Загорка АД отпразнува 20-годишните си успехи в семейството на Heineken

| от |

Загорка АД отбеляза 20-годишното си успешно присъствие в семейството на Heineken. На тържеството в Стара Загора се събраха четиримата генерални мениджъри на водещия български пивовар, които са ръководили дружеството през последните две десетилетия: Димитър Алексиев, Ян Дерк ван Карнебеек, Рууд ван ден Ейнден и Николай Младенов.

Приватизацията на Загорка АД беше извършена на 28 октомври 1994 г. и това беше първата раздържавена пивоварна в България, припомни Димитър Алексиев, който днес е управляващ директор за Централна Европа в HEINEKEN. През 2000 г. произведохме първите в историята на дружеството 1 млн. хектолитра, каза още той. Димитър Алексиев, постави акцент и върху ключовите за неговия период в Загорка постижения. Сред тях са изграждане на нова структура, модернизиране на производствените съоръжения и разширяване на емблематичното портфолио на Загорка като Ариана, Хайнекен и Амстел…

Днес в Загорка АД работят 520 служители. За 20 години са произведени над 25 млн. хектолитра, което се равнява на 1000 олимпийски басейна, пълни до горе, каза пред журналисти настоящият изпълнителен директор Николай Младенов. Общият размер на приходите от продажби е 1,6 млрд. лева. Дружеството е платило 28 млн. лева преки данъци и под форма на акцизи – 150 млн. лева. За последните 7 години Загора АД е безспорен лидер на българския пазар с дял от над 30%. През 2013 г. дружеството е сред 10-те най-ефективни пивоварни на Heineken в Европа.

За 20 години са направени инвестиции за 260 млн. лева, като над 200 млн. лева от тях са в самата пивоварна. Водим последователна зелена политика като се стремим да намалим максимално консумацията на вода и енергия. Това прави производството по-рентабилно и оставя по-малък отпечатък върху околната среда, каза Николай Младенов. През последните две десетилетия Загорка АД е направила дарения за местната общност в размер на 600 000 лева.

Николай Младенов допълни, че вижда следващите 20 години на Загорка като компания – лидер в България, стъпила върху здравия фундамент на портфолио от силни марки, вдъхновяващи иновации и отдаден екип. Нещо повече, виждам компанията като основен двигател на развитието на бирената култура и като водещ пример за „зелено“ мислене и устойчив бизнес, каза той.

Ян Дерк ван Карнебеек, който сега е президент за Централна и Източна Европа и главен търговски директор на Heineken, припомни, че през 2009 г. Ариана се е превърнала в най-продаваната у нас българска марка бира. Загорка става лидер по обем и стойност (2006 – 2009) и удвоява печалбата си два пъти – съответно през 2006 и 2008 г.

През 2012 година е открит и първият в страната Музей на бирата, добави Рууд ван ден Ейнден, който в момента е старши директор Регионални продажби на Heineken за Азия и Близкия изток. Предшественикът на настоящия генерален мениджър на Загорка разказа и своята история в предприятието. Компанията успява да постигне най-висок пазарен дял, продажбите на Ариана надхвърлят 1 милион хектолитра (2012), въвеждат се ключови иновации, като Zagorka Fusion, Zagorka Rezerva и Ариана Радлер. През този период Загорка поставя началото на дарителската си програма под формата на публичен конкурс – Загорка Зелен Фонд и стартира кампанията за отговорно шофиране без употреба на алкохол Карай трезво!.

Николай Младенов благодари на своите колеги и предшественици. Той съобщи още, че през 2013 г. Загорка АД е в Топ 25 по рентабилност в България. Приходите от продажби са в размер на 145 млн. лева.

Старозагорският пивовар започва изграждането на пречиствателна станция от ново поколение, в която ще бъдат инвестирани над 2 млн. евро.

Кулминацията на събитието беше свързана с дългогодишната обвързаност на компанията с родния град на Загорка – Стара Загора. В знак на признателност и желание за дългосрочно сътрудничество, четиримата мениджъри осиновиха истинска звезда и я нарекоха Стара Загора. Николай Младенов официално връчи сертификат за звездата на кмета на Стара Загора Живко Тодоров, като символ на бъдещото развитие и пожелание за успешно партньорство. Той сподели пред гостите на събитието, че „звездата на HEINEKEN е символ на петте съставки на бирата – вода, хмел, малц, мая и магия; и винаги е била отличителна, както за марката Хайнекен, така и за компанията HEINEKEN. Средствата от символичния акт ще се инвестират в изследване на звездите.

