За много от нас глобалното затопляне се превръща в „нормален“ климат

| от |

Глобалното затопляне е толкова продължителен процес, че повечето хора дори не са били родени, когато на Земята е било по-студено, отколкото е било през 1985 година. Затова за тях то вече се е превърнало в „нормален“ климат, твърдят учени, цитирани от Ройтерс.

Средната възраст на населението на нашата планета през 2014 година е 29,4 години. А февруари 1985 година е бил последният месец, когато температурата на планетата е била под средната за ХХ век, припомнят специалистите от Националното управление на океанските и атмосферни изследвания на САЩ. Промените в климата, които продължават от десетилетия, крият риска, че хората ще започнат да приемат по-високите температури, проливните дъждове и сушите като нещо обикновено. А това ще затрудни плановете на правителствата да направят повече за намаляване на емисиите на парниковите газове.

„Тъй като през последните три десетилетия се наблюдава значително повишаване на глобалните и регионални температури, повечето хора под 30-годишна възраст не са живели в свят без глобално затопляне“ – заявява пред Ройтерс Мишел Жаро, генерален секретар на Световната метеорологична организация към ООН. Според Жаро е важно непрекъснато да се напомня колко бързи и безпрецедентни са наистина климатичните промени. Концепцията за „нормален“ климат трябва да се обновява по-често – на 10 години, за да се отчита в по-голяма степен глобалното затопляне.

С БТА

 
 
Коментарите са изключени за За много от нас глобалното затопляне се превръща в „нормален“ климат