За първи път жена премиер в Гърция

| от chronicle.bg |

Председателката на гръцкия Върховен съд Василики Тану беше назначена за временен премиер. Тя ще оглави временно правителство, което да доведе страната до предсрочни избори следващия месец, предадоха световните агенции. Това е първият път, в който жена поема премиерския пост в Гърция.

65-годишната Тану е първата жена на премиерския пост в Гърция. В служебното правителство на Гърция ще има 22-ма министри и заместник-министри, предаде

ТАСС. За министър на външните работи ще бъде назначен Петрос Моливиатис, който вече е заемал този пост в две правителства – на Панайотис Пикраменос и на Константинос Караманлис.

Министерството на финансите ще оглави един от главните преговарящи с международните кредитори в последните месеци Йоргос Хулиаракос.

Министър на отбраната става генералът в оставка Йоанис Якос, а министър на вътрешните работи ще е Андонис Манитакис, заемал същия пост в правителството на Пикраменос.

Новото правителство ще положи клетва в 12 часа местно време днес. Съставът на служебния кабинет, чиято основна задача ще е произвеждането на предсрочни парламентарни избори, ще бъде огласен официално.

Очаква се изборите да се произведат на 20 септември.

В четвъртък третата парламентарна сила – отцепилите си преди дни от СИРИЗА 25 крайнолеви депутати, не успя да реализира проучвателния мандат.

Бившият премиер Алексис Ципрас заяви, че ако след месец не спечели абсолютно мнозинство за самостоятелно управление, няма да търси коалиционно правителство на националното единство. Той подаде оставка миналата седмица, след близо седем месеца на поста.

Снимка: Getty Images

 
 
Коментарите са изключени за За първи път жена премиер в Гърция