По време на тържеството ръководителите на Загорка получиха много поздравления. Председателят на Търговско-промишлена палата – Стара Загора Олег Стоилов връчи на настоящия изпълнителен директор Николай Младенов Почетна грамота за принос към развитието на икономиката на региона, провеждането на социалноотговорна и екологична политика и по повод на 20-годишнината от принадлежността на Загорка към голямото семейство на HEINEKEN. / chambersz.com

Zagorka_20godini_chast_ot_Heineken-The_4_GMs-1

Zagorka_20godini_chast_ot_Heineken-Nikolay_Mladenov-3

Николай Младенов, изпълнителен директор на Загорка АД

Zagorka_20godini_chast_ot_Heineken-Jan_Derck_van_Karnebeek

Ян Дерк ван Карнебеек, президент за Централна и Източна Европа и главен търговски директор на Heineken

 

Zagorka_20godini_chast_ot_Heineken-Ruud_van_Den_Ejnden

Рууд ван ден Ейнден, старши директор Регионални продажби на Heineken за Азия и Близкия изток

 

Zagorka_20godini_chast_ot_Heineken-Tom_van_Oorschot_i_Nikolay_Mladenov

Екипът на Загорка беше специално поздравен за юбилея от Н. Пр. Том ван Оорсхот – посланик на Кралство Холандия в България

 

oleg-stoilov-zagorka-2014

Председателят на Търговско-промишлена палата – Стара Загора Олег Стоилов връчи на изпълнителен директор на Загорка Николай Младенов Почетна грамота

 

Zagorka_20godini_chast_ot_Heineken-The_4_GMs_Kmetat_Jivko_Todorov_Tom_van_Oorschot

Николай Младенов връчи сертификат за звездата Стара Загора на кмета Живко Тодоров, като символ на бъдещото развитие и пожелание за успешно бъдещо партньорство

 
 

Джони Деп и Амбър Хърд са на финалната фаза на развода си

| от chronicle.bg, по БТА |

Джони Деп и Амбър Хърд са на финалната фаза на развода си, като двамата уточняват как актьорът да изплати останалите 6,8 милиона от договорената сума.

Джони Деп се съгласи да даде на Амбър Хърд общо 7 милиона долара. Според източник на „И!Нюз“ той ще превежда неизплатените 6,8 милиона през следващите 15 месеца.

Амбър Хърд заяви, че ще дари цялата сума за благотворителност – на организации, борещи се с насилието над жените и на Детската болница в Лос Анджелис, където е работила като доброволка.

През лятото Джони Деп преведе 200 000 долара на две благотворителни организации от името на Амбър Хърд.
Актрисата подаде молба за развод през май след продължил 15 месеца брак и броени дни след това си издейства ограничителна заповед срещу Джони Деп.

 
 

Рецепта за тортиля

| от Росица Гърджелийска |

Готвенето през седмицата често минава през битовия дискурс на „Трябва да има нещо за ядене“. Но през уикенда имаме време за нещо по-гурме. Представяме ви рецепта на Росица Гърджелийска, която работи във филмовата индустрия, но обича да готви и да пътува. Живее няколко години във Великобритания, преди да се завърне в България. Обича да пътува до интересни места по света. В блога на Росица www.primalyum.co.uk може да намерите рецепти за интересна и здравословна храна, както и истории за пътешествия.

Тортилята е лесна за приготвяне, вкусна, че даже и диетична! Това е бърз начин да приготвите специална уикенд закуска или дори да вземете с вас за обяд в офиса.

Нужни продукти:

За царевичната тортиля:

2 ч.ч. царевично брашно

2 ч.ч. вода

2 яйца

сол и пипер

малко олио за тигана
За домашната майонеза:

1 жълтък

250гр олио (от гроздови семки ако имате възможност)

1 ч.л. висококачествена дижонска горчица

1 с.л. ябълков оцет

сока на 1 лимон

сол и пипер
Допълнително:

1 омлет

маруля

маслини

+ всичко останало, за което сърцето ви жадува!

Начин на приготвяне:

Разбийте яйцата и добавете към тях водата, брашното, сол и пипер. Разбъркайте, докато се получи хомогенна смес и оставете настрана да набъбне.

