Забраната за електронни устройства на полети за САЩ и Великобритания предизвика хаос в Истанбул

| от chronicle.bg |

Забраната на САЩ и Великобритания за вземане на преносими електронни устройства на борда на някои самолети влезе в сила и на международното летище „Ататюрк“ в Истанбул.

Това предизвика недоволството на много пътници, които трябваше да поставят електрониката в багажа си за чекиране. Новата забрана беше въведена почти едновременно от двете държави и засяга международни полети от или към страни в Близкия Изток и Северна Африка.

Турските власти вече обявиха, че преговарят с международните авиационни власти за облекчаване на условията на забраната. От Департамента за вътрешна сигурност на САЩ във вторник заявиха, че пътници от някои определени летища, включително „Ататюрк“ в Истанбул, не могат да внасят в пътническото отделение електронни устройства, по-големи от мобилен телефон.

Турските авиолинии вече успокоиха пътниците си, че те ще могат да ползват таблети и лаптопи до самото качване на борда. След това устройствата ще бъдат взети и прибрани от служители на компанията. От днес забраната е в сила и на едно от най-натоварените летища в света – това в Дубай, където много пътници се прекачват към дестинации в Африка и Азия.

Американските и британските власти обясниха решението си с опасност от атентати.

 
 
Коментарите са изключени за Забраната за електронни устройства на полети за САЩ и Великобритания предизвика хаос в Истанбул