​Забраниха да сe внасят лаптопи в самолетите и на летището в Дубай ​

| от chronicle.bg |

Забраната за внасяне на таблети и компютри в самолетните салони, наложена от САЩ за някои полети от арабски страни и от Турция, влезе в сила днес за летището в Дубай, едно от най-оживените в света, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Това се случва в момент на пиково натоварване за летището с най-висок международен пътнически трафик в света. Близо 1,1 милиона пътници се очаква да минат през аерогарата му от петък до неделя – Обединените арабски емирства (ОАЕ) празнуват идването на пролетта с удължена седмична почивка. А за цялата година летищните власти очакват в Дубай около 89 милиона транзитни пътници.

Американските власти забраниха внасянето на лаптопи и таблети в салоните на самолетите от 9 въздухоплавателни компании, пристигащи от 10 международни летища, разположени в арабски страни и Турция, като се мотивираха с опасност от атентати.

Всичките осем държави, чиито летища и фирми обхваща забраната, са съюзнници или партньори на САЩ – Турция, Йордания, Египет, Саудитска Арабия, Кувейт, Катар, ОАЕ и Мароко.

САЩ не уточниха колко време ще трае ограничението, но авиокомпанията „Емирейтс“ със седалище в Дубай съобщи за АФП, че й е разпоредено да го прилага до 14 октомври.

Забраната се отнася и за електронните уреди, продавани в безмитните магазини на летището в Дубай, посочи пред местно радио шефът на комплекса Пол Грифитс.

За да уталожи недоволството сред клиентите си и по-специално пътуващите бизнесмени, „Емирейтс“, която изпълнява всеки ден 18 полета от Дубай за САЩ, обяви, че въвежда безплатна услуга, чрез която пътниците ще могат да използват компютрите и таблетите си до самото влизане в самолета.

Днес трафикът на дубайското летище е още по-затруднен заради облаци, причинили закъснения на полети, насрочени за снощи и за тази сутрин.

След САЩ подобна забрана огласи във вторник и Великобритания; тя обхвана Турция и пет арабски страни – Ливан, Йордания, Египет, Тунис и Саудитска Арабия, но не и Дубай.

Тези забрани, каквито не прилагат други страни, засегнати от атентати – например Франция, предизвикват много критики, отбелязва френската агенция. Някои подчертават, че са насочени само срещу мюсюлмански страни, а според други коментатори става дума за протекционистка мярка от страна на САЩ, доколкото американски компании се оплакват от конкуренция от страна на действащи в бранша фирми от Залива.

 
 
Коментарите са изключени за ​Забраниха да сe внасят лаптопи в самолетите и на летището в Дубай ​