За да разберете Путин, трябва да прочетете Оруел

| от |

Култoвата книга на Оруел 1984 г. има поразителна прилика със сегашното поведение на Путин и моментната позиция на Русия спрямо Украйна.


Първо трябва да се има предвид, че Путин до сега с войната постигна три неща: радикализиране на руската политика, унищожаване на мира в Европа и накара европейците да помислят за бъдещето си.

„За да разберем това ужасно събитие, в което хората убиват и умират, без някаква ясна причина, трябва да се припомнят някои основни понятия от Оруел: Евразия, двумисъл и да се научим да обичаме Големия брат„, пише за Politico професора по история от Yale, Тимъти Снайдер.

Евразия

В „1984“ на Оруел, една от световните сили се нарича Евразия. В реалния свят Евразия е едно от основните разбирания на руската външна политика. В дистопиата на Оруел, Евразия е репресивна държава, която постоянно иска да започне нова война и е съставена от цялата северна част на европейския и азиатския континент от Португалия до Беринговия проток,“ а в страната върлува нео-болшевизмът. В реалния свят, водещият руски теоретик на Евразия, Александър Дугин, се наричат ​​“национален болшевик. Същият този човек дълги години твърди, че украинската държава трябва да бъде унищожена, а наскоро предложи, Русия да изтреби украинците.

putin

Двумисъл

Оруел пише за пропагандата двумисъл, която означава „способността хората да придържат едновременно две противоположни убеждения и да ги приемат и двете.”

Снайдер дава няколко примера за двумисъл извадени от руските медии:

От една страна Русия трябва да нахлуе в Украйна, тъй като украинската държава е репресивна. От друга страна, Русия трябва да се намеси, тъй като украинската държава не съществува.

От една страна Русия трябва да нахлуване в Украйна защото руснаците в Украйна са принудени да говорят на украински език. От друга страна, не съществува украински език.

От една страна всички украинци са националисти. От друга страна, няма украинска нация.

– Русия влиза във война, за да спаси света от фашизъм. А в същото време фашизмът е добър. (В Русия, Хитлер получава все по-голямо признание като държавник, а евреите са обвинени за Холокоста, хомосексуалистите са представени като част от международна конспирация, а руските нацисти в Украйна са представени като герои).

Любовта към Големия брат:

В „1984“, човек се учи да обича Големия брат, като жертва това, което най-много обича.

В случая с Украйна това е държавността, която Путин поиска, като подкрепи отделянето на страната и създаването на Новорусиq на югоизтока. В Европа това би била мирната интеграция, постижение, с което Путин заплашва, пише Снайдер.

Професорът припомня края на1984“, в който член на режима, сред мъчения, дава неочаквана изповед: Властта не е средство, тя е цел..*

„Каквото и да му е на ума на Путин, каквото и да прави или казва, той всъщност защитава неговата собствена сила, нещо, което ще свърши след не много дълго време. Потисничество в Русия, войната в Украйна и дестабилизацията на Запада са гротескно висока цена, която да бъде платена за прищявките на един човек. Не трябва да гледаме в очите „двумислителят“, а да помислим какво може да ни навреди и какво трябва да направим. Ако Украйна стане Новорусия, Европа става Евразия, а Западът отслабне, това няма да бъде заради физическата мощ на Русия, а заради нашата умствена недостатъчност, пише Снайдер.


И още няколко цитата от „1984“

“Ако искаш да запазиш нещо в тайна, трябва да го скриеш и от себе си.”

“Който контролира миналото контролира бъдещето. Който контролира настоящето контролира миналото. “

“Ако искате картина на бъдещето, представете си ботуш, който стъпва върху човешкото лице и остава там завинаги”

“Войната е мир. Свободата е робство. Невежеството е сила.”

“Биг Брадър те наблюдава.”

“Те няма да въстанат, докато не се осъзнаят, а не могат да се осъзнаят, преди да въстанат.”

“Изборът за човечеството е между свобода и щастие и за по-голямата част от човечеството, щастието е по-добре.”

“Партията се стреми към власт изключително заради самата себе си. Ние не се интересуваме от доброто на другите, ние сме заинтересовани единствено от властта, чистата власт.”

“Власт е да разкъсаш човешките умове на парчета и да ги сглобиш в нови форми по твой избор.”

“Общоприето означава да не мислиш, да няма нужда да мислиш. Общоприетото е безсъзнание.”

“В края на краищата, как да знаем, че две и две правят четири? Или, че силата на гравитацията работи? Или, че миналото е непроменимо? Ако както миналото, и външния свят съществуват само в съзнанието, и ако самото съзнание може да бъде овладяно – тогава какво?”

*“Властта не е средство, тя е цел. Човек не установява диктатура с цел защита на революцията, той прави революция, за да се установи диктатура. Целта на преследването е преследването. Целта на мъчението е мъчение. Целта на властта е власт.”

 
 
Коментарите са изключени за За да разберете Путин, трябва да прочетете Оруел