Задържаха мъжа от Лясковец, който уби един полицай и рани други трима

| от |

policiA

Шест часа след като уби един и рани трима полицаи, 53-годишният Петко Петков от Лясковец беше задържан от полицията. При акцията той беше ранен и беше откаран с линейка във Великотърновската болница, прострелян в корема и с опасност за живота. Мъжът застреля един полицай и рани други трима, които участваха в специализирана операция по неговото залавяне. Ранените при инцидента спецполицаи първоначално бяха откарани в болницата във Велико Търново. Директорът на лечебното заведение д-р Стефан Филев съобщи за „Хоризонт“, че няма пряка опасност за живота им, състоянието им е стабилизирано, причинените им от огнестрелното оръжие рани са тежки.

По последни данни, единият от полицаите е в по-тежко състояние, а другите двама са с наранявания по крайниците. Нападателят Петко Петков, който е прострелян в корема, също е с опасност за живота.

Около 5:30 часа спецполицаи щурмуваха дома на Петко Петков, където той живее с майка си, за да изземат оръжие, което той притежава. Полицията разполагала с информация, че той притежава голям арсенал и представлява опасност за хората, включително и за децата от съседното училище.

По думите на кмета на Лясковец Ивелина Гецова, Петков непрекъснато засипвал местната администрация с жалби срещу съседите си.

Николай Кожухаров, директор на училището в Лясковец, обясни в предаването „Преди всички“ предисторията на трагичния инцидент в града:

Подавал съм сигнали, имам сигнал от 20-и февруари тази година, защото имаше заплахи. Взел съм мерки за живота и здравето на децата. Имаше писмени заплахи до мен и до персонала. Казваше, че се вдига шум и пречи на него и майка му. От една-две години не излиза от къщата си и не се познаваме много добре. Казваше, че е ловец. Не знам дали е освидетелстван.

Занятията в училищната сграда, която е в съседство, бяха прекратени заради случилото се. Евакуирани бяха и обитателите на кооперацията, в която живее стрелецът, както и хората от съседните къщи. Прекъснато беше елекрозахраването, водоподаването и газоподаването в кооперацията.

От три години Петко Петков не е ловец и не членува в никоя ловна дружина в региона, сочи проверка на Националното ловно-рибарско сдружение. Остава въпросът защо служба КОС в МВР, която контролира притежанието на оръжие, не е иззела ловната му пушка, каза за БНР главният секретар на Ловно-рибарския съюз Васил Василев:

Трябва да бъде подадена информация от директора на Горското стопанство до служба КОС, която да му изземе оръжието. Дали това е било направено, или не, не мога да предположа.

Министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев направи изявление в парламента и даде информация по трагичния случай в Лясковец. Искането за изслушването му дойде от БСП. Йовчев каза, че мъжът е имал две ловни карабини и две ловни пушки, за които разрешителното е изтекло през 2012-а година. Той обясни, че полицията е планирала операция, при която оръжието е трябвало да бъде иззето, но тази операция не била проведена. Министърът не обясни защо. Цветлин Йовчев каза още, че стрелецът е имал психопрофил, в който е записано, че имал агресивно поведение. Предвид високата степен на обществена опасност, на 13-и март заедно с прокуратурата е бил изготвен и планът за операцията, каза Йовчев.

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров беше на мястото на инцидента, но напусна Лясковец, без да направи изявление пред медиите.

 
 
Коментарите са изключени за Задържаха мъжа от Лясковец, който уби един полицай и рани други трима