му.

Бившият вицепремиер, а преди това строител на структурите на политическа партия ГЕРБ и заместник-партиен лидер, е в заника на своята кариера. В неделя ще се проведе висшия форум – Национална конференция на партията. Очакванията на политическите анализатори са, че Цветан Цветанов ще понесе нещо повече от остра критика за арогантното си и скандално поведение, непремерените си приказки, незаконни действия и системни недоказани обвинения по отношение на съдебната власт и прокуратурата. Но лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов едва ли ще прибегне до крайна мярка срещу своя най-доверен човек. По-скоро се очаква да бъде ограничена властта му. Независимо от външния и вътрешния натиск и от недоволството вътре в партията. Отговор на въпроса: защо Борисов търпи гафовете на Цветанов, е един – неизвестни зависимости.

Гафовете на Цветанов не са от вчера, както и търпението на шефа му. Да припомним срамната история с унижението от негова страна на лекари от Горна Оряховица. През 2010 г. началникът на Акушеро-гинекологичното отделение д-р Димитър Сотиров и негови колеги бяха арестувани по обвинение, че са причинили смърт на новородено. Тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов прочете от трибуната на Народното събрание записи от Специални разузнавателни средства, като нарече медиците “убийци”. По-късно две медицински експертизи потвърдиха невинността на лекарите и прокуратурата свали обвиненията срещу Димитър Сотиров, Стефан Лазаров, Катя Генова и Михаил Милатович. Не след дълго държавното обвинение започна наказателно преследване срещу Цветанов за незаконно разгласяване на СРС-та по случая. А той дори не се извини. Нямаше и адекватна реакиция от страна на Борисов.

В характерен авторитарен стил и с груби полицейски методи по времето когато Цветанов беше вътрешен министър бяха извършени няколко показни ареста на невинни, какъвто бе случая с бившия военен министър Николай Цонев. След оставката на правителството на ГЕРБ бивши министри публично заявиха, че са били подслушвани по нареждане на Цветанов. Реакция на Борисов отново нямаше.

Сега за първи път в поредния скандал от тази седмица, в който Цветанов намеси и главния прокурор Сотир Цацаров, Борисов взе най-после отношение. Той заяви, че думите на Цветан Цветанов не съвпадат с позицията на ГЕРБ. „Категорично осъждам политиката и начина, по който се води. Разбирам това, че след като има обвинения, той трябва да се защитава и да отговори на тези неща, но той говори като пряко засегнат от делата човек. Това не е позиция на партията, напротив – ГЕРБ винаги е била за това да се пазят институциите и да се оставят да работят на спокойствие“.

В друго свое изявление Борисов каза, че в неделя няма да се случи нищо драматично, а промените вече са обявени – разширяване на изпълнителната комисия и увеличаване броя на зам.-председателите на партията (досега той беше един – Цветанов). Дешифровката на тези думи може да означава само едно – очаквана първа стъпка към ограничаване властта на втория човек в ГЕРБ. В същото време срещу Цветанов, чийто депутатски имунитет бе свален, се водят три съдебни дела. Той е обвинен, че е възпрепятствал разследване срещу ексшефа на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров. Според прокуратурата, Цветанов е пренебрегнал съзнателно съдебните решения за прилагане на СРС срещу Тодоров. Държавното обвинение е завело дело срещу Цветанов и за присвояване на 50 000 лева от бюджета на МВР.

Третото дело срещу него е за незаконни подслушвания от специализирано звено на МВР на над 800 журналисти, политици, прокурори и и бизнесмени, извършени когато той е министър. Тези дела вероятно няма да приключат скоро. А най-вероятно преди евроизборите Борисов няма да предприема драматични кадрови промени. Най-вероятно само ще бъде ограничена партийната власт на Цветанов, като първа стъпка към неговото отстраняване.

Гласът на Русия