Южна Корея предлага на Севера редовно да се провеждат срещи на разделени семейства

| от |

Президентът на Република Корея г-жа Пак Гън-хе отправи официално предложение на Корейската народнодемократична република (КНДР) за провеждането на редовни срещи между семейства, разделени по време на Корейската война през 1950-53 г., предаде Ройтерс.

375
Подобни събирания преди се организираха приблизително всяка година, но до този февруари такива не бяха провеждани в продължение на три години, след като през 2010 г. напрежението между двете Кореи рязко се увеличи.

Последната среща от този вид се състоя между 20 и 25 февруари в планинския курорт Къмгансан в Северна Корея с участието на 813 членове на разделени от войната семейства. „Предлагам на Северна Корея да организираме редовно семейни събирания, за да облекчим дълбоката тъга на разделените семейства възможно най-скоро“, каза г-жа Пак Гън-хе.

Ройтерс тълкува това предложение като знак, че Сеул се стреми към подобряване на отношенията със Северна Корея.

Междувременно Северна Корея изстреля днес още една ракета с малък обсег от източното крайбрежие на Корейския полуостров, като се позова на южнокорейската информационна агенция Йонхап.

Преди това Пхенян извърши други две подобни изстрелвания. Според Сеул това са били ракети от типа „Скъд-С“, които са на въоръжение в Корейската народна армия и чийто обсег е 500-600 км.

Предполага се, че тези действия са свързани с провеждащите се в момента съвместни военни учения на САЩ и Южна Корея в региона. Според Пхенян маневрите са „отработване на нахлуване в КНДР

 
 
Коментарите са изключени за Южна Корея предлага на Севера редовно да се провеждат срещи на разделени семейства