През това време може да направите майонезата като разбиете жълтъка и горчицата, използвайки миксер.
Бавно започнете да добавяте олиото, буквално капка по капка. Дайте си време и не бързайте. Сместа ще започне да се сгъстява.

Като стигнете средата на олиото, добавете оцета, който ще разреди и избели сместа.

Продължете бавно да добавяте олио, докато то свърши.

Добавете бавно лимоновия сок и продължете да разбивате. Сместа вече трябва да е почти напълно бяла и гъста точно толкова, колкото купешката.

Добавете сол и черен пипер по вкус.

Заемете се със тортилите. Загрейте няколко капки олио в незалепващ тиган. 

Разбъркайте сместа добре и когато тиганът се е нагрял, добавете 1 черпак и с кръгови движения направете палачинка. След 2 минутки обърнете палачинката и продължете да готвите още малко. Прехвърлете в чиния и захлупете с капак или покрийте с готварска хартия.

От сместа ще успеете да направите около 8-10 тортили.

Поставете 1 в чиния, намажете с майонезата, сложете марула, омлета, маслини и каквото още искате.

Завийте тортилята като дюнер и воала!

тортия

 
 

Книга на седмицата: „Другият сън” от Владимир Полеганов

| от chronicle.bg |

Ученият Стивън Хокинг предупреди преди дни, че живеем в най-опасното време за планетата. Какво обаче ще се случи след това? В близкото бъдеще, когато технологиите са заели още по-голяма част от живота ни, работата се върши единствено на екрани, малки роботчета почистват домовете ни, а природата се е оттеглила от света наоколо?

Действието в „Другият сън” на Владимир Полеганов се развива именно в близкото бъдеще, когато все повече разчитаме на технологиите за всичко в живота си. След странен телефонен разговор млад мъж се озовава в непознат свят, в който постепенно се появяват странни предмети и хора. Непознатият свят не е приказен, той е чужд и различен. Героят се опитва да вкара в познатите форми всичко, което вижда, въпреки че то не напомня на някоя от тях.

Разказът се води така, сякаш четящият е наясно с начина, по който се развива всекидневието в този нов свят и всичко се подрежда като пъзел – парче по парче, което читателят трябва да прецени къде да сложи.

Специфична характеристика на романа на Владимир Полеганов е липсата на абзаци – читателят потъва в потока от мислите на героя, като постепенно навлиза в неговия странен свят, проследява лутанията на паметта му и опитите да конструира от хаоса реалност.

„Другият сън” е определян като психологически роман, маскиран като фантастичен. Той предлага невероятно пътешествие навътре във въображението и си играе със способността на читателя да отговаря на въпроси, които никога не си е задавал.

Владимир Полеганов е завършил клинична психология и творческо писане в СУ „Св. Климент Охридски”. Носител е на наградата за къс разказ „Рашко Сугарев”. През 2015 година разказът му „Птиците” е включен в антологията Best European Fiction на издеателство Dalkey Archive Press. Негови творби са публикувани в престижни български и чуждестранни издания. Автор е на сборника с разкази „”Деконструкцията на Томас С.”

 
 

Майкъл Дъглас и Катрин Зита-Джоунс организират парти с 200 гости

| от chronicle.bg, по БТА |

След седмица живата легенда на американското кино Кърк Дъглас ще навърши 100 години. По случай юбилея синът му Майкъл Дъглас и съпругата му Катрин Зита-Джоунс организират парти с 200 гости.

Легендарният актьор е споделил за сп. „Клоузър уикли“, че всичко, което знае за празненството е, че син му и снаха му са поканили около 200 души – приятели и членове на семейството. И макар да е в неведение какво му готвят близките, Кърк Дъглас не крие, че с нетърпение очаква изненадата.

„Моята единствена работа е да бъда добре и да си почивам, за да се явя и да пръскам чар на собственото си парти. Естествено, ще трябва да произнеса кратко слово. Поради тази причина упражнявам речта си с говорен терапевт, за да могат гостите да ме разберат“, казва Кърк Дъглас.

Ветеранът допълва, че една от причините за дълголетието му е здравият и щастлив семеен живот. „Късметлия съм, че преди 63 години открих сродната си душа Ан Байдънс. Вярвам, че прекрасният ни брак ми помогна да преживея всички неща, с които се сблъсках в този живот“, споделя Кърк Дъглас